Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  W sprawie Tolumnii - do Pana Jerzego
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: środa, 26 lutego 2003 14:01:05
Witam,
W zeszłym roku dostałam w ramach wymiany Tolumnię 'Ralph Yagi'. W ciągu blisko roku dała 3 nowe rozety i właśnie zamierza zakwitnąć. I tu jestem zupełnie zaskoczona. Wytworzyła 2 pędy kwiatowe - 50 cm (!), i drugi blisko 30 cm. Czy to jest normalne? Czy roślina, której najwyższa rozeta ma kilkanaście cm może dawać takie kwiatostany, czy też rośnie mi jakiś mutant?. Pragnę dodać, że z pewnością pędy jeszcze podrosną, bo pąki nie są jeszcze do końca wykształcone. A może mam pod domem jakieś cieki wodne, bo właśnie kwitnie Oncidium Sharry Baby 'Rosa', które dało 1,5m kwiatostan. To jakaś paranoja, bo można mi wiele zarzucić, ale z pewnościa nie nadmierne nawożenie roślin.

Pozdrawiam, Maria

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: sieminsk@uci.agh.edu.pl
Data: środa, 26 lutego 2003 14:11:54
Mario,
moja tolumnia Phyllis Envy 'Ruby Queen', która przyleciała zeszłego lata z pąkiem na 10 cm pędzie, teraz w orchidarium ma już taki pęd o długości ponad 20 cm, który też pewnie jeszcze urośnie. A wachlarze mają nie więcej niż 6 cm.
Pewnie nas lubią...
Nie sądzę, aby to były mutanty, my po prostu o nie dbamy lepiej!
Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 26 lutego 2003 14:20:35
To trochę zależy od odmiany, bo niektóre wypuszczają pędy grubsze i krótsze, a inne cieńsze i dłuższe, ale generalnie długość łodygi kwiatowej tolumni jest cztery razy większa od długości liści (powiedzmy 3 do 5 razy). Czyli 50 cm brzmi normalnie, choć to osiągnięcie w górnej strefie stanów średnich

P.S. - Cieszę się, że Pani tolumnia ma się dobrze i kwitnie.

Jerzy

Data: środa, 26 lutego 2003 14:54:48

Dziękuję za odpowiedź. Ja też się cieszę, że tak fantastycznie rośnie w moich parapetowych warunkach .

Do Grażyny - moje storczyki to tylko mały wycinek kolekcji. Mam tyle różnych egzotycznych roślin (nie wspominając o ogrodzie), że niestety nie starcza mi czasu, aby nad każdym egzemplarzem pochylać się zbyt długo. Muszą sobie radzić same, albo odejść .

Pozdrawiam, Maria

Data: środa, 26 lutego 2003 15:55:36
Mario,
no nie mów mi, że z lekkim sercem godzisz się z odejściem jakiejkolwiek rośliny. Ale czy zawsze "muszą odejść"? Ja próbuję o każdą walczyć do końca - zwłaszcza o storczyki - nie zawsze się to udaje, nie zawsze wiem jak (ale od czego doświadczeni w tej dziedzinie przyjaciele, np. Piotr ), to jasne, ale staram się.
Zdaję sobie sprawę, że przy kilkuset roślinach ubytek jednej może nie być zauważalny, ale...zawsze szkoda.
Pozdrawiam
Grażyna

Data: środa, 26 lutego 2003 17:47:34
Grażyna,
Ja wcale nie powiedziałam, ze godzę się na to z lekkim sercem, ale jestem przygotowana na ewentualne porażki, bo inaczej moja psychika by wysiadła . Powiem nawet, że jestem bardzo uparta. Mam takie rośliny, które mimo kolejnych porażek próbuję włączyć do kolekcji i często to się udaje. Niestety, taka nauka bywa bardzo kosztowna .

Maria

Data: środa, 26 lutego 2003 18:17:58
Mario,
widać zbyt serio potraktowałam Twoje zdanie: "Muszą sobie radzić same, albo odejść".
Grażyna

Data: czwartek, 27 lutego 2003 07:35:54
Oczywiście, że tak. Należy to traktować z przymrużeniem oka. No cóż, zawsze twierdziłam, że emotikony nigdy nie są w stanie oddać tego, co naprawdę myślimy.

Maria

Data: czwartek, 27 lutego 2003 09:18:42
Mario,
przeczytawszy to zdanie o "odejściu" nawet nie zwróciłam uwagi na emotikonkę .
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl