Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Orchidea mix
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gonia
E-mail: geisler2@tlen.pl
Data: niedziela, 11 grudnia 2005 23:04:19
Witam
Dostałam w prezencie taką oto roślinkę z typowym dla OBI opisem (chyba jakaś miltonia ) Czy ktoś z szanownych grupowiczów mógł by mi pomóc przy identyfkacji?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Data: niedziela, 11 grudnia 2005 23:06:51
I jeszcze jedno zdięcie

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 09:33:33
Napewno to jest Miltonia . Jeden z dość baaaardzo popularnych mieszańców.

Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 12:52:52
A można wiedzieć co obstawiasz? Po mojemu to najbliżej jej do
Melissa Bakers Independence Day xLeo Holfium Midnight - ale mam pewne wątpliwości.

Autor: Bartosz Warwas
E-mail: swiatorchidei@boo.pl
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 13:18:24
Witam.
hehe a ja uważam że jest to miltonopsis

Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 19:54:06
Widze że tutaj raczej się nie dużo dowiem - do okoła raczej sami "specjsliści" - bawcie sie dalej we własnym gronie dzieciaczki i miejcie sie dobrze - baj

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 19:59:19
Baj Gonia, baj...
Poszukaj sobie kogoś, kto będzie czytał za Ciebie.

A jesli chodzi o tę roślinę, to polecam zrobić badania genetyczne. Jest szansa, że odpowiedzą na Twoje pytanie.

W.

Autor: BożenA
E-mail:  
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 20:27:00
Panie Witoldzie, Pan jak zwykle nieoceniony. Tak ciepło Panią pożegnać, i jeszcze te doskonałe rady .
Pozdrawiam serdecznie,
BozenA

Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 23:37:38
Witam ponownie
Niby miałam tu już nie zaglądać ale..
Jak sądzę ,Ci z grupowiczów którzy nie znają odpowiedzi lub z jakiś tam przyczyn nie chcą odpowiedzieć na moje pytanie już tu nie zaglądają. Zostali tylko ci niedowartościowani , wiec pozwolę sobie na trochę wypowiedzi „poza tematem”.
Wysłałam post na tą grupę bo nie znam się na wszystkich storczykach ( choć prawdopodobnie uprawiam je dłużej niż niektórzy z grupowiczów i mimo wszystko wiem że Miltonia i Miltoniopsis to to samo).
Gdzie miałam się zgłosić chcąc uzyskać takie informacje? Oczywiście, mogłam szukać po Internecie, bibliotekach, kwiaciarniach,.. ale wychodzę z założenia, że po to są fora dyskusyjne aby oszczędzać czas i przekazywać wiedzę od tych którzy ją mają do tych którzy jej potrzebują. Myślałam, że w takim gronie najwyżej nie uzyskam żadnej informacji niż że narażę się na kpinę.
Dałam wam dzieciaczki zapewne sporo satysfakcji i powodów do dowartościowania, ale powinniście wiedzieć ze jeśli wasze życie jest marne to takie pozostanie mimo tego ile poklasku uzyskacie wśród swoich pobratymców i ile kpiny przelejecie na mnie.
Oczywiście zajrzę tu jeszcze zobaczyć co wymyśliliście na mój temat – nie dostarczyliście mi wiedzy z zakresu botaniki za to sporo z zakresu psycho- i socjologii
Pozdrawiam

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 23:53:27
Witam !

Nie żebym się czepiała, ale szanse że dostała Pani Miltonię Melissa Bakers Independence Day x Leo Holfium Midnight zakupioną w kwiaciarni/centrum handlowym są powiedzmy jak 1:100 000 000. I skoro uprawia Pani storczyki od dłuższego czasu i śledzi wątki na forum to powinna Pani wiedzieć że nazwy takiej hybrydy NIE DA SIĘ USTALIĆ.

Co do stwierdzenia : "choć prawdopodobnie uprawiam je dłużej niż niektórzy z grupowiczów i mimo wszystko wiem że Miltonia i Miltoniopsis to to samo" proponuję cytat z wypowiedzi P. Jerzego Dziedzica:

"Rodzaj Miltoniopsis został wydzielony z rodzaju Miltonia, więc wszystkie hybrydy nadal noszą formalną nazwę Miltonia, bo tak oryginalnie zostały zarejestrowane, ale gatunki już zawsze nazwę Miltoniopsis. Miltoniopsis ma zawsze pseudobulwę z jednym liściem (Miltonia ma dwa) a prętosłup jest połączony z warżką za pośrednictwem stożkowatego zgrubienia, którego Miltonia nie ma. Również występują na innych obszarach geograficznych.Natomiast w wypadku hybryd można w uproszczeniu uznać, że te nazwy za tożsame."

Więc owszem, ale nie do końca, a przecież chodziło Pani właśnie o te drobne szczegóły.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 00:01:12

To na wypadek, gdyby Pani tu jeszcze zaglądnęła...

Jak już chyba wszyscy POWINNI wiedzieć, nie ma żadnej możliwości podania nazwy rośliny produkowanej masowo. One po prostu nie mają nazw i już...
Czasem znajdujemy zdjęcia podobnej rośliny w necie i na własny użytek przyjmujemy taką nazwę. Jeżeli nie było etykietki w doniczce, to jest to bezimienny MILTONIOPSIS, choć zwykle mówi się o nich miltonie, a to jednak nie to samo...

I nie ma się o co obrażać! Takich postów z prośbą o podanie nazwy rośliny jest tu mnóstwo, ale jakoś nie docierają do kolejnych forumowiczów odpowiedzi o bezsensie takich pytań...

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 00:02:56

Ubiegłaś mnie Sandra......

Grażyna

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 00:10:44
Zrobię wszystko żeby tylko nie musieć się przygotowywać do zajeć

E-mail:  
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 00:34:56
Dziękuję za odpowiedz
Przyznam sie że nie śledze wątków na tym forum. Skład gatunkowy moich storczyków nie zmieniał się od lat i stąd moje pytanie. Najwyraźniej mylnie wyszłam z założenia że to co "tłuczone" na masową skalę musi być popularne i ogólnie znane. A może jakieś sugestie co do rodziców/przodków?

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 01:30:23
No dobra, ja wymiękam Tatuś czerwony i mamusia czerwona. Albo odwrotnie ...

dobranoc Państwu
Sandra

E-mail:  
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 13:25:16
Wszystko da się zidentyfikować trzeba tylko poprosić o to odpowiednich ludzi - już wiem co to jest To Miltonia „Red Tide” prawdopodobnie typu (?) „Ladner” po rodzicach Miltonia „Hamburg” x Miltonia „Storm”
Pozdrawiam

Autor: Anna B.
E-mail:  
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 13:32:08
Pozostaje się jedynie cieszyć, że jest ktoś zdolny do takich cudów (jeśli nie producent, to chyba jasnowidz).

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 14:27:34

Witam,

No cóż, na upór nie ma rady, ale może "czarno na białym" przekona...
Poniżej zamieszczam zestawienie: z prawej u góry jest Pani Miltonia (Miltoniopsis). Pozostałe to na pewno oznaczone Miltonie Red Tide.

No i jak dobrze widać, Pani roślinka jest INNA!!! Podobna, ale nie taka sama. Najważniejsza jest różnica kolorystyczna u nasady środkowej działki warżki. U Pani jest ona zdecydowanie bardziej żółta, podczas gdy w tych oznaczonych jest tylko nieco jaśniejsza od pozostałej części. I to już jest wystarczający argument za NIE dla tego oznaczenia.

Na własny użytek może ją Pani nazwać "podobna do Red Tide". I to tyle...

Grażyna

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 14:37:29
Droga Pani Grażyno tego że to jest Red Tide nie wymyśliłam sama. Zanim zadałam pytanie na tej grupie wysłałam zdjęcia z zapytaniem do producenta ( jego adres internetowy był na wbitej w ziemie etykiecie ). Tego że jest to Red Tide Pan który mi odpisał był pewien - miał tylko wątpliwości co do rodzaju (?) - ze względu na jakość zdjęcia (które swoją drogą w/g mnie jest ok )
Pozdrawiam

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 14:48:49

Według mnie zdjęcie jest "do kitu", bo nie widać najważniejszych szczegółów budowy kwiatu, a sam kolor nie jest wystarczającym argumentem, jest po prostu za małe...
A co to znaczy, cytat: "miał tylko wątpliwości co do rodzaju (?)". Rodzaj to Miltonia (Miltoniopsis), więc albo się ten Pan nie zna, albo ktoś coś pomylił. Może chodziło o klon? Zresztą pomyłki są bardzo częstą sprawą także u producentów...
Poza tym, czy ma jakiekolwiek znaczenie jak się toto nazywa?????????

Ja temat uważam za zamknięty .....

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl