Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Prosze o identyfikację
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia Bawej
E-mail: duszka16@op.pl
Data: sobota, 31 grudnia 2005 16:03:39
Kupiłam w OBI storczyka pod ukochaną przez wszystkich nazwą orchodea mix , chyba dnedrobium, ale jakie? prosze o pomoc w nazwaniu mojego "cosia". Basia

Data: sobota, 31 grudnia 2005 16:14:04
Przeszło bez zdjęcia spróbuje jeszcze raz

Autor: Adam
E-mail: hcl1@op.pl
Data: sobota, 31 grudnia 2005 18:22:36
Kto Pyta nie błądzi to jest dendrobium hybryda.
Pozdrawiam

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: sobota, 31 grudnia 2005 18:28:37
To że Dendrobium hybryda to każdy początkujący storczykarz wie . Napewno to Dendrobium typu Phalaenopsis. Może na etykietce była nazwa firmy rozprowadzająca te storczyki, lub jeszcze lepiej - jej adres internetowy. Może tam znajdzie Pani potrzebne informacje. Życzę szczęścia.
Pozdrawiam - Michał.

Autor: Joanna Nowak
E-mail: nowakmj@o2.pl
Data: sobota, 31 grudnia 2005 19:09:25
Panie Adamie to, że to jest hybryda nic nie mówi o hodowli - gorąca, umiarkowana czy też zimna. Też kupiłam dendrobium (też będę chciała prosić o identyfikację) i też nie wiem do jakiej grupy zaliczyć.
Michał podaje że d.phalenopsis - i o to chyba Basi chodziło. Pozdrawiam. Asia

Autor: Adam
E-mail: hcl1@op.pl
Data: sobota, 31 grudnia 2005 19:23:25
Witam, Prosze Panstwa to przeciez dosc proste jesli kupujemy rosline w Obi lub kwaieciarni (czy u innego masowego dostawcy) to mamy w zasadzie szanse tylko na 2 typy dendrobiow albo jest to denderobium typu nobile czyli tzw "yamamoto" albo jest to dendrobium typu phalaenopsis ewentualnie biggibum przy czym ostatni9e dwa typy wymagaja ciepla - prosze sprawdzic arkusze upray na tej stronie- natomiast dendrobium nobile wymaga zimnego i suchego spoczynku. Badrdzo latwo je od siebie odroznic nawet jesli kupuje sie przekwitnieta rosline po tym ze dendrobium typu nobile wypszcza kwaity z katow liscowych wzdloz pesudobulwy zad dnendrobim typu biggibum kwitnie z wierzcholka pseudobulwy nie wspominajac o innych roznicach ktore widac gdzy porowna sie obie rosliny nawet na zdjeciu !!
Wydaje mi sie choc naturalnie moge sie mylic ze Jednak Panji Basi chodzilo o nazwe konkretnego dendrobium a nie o okreslenie typu tak jak wiele osob pyta o nazw Phalaenopsisa !!! A to mozna by okreslin tylko na podstawie badan genetycznych a i to nie dalbym sobie za wynik tych badan obciac reki.

Pozdrawiam Wszystkich i zycze udanej zabawy w ta szczegolna noc, mam nadzieje ze wszyscy bedemiemy sie swiertnie bawic.

Data: sobota, 31 grudnia 2005 20:19:05
W takim razie celem upewnienia się: czy to dendrobium typu phalenopsis - kwiatuszki baaardzo drobniutkie

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: niedziela, 1 stycznia 2006 10:09:08
w tej roślinie ja widzę domieszczkę Dendrobium canaliculatum. I być może ten gatunek był bazą tworzenia mieszańca a nie Dend.bigibbum.

Proszę porównać:

Dendrobium bigibbum

Dendrobium canaliculatum

W.

Data: niedziela, 1 stycznia 2006 10:21:15
Dziękuję panie Witoldzie - tak nieśmiało porównywałam do d. canaliculatum. Asia

Data: niedziela, 1 stycznia 2006 14:46:32
Bardzo dziękuję za pomoc, bo jak Asia zauważyła, różne dendrobia potrzebyją innych warunków, a ja już jedno kiedyś wykończyłam Na etykiecie nie ma kompletnie nic poza kodem paskowym OBI, a kwiatek jest ładny więc tego bez walki nie oddam. Jeszcze raz dziękuję. Basia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl