Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phaius tankervilleae
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 3 stycznia 2006 14:07:10
Właśnie zostałam szczęśliwą posiadaczką tej rośliny.Wiem już co nieco o warunkach uprawy, które powinnam jej zapewnić.Trochę wyszperałam sama, dużo pomogli dobrzy ludzie (pozdrawiam Małgosię L.)Chciałabym dowiedzieć się, czy ktoś z Państwa ma praktykę w uprawie tego storczyka. Jak on się sprawuje w domu?
Pozdrawiam
Marzena

Data: piątek, 6 stycznia 2006 13:03:17
Naprawdę nikt nie ma tego storczyka w domu?

Data: piątek, 6 stycznia 2006 13:10:42
Dodam jeszcze, że znalazłam różne, bardzo ze sobą sprzeczne informacje na temat warunków cieplnych ,jakie należy zapewnić Phaius.Dlatego też wystosowałam do Państwa te prośbę.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: piątek, 6 stycznia 2006 13:35:27
Witam!
Ja znalazłem takie informacje na temat rodzaju Phaius w książce pod tytułem "Orchidee-amatorska uprawa storczyków" Panów T.Kubala, T. Kusibab i D.L. Szlachetko.
Wymagają dużo miejsca (są to rośliny duże).
Podłoże: bogate w humus mieszance dla storczyków naziemnych.
Temperatura: od umiarowanej do ciepłej. W zimie tolerują spadek temperatury do 5-10 stopni, pod warunkiem zaprzestania podlewania.
Światło: znoszą pełne nasłonecznienie.
Podlewania i nawożenie: wymagają w okresie wegetacji obfitego podlewania i nawożenia.
Mam nadzieję, że te informacje Pani pomogą.
Pozdrawiam - Michał.

Data: piątek, 6 stycznia 2006 14:41:59
Dziekuję bardzo Michale za pomoc. Ale mi chodzi bardziej o opinie tych, którzy mają doświadczenie w uprawie tego storczyka w domu.Bo w innej literaturze wyczytałam, że jest to roslina chłodnolubna.
Marzena

Autor: Witold Dobrzyński
E-mail: witolddobrzynski@wp.pl
Data: piątek, 6 stycznia 2006 19:35:01
Od jesieni męczę się z Phajus flavus - import z Indonezji ale od początku jest raczej w kiepskim stanie . Żyje ale już od początku miał zaparzone młode liście i trudno mi wyrokować co z niego będzie.
Na temat phajusa można znaleść informację tutaj :
http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=2777&nr=2782&ofs=0

Pozdrawiam

Witek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl