Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Nikita
E-mail:  
Data: piątek, 13 stycznia 2006 14:30:28
Już nie mam pojęcia co mam robić z tymi storczykami. Mojego pierwszego storczyka kupiłam mniej więcej w tym samym czasie co moja znajoma. U niej stoi na parapecie gdzie często jest otwierane okno a mimo to wypuszcza coraz to nowe kwiaty. Ja postawiłam na szawce na wprost okna żeby miał światło i żeby nie stał w przeciągu. Najpierw podlewałam co tydzień ale odpadł jeden liść a reszta oklapła storczyk bardzo ładnie kwitnął przez jakiś czas ale nie wypuścił żadnego nowego kwiatka. Zaczęłam sprawdzać czy podłoże przeschło i podlewać go co dwa tygodnie. Liście cały czas są opadnięte ale przynajmniej nie odpadły całkiem. W międzyczasie dostałam w prezęcie ślicznego phalaenopsisa (wydaje mi się iż jest to aphrodite)ale niestety wszystkie kwiaty i pąki opadły. Ale ten przynajmniej miał bardzo ładnie wyglądające liście do dzisiaj Kiedy dzisiaj dotknęłam liście jeden od razu odpadł. Zaczęłam się przyglądać pozostałym, delikatnie je chwyciłam i wszystkie liście z łatwością odeszły od korzeni Korzenie po części są zgnite ale są też zdrowe i wypuszcza nowe. W mieszkaniu jest cieplutko. Już nie mam pojęcia co mam z nimi robić czy jeszcze coś z nich będzie

Autor: Daria D.
E-mail: dariade@o2.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 14:43:17
Może ten pierszy delikwent rzeczywiście miał za mokro, a jeżeli cała sytuacja trwała parę tygodni to zareagował i jeszcze podnieść sie nie może... Może trezba wyjąć z podłoża i dokładnie przejrzeć korzenie, poobcinać co trzeba, zasypać węglem drzewnym i zostawić na 2 dni do obeschnięcia. Potem posadzić w nowe podłoże.
Drugi storczyk możliwe, że zanim do Pani trafił - przemarzł. Chyba trzeba zrobić to co napisałam wyżej - opatrzyć, przesadzić i troszczyć się (byle nie za bardzo)
Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia
Daria D.

E-mail:  
Data: piątek, 13 stycznia 2006 15:42:18
Już obydwa storczyki przesadzałam, zgniłe korzenie odcinałam.
Ale dziwi mnie to że podłoże jes tak długo mokre. W mieszkaniu jest naprawde ciepło i inne kwiaty gdy nie są podlewane 2-3 dni to ziemia jest strasznie sucha, a storczyki po ponad tygodniu mają wilgotne podłoże.

Autor: _lenka23_
E-mail: magdalena.zielosko@gmail.com
Data: piątek, 13 stycznia 2006 17:09:52
Pani nikito czy te storczyki rosna w ziemi?? Jeżeli tak to źle one powinny mieć specjalne podłoże przepuszczalne i dostęp powietrza do korzeni Może dlatego jest taki problem Jeżeli jest to ziemia to prosze jak najszybciej przesadzić do kory, keramzytu itd.POZDRAWIAM MAGDA

E-mail:  
Data: piątek, 13 stycznia 2006 18:02:41
Nie rosną w ziemi, rosną w korze. Planowałam kupić podłoże do storczyków ale na tym forum wyczytałam że lepsza jest kora i tak zrobiłam.

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: piątek, 13 stycznia 2006 23:40:57
No to może mniejszą doniczkę? Wtedy szybciej przeschnie podłoże...
Daria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl