Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Storczyki w Lodzi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: ewka35
E-mail: builder1@konin.lm.pl
Data: niedziela, 15 stycznia 2006 13:50:14
Mam mały problem,kocham kwiaty, mam ich w domu b. dużo ale nigdy nie były to storczyki ze względu na to,że ponoć są bardzo trudne w hodowli, no i ta cena w kwiaciarniach. Oczywiście ciągle mażyłam i wzdychałam na ich widok, więc kochający mąż kupił mi piękne cymbidium o 4 pędach kwiatowych (kwitną 2 do dzisiaj)na imieniny. Stąd zostałam "zmuszona" do poszukania informacji w internecie i trafiłam na Waszą stronę. Sledzę ją codziennie, zakochałam się już we wszystkich odmianach i postanowiłam zacząć przygodę ze storczykami. Dom mam duży, pokoje zimne (sypialnia nie ogrzewana- strona południowa) i ciepłe pokoje o różnej wystawie. U nas nie ma OBI więc tanio nie kupie, w kwiaciarni ceny zaczynają się od 50 zł. Stąd moje pytanie, chcę pojechać w piątek na wystawę storczyków do Łodzi. Czy ktoś może mi powiedzieć czy ja tam kupie różne storczyki i w jakich cenach? Rozjaśniłoby mi to sytuacje, czy poprostu licytowac na Allegro i dac sobie spokój z wystawą (jazda w jedną strone to 200 km). Doradżcie mi, proszę.

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta Iskrzyńska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 stycznia 2006 15:31:41
U mnie było podobnie. Pojechałam z córką na spotkanie informacyjne dla kandydatów na studia w 2002 roku na wydz. Biologii UW. Córka poszła na spodkanie , ja w wolnym czasie przypadkiem trafiłam na wystawę storczyków w tym samym budynku. Było bardzo interesująco i kameralnie. Piękne storczyki i mili ludzie. Zapewnienia , że felki nie mają dużych wymagań byle ich nie utopić w wodzie i nie spalić słońcem. Też mąż kupił mi pierwszego felka(ale póżniej)Dzisiej mam trzy pokoje z zakręconymi grzejnikami i kombinuję jak 40-metrową piwnicę w której stoi stół do tenisa stołowego zamienić na orchidarium.
Proszę poważnie się zastanowić. Chciałam jeszcze dodać że wcześniej żaden kwiat nie wytrzymywał mojej opieki dłużej jak dwa lata. A o kapuście nie chcę nawet wspominać bo jej uprawa jest bardzo trudna. Poza tym polecam wizytę na wystawie i pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl