Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacja Phalaenopsisa - brak korzeni
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marlena
E-mail:  
Data: środa, 18 stycznia 2006 12:17:52
Witam
Proszę o pomoc i rady jak mogę reanimować mojego falka. Storczyk kupiony w listopadzie, nie przelany przeze mnie (mam kilka falków i wszystkie mają się świetnie). Korzenie całkowicie zgniły, wyglądały jak puste w środku. Zostały usunięte. Storczyk puszcza nowego listka i jeden maleńki korzonek. Jednak wczoraj liście opadły ku dołowi. Nie mam w domu mchu torfowca ani nawet zwykłego z lasu. Mam troszkę keramzytu i watę. Czy z tego mogę zrobić jakiś zestaw do reanimacji? Jak go zrobić? Jak umieścić tam storczyka? Proszę o pomoc, nigdy nie spotkała mnie taka sytuacja. Storczyk jest przepiękny więc nie chciałabym go stracić.
pozdrawiam
Marlena

Autor: Basia K.
E-mail: bkosim@wp.pl
Data: środa, 18 stycznia 2006 13:43:23
Mam podobną sytuację, tylko że mojego dostałam do reanimacji... ktoś prawdopodobnie zalał liście od góry... i u ich nasady są ciemnawe plamy... ma jednak 3 zdrowe korzenie (na wierzchu), które jakoś nie chcą się dalej rozwijać... te które są w doniczce są całkiem suche... czyli falek trochę "lata" w tej doniczce... tzn nie trzyma się podłoża...
też nie wiem co zrobić żeby go uratować...

pozdrawiam
Basia

Autor: Magdalena Zielosko
E-mail:  
Data: środa, 18 stycznia 2006 16:11:16
WITAM
Prosze wejśc na foum storczyki.org.pl tam właśnie jest poruszony temat "phalaenopsis - jak go uratować?" oraz mozna wpisac na każdym forum w opcji SZUKAJ reanimacja phalaneopsis napewno Panie znajdą wiele wskazówek
Ja też aktualnie mam dwa phalaneopsisy do reanimacji i jedno "podobno" dendrobium (jestem początkującym storczykomaniakiem a dokładnie od 2 tygodni ) i szukam informacji na forum.Te tematy już wielokrotnie były poruszane więc napewno panie sporo na ten temat znajdą POZDRAWIAM i życze URATOWANIA STORCZYKÓW MAGDA

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl