Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  EOC2003 London
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Zbigniew Roman
E-mail: zb.roman@data.pl
Data: wtorek, 18 marca 2003 23:10:21
Witam!
W dniach 12-16 marca 2003 odbyła się w Londynie European Orchid Conference and Show. Przesyłam kilka obrazów z tej wystawy.
Całość jawiła się niezwykle okazale. Oto próbka widoku ogólnego z góry:

i z poziomu podłogi:

I tak to można było podziwiać więcej takich widoków w dwu ogromnych salach.

Z bliska też było co oglądać:

i jeszcze jedna próbka:

Z wystawienniczego punktu widzenia największe wrażenie zrobiła na mnie inscenizacja skrzyni wypełnionej storczykami jeszcze częściowo nie rozpakowanymi po podróży (te gazety były stare!):

Jak to na porządnych wystawach rozdano całą masę nagród. Chyba najbardziej podobała mi się Acineta superba:

Dłuższą chwilę zatrzymałem się także przed Coelogyne cristata:

To jest jedna kępa i podobno jest uprawiana od ponad 50 lat.

Można było także kupić rośliny. Najdroższą, jaką się udało wypatrzyć było Paphiopedilum hirtissimum var. esquivalei:

To chyba widać. Cena: 600 GPB.

Z pozdrowieniami,
ZbR

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.prv.pl
Data: środa, 19 marca 2003 08:40:29
Witam!

Pięknie dziękujemy Panie Zbyszku za relację. Szczerze zazdroszczę możliwości obejrzenia takiej wystawy. Udało się przywieźć jakieś łupy?

Pozdrawiam,
Maria

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 19 marca 2003 12:35:12
Witam ,
piękne zdjęcia, rośliny i pomieszczenie w którym się odbywała konferencja. Może i my kiedyś dojdziemy do Europejskiej Konferencji w Polsce, już mamy Orchidalia Nr.2 w W-wie .
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Zbigniew Roman
E-mail: zb.roman@data.pl
Data: środa, 19 marca 2003 21:42:06
Witam!
Robienie zakupów na EOC2003 było dla mnie szczególnie interesujące. Powód podstawowy: byli tam dostawcy bezpośrednio z Południowej Ameryki, a rośliny z tego regionu mnie interesują. Możliwość spotkania z hodowcami z Chile, Ekwadoru, Peru i Meksyku miała naprawdę posmak egzotyki. Przykładem sposób znakowania roślin, jaki jeden z nich zastosował:

Udało mi się kupić trudno (w Europie) dostępne ciepłolubne katleje (gigas, mendelii i violacea). Powiększyłem także kolekcję fragmipedii.
Pozdrawiam,
ZbR

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl