Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pytanie o polskie storczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: sobota, 29 marca 2003 20:24:13
Witam,
pytanie pewnie do Pana Jana Kucharzyka .
Pewni znajomi twierdzą , że znają podmokłe pole, nie uprawiane, pod Warszawą gdzie rosną pod bardzo starym dębem nasze rodzime storczyki . Jakie? nie wiedzą. Mam wielką ochotę tam się wybrać ale nie wiem kiedy przypada pora kwitnienia . Wiem że pytanie dziwne, bo nie wiem nic o tych roślinach, ale może termin jakiś przybliżony Pan by podał.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: sobota, 29 marca 2003 21:10:37
Witam,
Zanim odpowie Ci pan Jan, to może ja spróbuję. Większość dzikich storczyków kwitnie od maja do lipca, więc czeka Cię pewnie wiele wypraw w to miejsce, zanim trafisz . Konkretny termin zależy i od gatunku, i od pogody, i od miejsca... Ale jak będziesz zawzięta, to jest szansa, że trafisz, bo kwiaty storczyków są dość trwałe. Ja najwięcej kwitnących storczyków spotykam w pierwszej połowie czerwca (na bagnach biebrzańskich), ale pod Warszawą radziłabym Ci zacząć sprawdzać wcześniej. Życzę udanego "polowania". Pozdrawiam,
Lidia

E-mail:  
Data: sobota, 29 marca 2003 21:38:04
A może , jak znajdę to zrobimy wycieczkę krajoznawczą. Do maja niedaleko .
Ewka

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: sobota, 29 marca 2003 22:09:48
Ooo, ja bardzo chętnie zapiszę się na taką wycieczkę Ale bliższe dane o miejscu trzymaj w tajemnicy, żeby kogoś nie podkusiło polecieć tam z łopatą
Pozdrawiam,
Lidia

E-mail:  
Data: sobota, 29 marca 2003 22:42:48
Wiesz, tam musi być jakaś magia na tym polu. Ci moi znajomi mieszkają w lesie, jak mają zły nastrój , jadą na to pole posiedzieć pod dębem i popatrzeć na szeroki krajobraz . Zobaczymy, może się uda wycieczka, tylko muszą mnie tam zawieźć.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: poniedziałek, 31 marca 2003 20:17:53
Witam serdecznie!
Przepraszam, że tyle czasu nie odpisywałem, ale byłem troszkę zajęty...nauką!:-) Tak jak już P. Lidia pisała większość Storczyków w Polsce kwitnie od początków maja do końca lipca, choć są wyjątki, np. Orchis pallens (Storczyk blady) i Orchis morio (Storczyk samiczy) - połowa kwietnia, oraz Hammarbya paludosa (Wątlik błotny) - lipiec, sierpień, a także Spiranthes spiralis (Kręczynka jesienna) - sierpień, wrzesień, październik. Ale te rośliny są wybitnie rzadkie i w większości nie występują na podmokłych łąkach, a poza tym NA PEWNO nie rzucają się w oczy.
Najbardziej prawdopodobne jest, że Pani znajomi widzieli jakąś Dactylorhiza (Stoplamek). Najczęstsza jest D.maialis i D.incarnata. Jaki kolor miały te rośliny? Różowo-fioletowy? Jeżeli tak, to pewnie była to właśnie ta rośliny. Innym, bardzo częstym Storczykiem jest Listera ovata (Listera jajowata), ale ona jest cała zielona i rośnie w lasach. Top samo Neottia nidus-avis (Gnieźnik leśny) - ona jest brązowa(bezchlorofilowa). Innym częstym Storczykiem jest Epipactis hellebrine (Kruszczyk szerokolistny). Te trzy gatunki kwitną zwykle w czerwcu (mogą zaczynać już w maju, a kończyć w lipcu). Ich zdjęcia znajdują się na mojej stronie (w galerii) - www.polskiestorczyki.prv.pl - Serdecznie zapraszam.
Jeżeli będą mieli Pańswto więcej pytań - proszę pisać! Z przyjemnością odpowiem.
Natomiast co do wypadu, to zawsze jestem takimi rzeczami zainteresowany, ale nie wiem jak to będzie z czasem..już mam spore plany storczykowe. Jeżeli jest to w miarę aktualne to proszę podać więcej szczegółów, będę serdecznie wdzięczny!
Życzę powodzenia przy "Storczykowaniu" i serdecznie pozdrawiam!
Jasiek Kucharzyk
P.S. Proszę tylko, aby "Storczykowanie" ne przerodziło się w zrywanie, ani tym bardziej "Łopatkowanie"!!!!

E-mail:  
Data: poniedziałek, 31 marca 2003 20:44:22
Witam,
serdecznie dziękuję za odpowiedź . Z obu podpowiedzi wynika, że trzeba przeprowadzić "wizje lokalną" bo może coś już niedługo pojawić się na tym polu.
Dam znać jak będę miała jakieś konkretne informacje .
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: wtorek, 1 kwietnia 2003 18:03:54
I owszem, pewnie już niedługo, ale zdecydowanie nie polecam okresu do połowy kwietnia, wtedy na pewno jeszcze nic nie będzie... (tak sądzę). Za to później rozwój tych roślin (kwiatów) będzie błyskawiczny...:-)
Pozdrawiam
Jasiek

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl