Autor: |
Jerzy Dziedzic |
E-mail: |
jerzy.dziedzic@orchidarium.pl |
Data: |
środa, 28 lipca 2004 20:34:26 |
Różne psychopsisy uprawiam od kilku lat. Pierwszego zabiłem już z pięć lat temu przez zalanie nowych przyrostów - była o tym mowa w którymś z ostatnich wątków. W tej chwili mam trzy - Psychopsis papilio, versteegiana i Kalihi (= papilio x krameriana), z których dwa właśnie kwitną.
Uprawiam je jak phalaenopsisy, tylko jaśniej - pewnie ze 25 000 luksów, czyli w świetle jak dla katlei. Chyba można mniej jasno, ale tracą wtedy atrakcyjny marmurek na liściach. Jak już wspominałem, są bardzo wrażliwe na zalanie nowych przyrostów, czyli trzeba je podlewać ostrożnie. Podłoże musi być gruboziarniste i przewiewne, ale jednocześnie nie powinno przesychać na wiór, czyli trzeba je podlewać nieco częściej niż przeciętne phalaenopsisy. Generalnie słowo "ostrożnie" jest istotne w ich uprawie. Nie lubią przesadzania, czyli trzeba to robić (oczywiście) ostrożnie . Najlepiej uprawiać je w koszykach, bo można je wtedy po prostu wstawić w większy bez naruszania bryły korzeniowej. Przesadzać wolno tylko w okresie wyraźnej aktywności korzeni.
Liście dorastają średnio do kilkunastu centymetrów, ale czasem mają powyżej 25 cm. Łodyga kwiatowa może mieć 30 centymetrów, ale równie dobrze 120!!! Zależy to nieco od wielkości rośliny, ale jest chyba właściwością osobniczą i nie można z góry tego przewidzieć. Kwiaty mogą mieć od 10 do 19 cm - u obu roślin na fotografiach kwiaty mają po 17 cm wysokości. Łodyga utrzymuje się kilka lat i nie wydłuża się, ale na jej końcu w sposób ciągły rozwijają się kolejne pąki. Kwiat utrzymuje się przez 3-4 tygodnie, potem są 3 tygodnie przerwy, rozwija się nowy kwiat i tak w kółko - w wypadku Psychopsisa versteegiana przedstawionego na fotografiach to już piąte kwitnienie w tym roku.
Tak wygląda mój Psychopsis versteegiana:

a tak wygląda Psychopsis Kalihi:

Więcej zdjęć można znaleźć jak zwykle w Galerii Orchidarium.
Różnica w wyglądzie poszczególnych gatunków nie jest duża i sprowadza się do szczegółów w budowie prętosłupa i jego "ozdobników" oraz do różnego wybarwienia warżki i płatków bocznych - kropki zamiast pasków, mniej lub więcej brązu itd.
Jerzy
|
|
|