Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrochilum glumaceum
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: poniedziałek, 12 grudnia 2005 20:53:16
U ciebie już rozkwitło, powiadasz ? To moje den. jest jakieś "opóźnione w rozwoju" , bo dopiero z "górek" wychodzą pąki (po trzy) i są malutkie
Może to kwestia tego, że cały czas trzymam w chłodnym pokoju i dlatego tak wolno ? Napisz, proszę, co ty robiłeś , że już ci zakwitło ?
Tak czy inaczej, na kwitnienie chyba sobie poczekam jeszcze do stycznia
...Ale zapach z zeszłorocznego kwitnienia jeszcze pamiętam Bardzo przyjemny i intensywny, choć dosyć trudny do opisania. Ale taki ożeźwiający Nie mogę się doczekać
Pozdrawiam, Michal14

Autor: Michał F.
E-mail: bio44@wp.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 17:30:41
Nie wiem dokładnie co sprawiło tak szybki zwrost pąków kwiatowych, ale postaram przybliżyć odpowiedź . W październiku przeniosłem je na południowy parapet okna (widok na mój balkon ), tak że roślina w słoneczny dzień jest skąpana w słońcu (widocznie to jej służy, bowiem w zimie jest niewile światła). Podlewałem moją orchideę wodą o temp. pokojowej, jak podłoże nie kryło śladów wilgoci (czyli co 2-3 tygodnie). Obecnie temperatura waha się z rzędu 18-20 stopni, no może trochę mniej. Okno jest lekko uchylone. Storczyk stoi na podstawce z keramzytem.
To chyba wszystko.
Pozdrawiam - Michał.
Ps: Nie martw się o swoje Dendrobium, pewnie jak zakwitnie będzie piękniejsze od mojego. Może potrzebuje większej ilości czasu na wytworzenie zjawiskowych kwiatów (?).

Autor: Michał Rosa
E-mail: michalros@vp.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 18:42:20
Dzięki za odpowiedź
Rzeczywiście, dominującą rolę odegrała temperatura. U mnie wynosi 14* cały czas . Poza tym stoi na wschodnim oknie. Chyba przeniosę je do cieplejszego pokoju.
"Nie martw się o swoje Dendrobium, pewnie jak zakwitnie będzie piękniejsze od mojego." Dzięki za wiarę. Miło mi .

P.S. zapomniałem Pani Grażyno, gratuluję Pani Dendrobium jest przepiękne , bardzo mi się podoba

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 18:45:22

Mała poprawka . To nie dendrobium, tylko dendrochilum, zupełnie inny rodzaj.......

Dziękuję i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 13 grudnia 2005 20:16:58
Extra !!! Chciałabym sobie niuchnąć ... A może byś się wymieniła na Liparis condylobulbon o uroczym zapachu swieżo skoszonej trawy ...

pozdrawiam
Sandra

Data: wtorek, 13 grudnia 2005 20:29:26

Pudło! Liparis condylobulbon jest u mnie... i nawet nie wiem, że pachnie jak kwitnie
A tego dendrochilum długo nie będę dzielić, chcę aby wyrosło na wieeeeeeeeeeelką roślinę

Pozdrawiam,
Grażyna

Data: środa, 14 grudnia 2005 12:08:28

Witam,

Tak dziś wygląda Dendrochilum glumaceum, coraz więcej kwiatów rozwiniętych i coraz mocniejszy zapach

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: poniedziałek, 13 stycznia 2020 08:27:16
Kwitnie co rok o tej porze. Zaczyna rosnąć w październiku a w kwietniu zapada w "sen letni". Zapach kwiatów intensywny - likier anyżowy z dodatkiem cytrusów.

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 stycznia 2020 21:50:00
Gratuluję zaprezentowanych kwitnień!

Muszę przyznać, że zaintrygował mnie ten storczyk, a raczej opis jego zapachu. Skoro nawet Grażyna zaznaczyła w prezentacji, że kwiaty mocno i pięknie pachną, to warto będzie rozejrzeć się za tym gatunkiem

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: czwartek, 28 stycznia 2021 12:48:32
Kwitnie ponownie. Roślinę mam od 2013r.

Ps. Pani Tamaro - jeśli jeszcze Pani nie kupiła to pod koniec lata zrobię małą sadzonkę - może się wymienimy?

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl