Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum Thai Spider
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 15:14:57
Bulbophyllum Thai Spider – ‘tajski pająk’ to pierwszorzędowa, urocza hybryda między Bulbophyllum medusae i Bulbophyllum gracillimum, zarejestrowana w 1995 roku.

Wymaga warunków umiarkowanych i średniego zacienienia, ale roślina którą dostałem to kawałek z prowadzonej w dość dużej ilości nasłonecznienia i skąpo nawożonej w temperaturze minimum 15 w nocy i 20 w dzień. Potrafiła w takich warunkach wytworzyć sukcesywnie już 2 pędy na tej samej bulwie (cała roślina była spora i miała ich kilka o ile nie kilkanaście) a u mnie na tej samej bulwie pojawił się już trzeci pęd kwiatowy, który można obejrzeć poniżej. Praktycznie nie wydziela zapachu. Kwiaty u mnie chyba 23, ułożone w parasolkę ta średnicy około 7cm, kwiaty powinny się jeszcze troszkę wyprostować i wydłużyć ale już nie mogłem się doczekać by je pokazać, choć być może do tego potrzeba większej wilgotności powietrza. Poza tym wydaje się, że są jakby 2 rodzaje: te dłuższe, mające więcej z medusae i te krótsze bardziej pokręcone z większym wpływem genów gracillimum.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 16:17:43

BAAAAAArdzo ciekawa hybryda- nawet nie wiedzialam, ze ta krzyzowka w ogole istnieje?!?! Fantastyczna! Od razu bym takowa kupila, tylko jeszcze nie widzialam jej w sprzedazy

Jakiej wielkosci jest ta roslina? Sama mam Bulbophyllum gracillimum i wiem, ze nie nalezy do gigantow. Bulb. medusae za to nigdy nie widzialam na zywo, takze trudno mi skojarzyc gabaryty.

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@gmail.com
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 17:00:33
Witam !

Piotr, ale śliczna roślina i równie piękne zdjęcia.
Również dopisuję tę ślicznotkę do swojej listy chciejstw tym bardziej, że jak piszesz, chętnie kwitnie.

Pozdrawiam Iwona

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 17:02:18

Witam,

piękna , biało-czerwona "meduza" - w polskich kolorach . Gratuluję!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 19:49:50
Witam,

Widziałam kiedyś zdjęcie Bulb. medusae z kilkoma pędami kwiatowymi – widok niesamowity ; oczami wyobraźni widzę już Pana storczyka kwitnącego na kilku pędach – to dopiero będzie uczta dla oczu!!!
Gratuluję kwitnienia, udanych zdjęć, a nade wszystko tak uroczego storczyka

Pozdrawiam i już zaczynam przeglądać oferty sprzedaży storczyków
Tamara

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 21:17:56
Witam,

Ale zjawisko... Cudne i znów trzeba przeglądnąć oferty sprzedawców
A do tego super zdjęcia! Gratuluję rośliny i kwitnienia.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: niedziela, 2 grudnia 2007 21:55:19
Bardzo się cieszę, że roślina się spodobała.

Spodziewałem się, że będzie troszkę większa ta parasolka, ale i tak jest fajna. Bulwy mają około 2.5cm i są położone blisko siebie, u mnie najdłuższy liść ma 13 cm - więc roślina całkiem kompaktowa. Czasem pojawiają się także pomarńczowe odcienie na warżce jak i na końcu ogonków przytrzymujących kwiaty.

Szczerze mówiąc, sam jej szukałem jakiś czas, ale znalazłem dopiero w prywatnych kolekcjach; może Panie bedą miały większe szczęście - czego życzę.

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl