Autor: |
Piotr Markiewicz |
E-mail: |
piotrmar@yahoo.co.uk |
Data: |
niedziela, 2 grudnia 2007 15:14:57 |
Bulbophyllum Thai Spider – ‘tajski pająk’ to pierwszorzędowa, urocza hybryda między Bulbophyllum medusae i Bulbophyllum gracillimum, zarejestrowana w 1995 roku.
Wymaga warunków umiarkowanych i średniego zacienienia, ale roślina którą dostałem to kawałek z prowadzonej w dość dużej ilości nasłonecznienia i skąpo nawożonej w temperaturze minimum 15 w nocy i 20 w dzień. Potrafiła w takich warunkach wytworzyć sukcesywnie już 2 pędy na tej samej bulwie (cała roślina była spora i miała ich kilka o ile nie kilkanaście) a u mnie na tej samej bulwie pojawił się już trzeci pęd kwiatowy, który można obejrzeć poniżej. Praktycznie nie wydziela zapachu. Kwiaty u mnie chyba 23, ułożone w parasolkę ta średnicy około 7cm, kwiaty powinny się jeszcze troszkę wyprostować i wydłużyć ale już nie mogłem się doczekać by je pokazać, choć być może do tego potrzeba większej wilgotności powietrza. Poza tym wydaje się, że są jakby 2 rodzaje: te dłuższe, mające więcej z medusae i te krótsze bardziej pokręcone z większym wpływem genów gracillimum.
Pozdrawiam
Piotr Markiewicz
|
|
|