Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum venustum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 6 stycznia 2011 15:08:44

Witam,

Paphiopedilum venustum (Wall. ex Sims) Pfitzer 1888, to storczyk średniej wielkości, występujący w Indiach (stan Assam), północno-wschodnim Bangladeszu, na terenie wschodnich Himalajów, w Bhutanie, Nepalu i w prowincji Yunnan w Chinach, na wysokościach 1000-1500 m, czyli dość chłodno .
Zwykle rośnie w gęstej dżungli porastającej podnóża klifów, w humusie tam nagromadzonym, często w pobliżu górskich strumieni, w cieniu, i wymaga podlewania przez cały rok. Lubi raczej chłodniejsze warunki, ale latem może stać np. na balkonie. Nie lubi wapnia!

Na początku listopada pojawił się pąk, który powolutku wyrastał z pochewki. W końcu był widoczny

Ma bardzo ładne liście, które od spodu są zabarwione purpurowo. W Sylwestra pąk zaczął pękać, a potem już poszło szybciej ...

Kwiat może mieć do 9 cm, ale mój jest nieco mniejszy ; może za mało go "dokarmiałam"?
Tak wyglada cała roślina

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 6 stycznia 2011 15:42:07
I troche niski ped za to bardzo fajnie wyglada i tyle tych lisci - ladniutki.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 7 stycznia 2011 00:19:17
Liście super, ale kwiat - brzydactwo dobrze że to nie forma alba - jeszcze okropniejsza (no co ja mogę że akurat ten gatunek do mnie nie przemawia )
Ale doprowadzenia do kwitnienia szczerze gratuluje

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: wtorek, 27 lutego 2024 11:07:45
Grażyna wszystko opisała na temat gatunku, więc nie będę się powtarzał. Kwiat ma 9 cm rozpiętości, liście około 12 cm długości.

A tu tradycyjnie porównanie wielkości z wujkiem z Ameryki

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: wtorek, 27 lutego 2024 20:58:29
Guido Braem opisując ten gatunek stwierdza, że jego środowisko jest jednym z najwilgotniejszych miejsc na naszej planecie.
Nie do końca zgadzam się ze stwierdzeniem Grażyny dotyczącym wapnia. Tak jeśli nie używamy nawozów sztucznych. Jeśli jednak je używamy podłoże musi być wapnowane. W przeciwnym razie pH spadnie do 3,5.

E-mail:  
Data: środa, 28 lutego 2024 10:31:49
Ostatnio przerzucam wszystkie paphiopedila do hydroponiki, bo za często zdarzało mi się je kompletnie przesuszać w normalnej uprawie.

Jakieś rady w kwestii wapnia w hydroponice?

E-mail:  
Data: środa, 28 lutego 2024 10:33:09
A, no i podlewam wodą z RO.

Autor: Agnieszka i Marek
E-mail:  
Data: czwartek, 29 lutego 2024 10:07:01
Panie Jerzy - odpowiedzi w wątku o hydroponice. Zrobiłem takie podsumowanie.

E-mail:  
Data: niedziela, 3 marca 2024 22:50:50
Wielkie dzięki za cały wątek o hydroponice!

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl