Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cuitlauzina pendula
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 lipca 2021 14:30:01
Nie ma jeszcze w prezentacjach, zatem brak ten uzupełniam, ponieważ storczyk wart jest zachodu
W dziale 'Storczyki od A do Z' zamieszczony jest arkusz uprawy, więc nie będę się rozpisywać.
Dodam tylko parę słów o mojej roślinie, którą dołączyłam do kolekcji prawie 5 lat temu. Sklasyfikowana była jako 'młodzież' 2 lata do kwitnienia.
Uprawa mieszana: ciepłe miesiące w szklarni ogrodowej, zimowe - w mieszkaniu przy oknie o wystawie północny zachód.
W okresie wzrostu podlewanie umiarkowane, jesienią do grudnia - skąpe, ale tak, aby nie marszczyły się pseudobulwy, a od stycznia do marca jedyną wilgoć, którą storczyk dostawał, to przypadkowe rozpryski wody przy podlewaniu sąsiadujących roślin.
Nawożenie umiarkowane od wiosny do jesieni. W zimie storczyków nie nawożę

A teraz zdjęcia
w połowie maja podczas podlewania odkryłam pęd kwiatowy:

w połowie czerwca było już tak:

i początek lipca

i Cuitlauzina pendula w pełnym rozkwicie:

Pozdrawiam,
TF

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@upcpoczta.pl
Data: poniedziałek, 5 lipca 2021 18:30:46
Tamara, ogromne gratulacje! To piękna roślina, mam taką, ale - niestety - chyba zimą dostaje zbyt dużo wody. To chyba przez zbyt dużą ilość roślin . Muszę coś wykombinować na zimę, aby te co mają być sucho, rzeczywiście sucho miały.

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 6 lipca 2021 14:54:52
Przepiękne kwiaty Pani Tamaro ! -gratulacje w związku z kwitnieniem , szczególnie cieszą długo oczekiwane kwitnienia

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: wtorek, 6 lipca 2021 22:22:42
Dziękuję za gratulacje i skomplementowanie storczyka.

Cuitlauzina wymaga suchego okresu spoczynku, ale wydaje mi się, że ważne jest kiedy on trwa. W ubiegłym roku storczyk miał bardzo obiecującą pseudobulwę, ale nie zakwitł pomimo suszenia. Wówczas porę suchą dostał od chwili, gdy dojrzała najmłodsza pseudobulwa do momentu pojawienia się nowego przyrostu. W tym roku suszenie rośliny rozpoczęłam dopiero od pojawienia się nowego przyrostu. Czy to zwykły zbieg okoliczności, czy rzeczywiście jest to czynnik inicjujący kwitnienie potwierdzę w nowym sezonie

Pozdrawiam
TF

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl