Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@upcpoczta.pl |
Data: |
poniedziałek, 27 czerwca 2022 19:24:14 |
Witam,
Od kilku miesięcy jest u mnie Oncidium truncatum Pabst 1955, występujące też jako Baptistonia truncata (Pabst) Chiron & V.P.Castro 2004, które udało mi się doprowadzić do kwitnienia. .
A więc kilka informacji o tej stosunkowo niewielkiej roślince. Występuje w kilku stanach Brazylii zarówna na gorących, wilgotnych nizinach jak i w chłodniejszych, mokrych obszarach górskich. Zwykle rośnie nisko na gałęziach drzew, na wysokościach powyżej 1300 m.
Wymaga dość jasnego, ale rozproszonego światła, nie może być wystawiana na bezpośrednie działanie słońca. Konieczny jest stały, silny ruch powietrza. W zimie wymaga średnio restrykcyjnego spoczynku. Temperatury dzień/noc: zimą 18/7-9 stopni C, latem 22-23/13-14 stopni C. U mnie ma trochę cieplej..
To niewielka roślinka, z psb wyrastają 2 liście o długości ok. 15 cm, ale długie korzenie (zwykle ukryte w mchach) oraz bardzo długie (do 40 cm) pędy kwiatostanowe wymagają uprawy raczej na podkładkach. Kwiatostany są obsypane kwiatami. Dla zainteresowanych: nie pachną.
A teraz kilka zdjęć…
Na pierwszym jeszcze pąki...

Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|