Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
Grazyna.Sieminska@poczta.neostrada.pl |
Data: |
sobota, 12 listopada 2005 16:30:31 |
Witam,
Cycnodes Wine Delight to krzyżówka Cycnochesa lehmanii i Mormodesa sinuata.
Historia mojego cycnodesa Wine Delight zaczęła się 3 lata temu... . Roślinę zamówiłam w jednym z pierwszych importów z OHG, jeszcze jako raczkująca storczykomaniaczka
Obecnie ten cycnodes wygląda tak:

Zgroza!!!
Od początku miałam z nim problemy... roślina była bez liści (to był grudzień, więc już była w okresie spoczynku), wstawiłam ją do akwarium i ...... gdyby nie Piotr Piesik to już dawno by jej nie było . Podstawa pseudobulwy zaczęła zagniwać i Piotr po prostu odciął (jak to chirurg ) tę część. Z reszty po pewnym czasie wyrosło keiki... też "zdechło", ale wypuściło kolejne keiki, i to jest to na powyższym zdjęciu. To ile jeszcze lat mam czekać na te wspaniałe kwiaty???
Oczywistym jest chyba, że gdy na naszej wystawie zobaczyłam u Manuela ooooooogromnego Cycnodesa z wyłaniającymi się dwoma pędami kwiatowymi, nie mogłam się oprzeć pokusie zakupu

Po około 4 tygodniach pąki na obu pędach były już ładnie wykształcone...

i powoli zaczęly nabierać koloru...

Roślina jest ogromna . Najdłuższy liść ma ok. 50 cm, a największa, zarazem najmłodsza pseudobulwa ok. 12 cm...

Od dwóch dni te pąki pękają i zaczynają sie otwierać

no to dziś zrobiłam trochę zdjęć...
Pędy kwiatowy wyrastają u dołu rośliny, więc "pozowanie" jest utrudnione, roślinę musiałam ustawić pod sporym kątem, żeby coś było widać

Kwiaty są przepiękne... ich rzeczywisty kolor jest trochę bardziej podobny do koloru czerwonego wina ...
Uprawa......jak wiadomo, rośliny te wymagają temperatur na ogół nie spadających poniżej 20 stopni i wysokiej wilgotności. Po opadnięciu liści (albo obcięciu z końcem listopada, jak niektórzy zalecają) przechodzą w 5-6 miesięczny okres suchego spoczynku. Mogą zostać w doniczce, można je też wyjąć (opisy w Sekcji od A do Z tej witryny). Podlewanie wznawia się dopiero wtedy, gdy młode przyrosty ukorzenią się. W okresie wegetacji wymaga sporej ilości wody i pełnych dawek nawozów. Niby nie trudna w uprawie roślina , przez kilka miesięcy można nic nie robić, ale jak widać bywaja egzemplarze niezdyscyplinowane . Podobno pachnie, ale u mojej jeszcze nie wyczuwam żadnego zapachu, może jak się wszystkie kwiaty całkowicie otworzą...
Na pewno pokażę jeszcze zdjęcie kwiatów w pełni kwitnienia...
Pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|