Autor: |
Ewa Jóźwiak |
E-mail: |
|
Data: |
środa, 23 listopada 2011 20:02:34 |
Witam,
Afryka Zachodnia, 05 – 19. 11. Gambia 2011
Jak co roku, długo planowany urlop, gdzieś daleko i najlepiej bez dużej grupy ludzi, mając przewodnika tylko dla siebie. Udało się i do Gambii. Polecam serdecznie.
Wzdłuż rzeki Gambii, po obu jej brzegach leży państwo Gambia, wbite w Senegal. Bardzo zapracowani ale przyjaźni ludzie. Ich wzmożony okres pracy przypada na cztery miesiące pory suchej. Wtedy to pojawiają się turyści po ciepło na plażach, jak i obserwatorzy ptaków. Ilość ptaków, ich koloryt i śpiew jest nie do opisania. Polecam, są przygotowani do prowadzenia objazdów po kraju.
Byliśmy w początkowej fazie pory suchej, liście jeszcze na drzewach ale już nie długo opadną. Wyczytałam czego mogę się spodziewać, jeżeli chodzi o storczyki, ale niestety…
• Calyptrochilum [Cpm.] christyanum
• Eulophia [Euph.] angolensis
• Eulophia [Euph.] cristata
• Eulophia [Euph.] cucullata
• Eulophia [Euph.] guineensis
• Eulophia [Euph.] leonensis
• Eulophia [Euph.] horsfallii (syn. Eulophia rosea)
Wielkim zaskoczeniem była dla mnie informacja o Grodzie Botanicznym w Bakau na Cape Point. Pojechaliśmy obejrzeć. Wyobrażałam sobie sporo i się rozczarowałam. Wybrałam zdjęcia, są to rośliny które nie wymagają opisu, wszyscy je dobrze znamy jako rośliny tzw doniczkowe.
.jpg)
Barwna ulica, niedzielnie ubrane kobiety.
.jpg)
Na plażach dostępne wszystko, jak w Europie.
.jpg)
Ptaki są wszędzie.
A teraz, po małym wstępie Ogród Botaniczny w Bakau.
Jerzy, jeżeli będziesz uważał, ze to nic ciekawego a jest za długie, wywal po prostu.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
cdn