Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co robię nie tak??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kornel
E-mail:  
Data: piątek, 8 lipca 2011 13:50:54
Witam wszystkich.
Już jakiś czas (ok. 2 lat) staram się hodować storczyki. Oczywiście zaczynałem od Phalków. Mam pytanie związane z ich kwitnieniem. Mają pędy kwiatowe i to już sukces, ale zauważym, że poprzednie kwiaty były dużo większe od tych, które teraz rosną. Dodatkowo pędy kwiatowe bardzo licznie "poodgałęziały". Co zrobić by następnym razem kwiaty były duże? Staram się podlewać co 1,5 tygodnia, raz jest to woda destylowana, raz destylowana z nawozem do storczyków. Okno jest południowe. Wilgotność powietrza jest dość wysoka ponieważ w sąsiedztwie hoduję dzbaneczniki, które wspaniale rosną i dzbankują więc musi być duża wilgotność.

Autor: Shantell
E-mail:  
Data: piątek, 8 lipca 2011 16:54:31
Nie martwiłabym się raczej tym, że rośliny wytwarzają pędy kwiatowe w postaci wiechy a nie grona (czyli rozgałęziają się), to jest cecha gatunkowa. Ja też mam takie ćmówki, które zaczęły wydawać rozgałęzione pędy kwiatowe choć wcześniej tego nie robiły i moim zdaniem, zaczęły to robić bo jest im po prostu lepiej.

Na kształtowanie się pędów i same kwiaty ma wpływ kilka czynników: żeby pędy w ogóle powstały potrzebna jest różnica temperatur rzędu kilku stopni C, przy od stosunkowo niskiej temperatury nocą (około 18 stopni), ważniejsza jest dość niska temperatura w dzień (nie więcej niż 22 stopnie). Istotna jest także ilość światła w ciągu dnia i powinna ona wynosić od 8000 do 15000 luksów (podczas gdy w fazie wzrostu wynosi od 5000 do 8000 luksów). Czyli, żeby kwiaty były ładne, duże i żeby było ich dużo musi być przez pewien czas chłodniej i jaśniej

BTW dłużej niż 12 - 14 godzinny dzień nie ma sensu. Phalaenopsis to rośliny CAM, ich liście dopiero nocą zabierają się za dwutlenek węgla, więc noc też jest im potrzebna.

Pozdrawiam

Istotne znaczenie ma także nawożenie, ale o tym tu na forum jest już dużo wiadomości.

Autor: Marta
E-mail:  
Data: piątek, 8 lipca 2011 22:38:19
Szczególnie w upały podlewałabym co 1 tydzień. Kwiaty są mniejsze bo wilgotność powietrza jest niższa poza szklarnią, w jakiej rósł u producenta, a i stężenie hormonów spadło. Ja osobiście wolę takie skromniejsze, a zdrowsze storczyki. Marta

Autor: Shantell
E-mail:  
Data: sobota, 9 lipca 2011 08:00:14
Te dorodniejsze przypominają mi wakacje u babci: Zawsze wracałam z nich pulchniejsza Niekoniecznie sprawniejsza

Autor: Kornel
E-mail:  
Data: sobota, 9 lipca 2011 12:23:19
Witajcie
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czyli jednak chodzi o wigotność. Trzeba będzie nad tym popracować.
Pozdrawiam wszystkich

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl