Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Re. Zbiorowy amok
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@polbox.com
Data: sobota, 5 lutego 2005 11:41:44
To ja chętnie o tej kapuście Dodać kminek, czy nie Są tu koło mnie rożne zdania, a nic "kategorycznego" nie mogę wyguglać

Pzdr Jurek (z kuchni)

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 11:53:46
Panie Adamie Bez Adresu - takie ogólne hurtowe przywalanie ludziom jest bezcelowe i nie wiadomo właściwie czemu ma służyć. Już widzę, jak adresaci tej wypowiedzi (jeśli naprawdę kieruje ją Pan do kogokolwiek, a nie po prostu podjudza) na skutek takiego postu zaczną bić się w piersi i czytać fora po kilka godzin za każdym razem, gdy chcą zamieścić jakiekolwiek pytanie
Co najwyżej znowu nastąpi ogólna burda.

A może już czas na moderowanie wszystkich wiadomości???

Panie Jurku - co do kapusty, to proponuję dodać wanilii - zawsze to bliższe tematowi

Jerzy

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 12:00:14
Panie Jurku, do tej kapusty to koniecznie jałowiec, a wnilia może i owszem być, ale do grzanego piwa, żeby popić tę kapustę

Powiadają, że najpewniejszym miejscem pomocy jest koniec własnej ręki.

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@polbox.com
Data: sobota, 5 lutego 2005 12:13:03
Panie Jerzy
Ooooo! Dziękuję, cała rodzina sie zgodziła
Jeszcze bym chętnie zapytał nad którym węzłem obciąć liście, czy z łodygą i czy może być V.plantifolia, ale poczytam najpierw FAQ

Pani Mario
Jałowiec już mamy w kiełbasie jałowcowej, przepraszam, ale pomysł Pana Jerzego już zaklepany przez rodzinę, do piwa to mam nasiona jakiegoś Paphiopedilum i Aerangis punctata, więc wypiję DWA. Jeśli przeżyję, opowiem

Wdzięczny za porady Jurek

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 12:46:12
Witam,
Czytając wypowiedzi na jednym , jak i na drugim forum storczykowym wniosek sam się łatwo nasuwa - moderatorzy potrzebni od zaraz !!!
Pozdrawiam

Autor: Falek z Tesco
E-mail: kasiek333@tlen.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 13:15:24
1. Panie Jerzy - prosze mi wierzyc, ja naprawde CZYTAM ;-). Co wiecej, wyciagam wnioski. Czytam zanim cos napisze, a jesli spytam o cos glupiego to z rozpaczy (patrz - wielość czesto sprzecznych wiadomosci typu co ekspert to teoria)
2. Pani Aniu K - popieram! Moderator wszędzie się przydaje.
3. w palącej kwestii kapusty - osobiście polecam grzyby i śliwki, choć kminek jest pożyteczny bo się wtedy nie p.... ten tego
4. UWAGA teraz bede glupio pytac, a to na skutek nadmiernego czytania forów właśnie :
właśnie przeczytalam, ze podloze do storczykow z kwiaciarni do storczykow sie nie nadaje .... hmmm hmmm ... kurcze, kupilam je (za cale 18 złotych polskich!) zanim to przeczytalam, bo w zyciu bym nie wpadla, ze skoro producent twierdzi ze to do storczykow to oznacza ze NIE jest do storczykow i mam nie kupować ...
No dobra - juz sie nie wyglupiam. Pytam serio. Mam falenopsisa, chce go przesadzic. Na tym podlożu napisano co nastepuje:
Skład - mulcz z kory, torf wysoki, włókna kokosowe. pH 5,0-5,5, składniki pokarmowe: 20-80 mg/l N, 80-150 mg/l P2O5, 200-300 mg/l K2O.
Poza tym napisano, ze jest ok do epifitow. Producent to Industrie Erdenwerk Archut, Niemcy oczywista.

Pytanie brzmi: czy powyzsze podłoże nadaje sie do falenopsisa (takiego z Tesco )? Że spytam jak pan Czesio: przesadzać?
Dzieki za odpowiedź. Wdzięczny F z T.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 14:47:13
Witam !
Szanowna Pani ( szanowny Panie ?)"Falku z Tesco". Obserwuję oba fora dyskusyjne prawie od początku i sądzę że naszych "nieoficjalnych" moderatorów najbardziej wkurzają pytania zadawane przez ludzi ukrywających się pod niezbyt mądrymi pseudonimami. Sądzę ,że łatwiej byłoby liczyć na sensowną odpowiedź gdyby Pani/Pan (wybrać prawidłowe)wystąpiła z problemem pod własnym ,pewnie ładnym imieniem . Nasze Forum to nie "Sex-Party" i nie ma się czego wstydzić .
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 16:43:49
Pani Kasiu vel Falek z Tesco

Spokojnie może Pani posadzic swojego falka do tego podłoża.

Pozdrawiam
Beata

Autor: Falek z Tesco
E-mail: kasiek333@tlen.pl
Data: sobota, 5 lutego 2005 19:06:14
Bardzo dziękuje . Cieszę się, bo już zaczęłam się martwić.

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 22 lutego 2005 18:01:31
Ponieważ niedawno korzystam z internetu, na razie czytam wasze dyskusje na forum i jestem zaskoczona brakiem cierpliwości,irytacją, czasem wręcz brakiem taktu niektórych piszących.Prawdę mówiąc strach się pytać! Zadałam jedno pytanie, po przeczytaniu jednej dyskusji błyskawicznie je poprawiłam... i aż się boję odpowiedzi .Tym pięknym hobby zaraziła mnie koleżanka, mająca dla mnie wiele wyrozumiałości. Storczyki w wiekszości hoduję od września ubiegłego roku a pierwszą laeliocattleyę od 4 lat. Dopiero po interwencji kolezanki katleja zakwitła i oczarowała wszystkich. Od tej pory staram sobie radzić sama i na razie wszystkie moje pieszczochy żyją i chyba mają się... dobrze.
Jesień i zima to nie najlepsza pora na rozpoczynanie uprawy, bo niewiele się wtedy w mojej kolekcji działo i było to mocno frustrujące
Nadzieję dawała tylko kwitnąca katleja i maż, który kupował mi kolejne kwitnące storczyki w marketach (żeby było coś koloru,nie tylko liście!).Teraz wszystko ruszyło - wypuszczają pędy, korzonki Proszę nie bijcie po łapach początkujących bo tych trzeba wspierać,inaczej zupę storczykową stale gotować będa stale ci sami kucharze! Mocno pozdrawiam wszystkich nowicjuszy, średnio zaawansowanych i prawdziwych profesjonalistów.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl