Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  na co zwracać uwage przed zakupem kwiatka?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: agnieszka
E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 13:16:52
Prosiłabym aby ktoś z was mi podpowiedział na co mam zwracać uwagę aby nie kupić chorego kwiatka.

Przed zakupem dwóch pierwszych w grudniu nie miałam doświadczenia w tym temacie, ale wiedziałam jak podlewać storczyki aby im nie zaszkodzić, niestety jeden jest teraz reanimowany, zostawiłam mu dwa zdrowe korzonki, zajrzałam do drugiego i zapobiegliwie usunęłam chore korzenie.
Długo się czeka na efekty? Jak mam teraz o niego dbać, nie chcę go stracić.

Dziękuję

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 13:31:13
Na efekty czeka sie dość dlugo...Jeśli chodzi o kupno kwiatka to powiem tak....Jeszcze niedawno kupując roślinke zwracalam uwage na kwiaty i paczki zeby były jak najwieksze ,najpiekniejsze i najwiecej zeby ich bylo,ale ta ,,naiwnosć ,,byla dla mnie zbty kosztowna.Przede wszystkim kupujac roslinke pierwsze co robisz to podnosisz doniczke i przygladasz sie korzeniom,czy są zdrowe.przerosniete w doniczce, jaki maja kolor,czy nie ma plam na lodydze i zadnych niepokojacych zmian chorobowych...potem liście czy sa żywozielone jedrne,zdrowe, dopiero potem kwiaty...Co Ci po kwiatach jak bedziesz sie cieszyć roslinką tylko przez chwile i przyniesiesz do domu tylko KŁOPOT I ROZCZAROWANIE. Pozdrawiam serdecznie

E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 13:57:03
dziękuję za odpowiedz

A czy przynosząc kwiatka do domu zakupionego np w obi mogę wyjąć go z doniczki aby obejrzeć wszystkie korzenie, czy lepiej z tym sie wstrzymać do momentu aż przestanie kwitnąć.

Jeszcze jedno pytanko, przesadzając drugiego kwiatka też usunęłam trochę chorych korzeni, ale nie aż tak dużo.pozostało sporo żywych. kwiat ma dwa pędy na których zaczyna chyba się coś dziać, ze śpiących oczek zaczyna wychodzić pęd kwiatowy. Nie muszę obcinać tych dwóch pędów, po tym zabiegu? Szkoda mi ich.
Czytałam ze taki zabieg osłabia kwiatka.

Autor: Kash
E-mail: coma27@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 14:40:52
Wydaje mi się, że roślina poradzi sobie- najwyżej sama "uśpi" na jakiś czas pęd kwiatowy. (sam wzrost z resztą to nie tylko podział komórek, ale gromadzenie wody i rozbudowa ścian komórkowych, co nie wymaga aż tak wielkiego nakładu energii rośliny)

Ja przy kupnie zawsze zwracam uwagę na plamki- czy są, jakie itp. Często storczyki mają sporo brązowych plamek- szczególnie na kwiatach i ewentualnie na liściach, co jest efektem trzymania ich w foliach, które niestety ograniczają ruch powietrza i zwiększają wilgoć - indukując w ten sposób rozwój chorób grzybowych. Ta przypadłość jest jednak dosyć łatwa do wyleczenia i nie należy się tym zrażać. Grunt, aby nie kupić storczyka zawirusowanego lub z innymi szkodnikami. Dla mnie korzenie to sprawa drugorzędna, aczkolwiek też bardzo ważna (chociaż i na to jest rada).
Jako, że nie dysponuję dużymi środkami finansowymi często kupuję storczyki w supermarketach za grosze. Zwykle po kilku tygodniach od dostawy można kupić tam przesuszone lub lekko przelane rośliny , często bez kwiatów, ale za to w cenie 9-12 zł. Wielką frajdą jest podreperować takie okazy i doprowadzić do kwitnienia. No i jeszcze odkrycie na jaki kolor zakwitną.

Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: niedziela, 6 kwietnia 2008 16:09:45
Kash masz racje....frajda jest ogromna.Ja kupuje falki na allegro od wyprobowanego spzredawcy po 14zł.Już kwitly wiec daje im odpoczać potem dawke ,,dopalacza,, i rosną sobie zdrowo.Chociaz powiem szczerze ,ze okazy kupione w sklepie za 55zł(kupa kasy jak dla mnie)daja mi wieksza frajdę.Musze sie pochwalicż ,ze poraz pierwszy doczekałam sie od moich ,,drogich,,pupili nowego pedu kwiatowego tzn trzeciego , na tych które już były pojawiły sie rozgalezione nowe pedy ,ana końcach dalej rozwijają sie kwiaty.Jeden ze storczyków ma pedy o dlugośći 1m,32cm a drugi storczyk 1m,23 cm.Odpowiadajac na pytanie Agnieszki;roślinka sobie poradzi jak bedzie miala tyle sily ile trzeba ,a jesli nie uśpi nowy stożek wzrostu i zacznie ranimowac korzonki (tak mi sie wydaje)Moze wypowie sie ktoś bardziej kompetentny ode mnie ,bo ja sie caly czas ucze(na wlasnych bledach )

E-mail:  
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 12:19:34
ja też mam kwiatka kupionego za 56 zł, skusiłam się bo jest piękny, ale dla mnie też to duży wydatek.

Zastanawiam się nad kupnem na allegro albo w supermarketach, tylko trochę sie boję bo to dopiero początek mojej przygody z falkami i jak widać nie bardzo mi wychodzi- chyba za bardzo im nadskakuje .

Pestka możesz mi podać link, do tego sprzedawcy u którego kupujesz kwiatki?
Kash rzeczywiście to wielka frajda jak ci zakwitnie
napewno polubiłabym takie niespodzianki

E-mail:  
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 13:14:04
podaj mi meila .bo tu nie moge wkleić stronki z allegro

E-mail: agnieszka-gw@tlen.pl
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 13:51:09

E-mail:  
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 14:21:38
posłałam meila hihihihi

E-mail: agnieszka-gw@tlen.pl
Data: wtorek, 8 kwietnia 2008 14:26:36
Dzięki

Autor: Joanna
E-mail: agart_agencja@op.pl
Data: środa, 9 kwietnia 2008 01:52:21
Czy mogę się uśmiechnąć też o link na allegro do wypróbowanego sprzedawcy? Z góry dziękuję. Co prawda musiałabym jeszcze "dokupić" parę metrów parapetu, bo już miejsca brak na doniczki, ale zdaje się nie jestem pierwsza na drodze eliminacji innych roślin na rzecz naszych ukochanych storczyków Pozdrawiam serdecznie wszystkich zapaleńców storczykomaniaków! Joanna

E-mail:  
Data: środa, 9 kwietnia 2008 08:02:02
Witaj Joasiu!!! Chętnie sie podzielę adresem.Tylko pamietajcie ,ze te storczyki sa po kwitnieniu i przygotowane do następnego wypuszczenia pedów kwiatowych(zresztą w aukcji dokladnie pisze)Moje wczesniejsze zakupione falki już maja pedy kwiatowe..czekam teraz na pączki no i oczywiście kwiaty.Jeśli chodzi o parapety ..to u mnie tez zaczyna sie problem hihi.Nowego okna nie wybije ,ale buduje lazienke z dwoma oknami Bedzie gdzie stawiac następne doniczki....

E-mail:  
Data: środa, 9 kwietnia 2008 08:11:16
wyslałam do Ciebie PW

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl