Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wystawa storczyków w Poznaniu
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 1 maja 2008 21:08:01
Palmiarnia Poznańska zaprasza na wystawę storczyków w dniach 10-11 maja (sobota-niedziela). Godziny otwarcia Palmiarni: sobota 9.00 - 17.00 (kasa do 16.00), niedziela 9.00-18.00 (kasa do 17.00). Wystawcy: Tomaszewski i Orchidmania.
W programie kiermasz storczyków i akcesoriów do uprawy.

pozdrawiam
Sandra

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: piątek, 2 maja 2008 23:02:34
Pani Sandro
- jest Pani pewna, że to nie kiermasz
- a wystawa storczyków?
Mnie się wydaje - po udziałowcach, że to raczej kiermasz
Niemniej dziękuję za wiadomość
Pozdrawiam
Małgorzata

Data: sobota, 3 maja 2008 11:53:17
Pozwoli Pani że będę się posiłkowała słownikiem języka polskiego:

kiermasz "sprzedaż pewnego rodzaju artykułów zgromadzonych w dużym wyborze, urządzana okresowo z okazji np. jakiegoś swięta lub otwarcia czy zamknięcia sezonu handlowego"

wystawa "wystawiony na pokaz zbiór wytworów działalności człowieka w jakiejkolwiek dziedzinie lub okazów przyrody; miejsce, lokal w których ten zbiór się znajduje"

Zatem jeśli przyjmiemy iż jeden z palmiarnianych pawilonów przeznaczony jest na wystawę a drugi na kiermasz to mamy 2w1, chyba że uważa Pani iż tylko osoby z handlem nie związane są godne 'wystawiania' swoich roślin, w takim razie do obejrzenia pozostaje jeszcze kolekcja palmiarniana i być może poznańskiego towarzystwa.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Emilia
E-mail:  
Data: sobota, 3 maja 2008 21:37:43
Witam,a czy Orchidmania będzie miała swoje stoisko na szczecińskiej wystawie?

Data: niedziela, 4 maja 2008 00:15:21
Witam !

Z tego co mi wiadomo to do Szczecina wybiera się OrchidSklepik i Salon Orchidei. Orchidmania niestety nie.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: niedziela, 4 maja 2008 19:09:24
sbb,

Jak niezmiernie łatwo rzuca się takie hasła dzięki anonimowości, co? Można się wyżyć i rzucić sobie jakaś mini inwektywę lub pomniejszyć czyjś wkład pracy, nie? Od razu robi się człowiekowi lepiej na duszy... (notabene twój IP to .........., e-mail to ............, adres domowy ..........., wszystko jest gdzieś w sieci)

Tyle, że samemu paluszkiem przy organizacji jakiejkolwiek wystawy (czy chociażby kiermaszu) w Polsce to się raczej nie ruszyło? W przeciwieństwie do Sandry, która ma w to swój poważny wkład (jako amator i jako profesjonalista)...

Jak zwał, tak zwał (ja to nazywam zwykle "storczykowym cyrkiem objazdowym" ), ale każda taka impreza poszerza wiedzę, pozwala zobaczyć inne rośliny, a i nabyć coś przy okazji.

Jeśli potrafisz, to zrób międzynarodową wystawę w Polsce - uszczęśliwisz wielu ludzi. Ale jeśli i tak nic nie robisz, to raczej się nie odzywaj w takim stylu. W każdym razie nie na moim forum.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: niedziela, 4 maja 2008 19:53:52
Święte słowa Panie Jerzy. Trzeba popracować przy ustawianiu skrzynek i doniczek. Postroić salę albo po wystawie ją rozebrać, żeby to wiedzieć. Przynieść na wystawę kilka swoich latami pielęgnowanych doniczek. Albo chociaż zdjęciami na forum sie pochwalić. Dopiero potem krytykować innych.

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 20:23:42
Pani Sandro
Bardzo przepraszam
nie mam usprawiedliwienia dla mojej wypowiedzi
Nie wiem co we mnie "weszło", że tak zareagowałam
Wiem ile pracy Pani wykonała dla naszego Świata storczykowego"
Mogę tylko przeprosić - teraz na forum
i jeśli Pani pozwoli osobiście w Palmiarni
Przepraszam Pani Sandro i proszę o wybaczenie mojego zachowania
Pozdrawiam
Małgorzata Brzezińska

Data: niedziela, 4 maja 2008 20:35:02
Jest mi bardzo miło, że potrafiła się Pani znaleźć w tej sytuacji. Być może też niepotrzebnie zareagowałem za ostro.

A swoją drogą, robimy wszyscy co możemy. Wychodzi to czasem pewnie tak sobie, ale taką mamy rzeczywistość. Z czasem będzie lepiej i pewnie jeszcze zobaczymy u nas międzynarodową wystawę może nie rzędu londyńskiej, ale chociaż drezdeńskiej.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Y,y
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 20:38:13
Nie chciałbym sie wtrącać ale ssb stwierdził/a tylko ze to kiermasz lub wystawa (bo jego/j wypowiedź to troche bełkot) a nie wystywa czy kiermasz a jezeli naprawde ma rajce to chyba nie warto wprowadzać ludzi w błąd jeżeli jest to kiermasz to okej jezeli wystawa to okej a jezeli "kiermaszo-wystawa" to jak w poprzednich przypadkach.Ale pamiętajmy żeby jasno mówic/opisać jakie atrakcje przewidziane są na tych "bebach" nie kazdy ma do poznania 5minut pieszo i ludzie mogą się zawieść a tego chyba nikt niechce.

A pozatym dziwi mnie pana postawa wygraża się pan tutaj od ip i adresów przecież ten człowiek nikgo nie obraził a tylko coś delikatnie skytykował jeżeli mozna tak powiedziec chociaż wolałbym użyć tutaj słowa ZASUGEROWAŁ/AŁA
.Natomiast gdy ktoś pozostaje w błedzie zawsze mozna spokojnie przedyskutować i zweryfikować informacje nie trzeba odrazu przeprowadzać zmasowanego ataku tylko dlatego że ktoś nie urządził wystawy stroczyków (jak pan jej/mu to wyknął) bądź skrytykował inną. - każdy ma prawo do głosu dopóki nie obraża osob 3cich.

Ps: prosze się nie obrazić ale zaznaczenie że jest się góru storczyków i wypomianie do kogo należy wcale nie uchodzi za grzeczne a porady i sugestie owszem. Mam do pana wielki szacunek i podziwiam za to co pan zrobil i jaki ma pan wkład w storczyki ale jeżeli mam sie rozdrabniać nad pana postem jak pan to zronił z wiadomoscia ssb to zdania typu "Ale jeśli i tak nic nie robisz" "W każdym razie nie na moim forum." " samemu paluszkiem przy organizacji jakiejkolwiek wystawy (czy chociażby kiermaszu nie kiwniesz" są deliktanie rzecz biorąc nieadekwatne i niegrzeczne.

Pozatym rozumiem że pan jako wielbiciel , znawca i po niektorych wypowiedziach chyba i wszechwiedzący skoro pisze pan cytuje: "Ale jeśli i tak nic nie robisz" czy " samemu paluszkiem przy organizacji jakiejkolwiek wystawy (czy chociażby kiermaszu nie kiwniesz". Wnioskuje że pan zawsze jest obecny przy organizacji jakiej-kolwiek imprezy storczykowej i zna dokładnie liste osob które przyłozyły do tego ręke(jeżeli tak jest to zwracam pelen Honor i szczerze przepraszam) jeżeli nie to uznaje to za przejaw ("hamstwa"- kto wie może kiedyś jednak ta osobka którą pan tak dzielnie krytykuje przspożyła sie jakieś wystawie)

Hmm a pozatym forum współtworzą także inne osobnik niż pan i to dzięki nim jest one pupolaryzowane wiec nawet jezeli jest pan pełnym włascicielem forum to bez uzytkowników szybko umrze.

na marginesie pragne zaznaczyć że dużo sie swego czasu naczytałem forum i dziekuje wszystkim co mi pomogli dzieki temu wiem wiecej na temat storyczków ale nie róbmy z igły widły.

PS: JEZELI PANA URAZIŁEM GDZIEKOLWIEK W JAKIMŚ WERSIE MOJEJ WYPOWIEDZI NAPRAWDE SZCZERZE I GORĄCO PRZEPRASZAM , MAM DO PANA DUŻY SZACUNEK JAK NAPISAŁEM WCZESCNIEJ ALE MAM SWOJE ZDANIE I PRAGNE TAKŻE JE WYRAZIĆ.

Autor: arek
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 20:51:31

sbb28 to nie osoba anonimowa - jeśli ktoś czyta inne fora

a drezdeńska moim zdaniem większa od londyńskiej, a londyńska za to droższa:-)

Sandra gratuluję kolejnego przedsięwzięcia - WYSTAWA w Kutnie była "mała" ale bardzo miła, sympatyczna, pouczająca również

Moim zdaniem, nadal ludziki nie moga jakoś się nastawić i nauczyć, ze takie wystawy stają się głównie pretekstem do spotkań storczykomaniaków z różnych miejscowości, nie tylko miejscem oglądania kwiatów.... możemy poznać osoby w realnym świecie, nie tylko ta wirtualność...

A z całym szacunkiem do Pana Jerzego Dziedzica - juz Pan skończy z tym heroizmem twórców wystaw, bo takie zbyt patetyczne to sie robi moim skromnym zdaniem (pomagałem przy organizacji wystaw - więcej swoich roślin raczej już nie udostępnie)

sory rozpisałem się

Pozdrawiam
Arek

Data: niedziela, 4 maja 2008 21:01:54
Teraz aż boję się zapytać....

A był Szanowny Pan "Y,y" na jakiejś "wystawie" nazywanej JUŻ wystawą? Najbliżej nas to chyba Drezno? Formuła tej wystawy jest DOKŁADNIE taka sama, jak każdego naszego, nawet najmniejszego, storczykowego cyrku objazdowego. Każda firma ma swoją wystawkę (dodaje część do puli pokazywanych roślin) i ma swój kiermasz. Plus (jeśli w ogóle są wystawiane) dochodzą storczyki z lokalnych kół lub lokalnego ogrodu botanicznego. Tylko skala jest inna, bo tam wystawia 40-60 firm, a u nas dwie, trzy lub pięć. Na tyle zasługujemy, to tyle mamy.

Jeśli Sandra z Tomaszewskim zrobili wystawę na dwie firmy, chwała im za to. Jeśli nazywają to wystawą, mają do tego pełne prawo w skali Polski, a pytanie o nazewnictwo jest tylko złośliwością, a nie "urealnieniem sytuacji". Podanie przez Sandrę listy (dwóch) uczestników daje każdemu wyobrażenie o skali przedsięwzięcia.

A ja nikomu nie grożę, chciałem tylko przypomnieć, że anonimowość internetowa jest złudna, bo informacje o nas wszystkich są w sieci.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: niedziela, 4 maja 2008 21:07:45
Arek,

A dlaczego miałbym przestać? Znacznie trudniej organizować wystawy niż sprzedawać na Allegro... Zorganizuj coś, to pogadamy.

Niech żyją nieśmiertelni herosi ruchu storczykowego!!!

Jerzy

E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 21:21:34
Teraz aż boję się zapytać....
Nie ma czego jestem nie groźny I Y,Y I- to moj nick

Było mi dane znależć sie na paru wiekszych wystawach w Europie Zachdoniej ale to chyba nie ma nic do rzeczy ja nie krytykuje pana za formułe czy typ wystaw organizowanych w Polsce ale za swój niepotrzebny atak przeprowadzony na ssb

Po raz drogi odbiega pan od tematu , ja tutaj nic nie wspomiałem o słabosci wystawy zorganizowanej przez panią Sandre i wcale jej nie krytykowałem za to że będą 2 firmy wsytawiajace.
ps: chetnie bym sie wybrał na tą wystawe bo jako wielbiciel uznaje ze nawet najmniejsze "zabawy storczykowe" za ważne

Co do sieci to 99% uzytkowników wie ze ich dane są gdzień zapisywane

Pozdrawiam,
J

E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 21:28:35
Panie Jerzy może arek nie zamierzam organizować wystawy bo nie ma do tego warunków czy odpowiedniej dużej ilości roslin a skoro pan sobie tak pozwala wszystkim proponować zoragnizowanie "bebechy"(przepraszam lubie to słowo) to sam pokusze się na taką zachęte dla pana.

Chętnie zobacza pana liczną kolekcje a jeżeli pan gdzieś wystawia to prosze o adresa pewno sie zjawie pozdrawiam

Data: niedziela, 4 maja 2008 21:33:18
Drodzy moi,

Dziękuję wszystkim którzy zajęli głos w tej niecodziennej dyskusji Pani Małgorzacie za odwagę cywilną której tak brak w dzisiejszych czasach, Jerzemu za miłe słowa pod moim adresem i Arkowi jak zwykle za wsparcie

No ale dość wazeliniarstwa i przejdźmy do meritum I najłatwiej chyba będzie mi wyłożyć swoje racje na przykładzie wypowiedzi Pana Y,y :

cyt. Nie chciałbym sie wtrącać ale ssb stwierdził/a tylko ze to kiermasz lub wystawa (bo jego/j wypowiedź to troche bełkot) a nie wystywa czy kiermasz a jezeli naprawde ma rajce to chyba nie warto wprowadzać ludzi w błąd jeżeli jest to kiermasz to okej jezeli wystawa to okej a jezeli "kiermaszo-wystawa" to jak w poprzednich przypadkach.Ale pamiętajmy żeby jasno mówic/opisać jakie atrakcje przewidziane są na tych "bebach".

czytanie ze zrozumieniem w narodzie kuleje nie od dziś, vide mój pierwszy post:

Palmiarnia Poznańska zaprasza na wystawę storczyków [...] W programie kiermasz storczyków i akcesoriów do uprawy.

Czy nie wyraziłam się dostatecznie jasno że będzie zarówno wystawa jak i kiermasz ? Jeśli tak to przepraszam, następnym razem będzie bardziej łopatologicznie.

A 'bebechy' to po naszymu 'wnętrzności' więc nie widzę związku semantycznego ?

cyt2. nie kazdy ma do poznania 5minut pieszo i ludzie mogą się zawieść a tego chyba nikt niechce.

Tak, zdecydowanie ludzie mogą się zawieść i zakładam że pewien procent wyjdzie zawiedziony bo "jeszcze się taki nie narodził coby wszystkim dogodził".

Nawet jeśli pokażę na wystawie botaniczne rarytasy to i tak 99% się nie pozna i będzie narzekać że małe toto i brzydkie he he.

Pytanie: Do kogo kierowana jest lokalna wystawa taka jak Poznań ? Odp. Do przeciętnego wielkopolskiego zjadacza chleba który zada sobie odrobinę trudu i przyjdzie do Palmiarni, obejrzy nie tylko wystawę ale i inne pawilony, zje loda, wnerwi papugi (spróbujcie wytrzymać 8 h w wilgotności 90% temp. 30 stopni i przy skrzeczeniu dwóch wielkich ar w małej klatce) i na koniec kupi Orchideę Mix u konkurencji Jaka ekonomia taka widownia, ja obstaję przy swoim zdaniu nie ma sensu organizować czegoś wielkiego bo NIE MA DLA KOGO, przykładem ilość osób zainteresowanych głębiej tematem piszących na storczykowych forach. Zapraszajcie sobie tyle storczykowych firm ile wlezie, nawet z zagranicy ale czy ktoś zagwarantuje im że zarobią na hotel i benzynę ? Ja nie.

Po co mi to zatem ? Bo ktoś musi być 'herosem ruchu storczykowego" i nieść kaganek oświaty odpowiadając na takie pytania jak: gdzie ciąć, co robić jak przekwitnie i Pani jak to tak rośnie z tymi korzeniami na wierzchu ??? Póki co daje mi to jeszcze satysfakcję ale znając polskie piekiełko pewnie niedługo ;(.

Tutaj jeszcze wrócę do Kutna, wystawa była bardzo udana, piękna aranżacja 50 kwitnących roślin, wspaniali ludzie z MDKu. Plakaty, ulotki, radio i telewizja. Odwiedzających może z 200 osób. Trzy dni z głowy, mnóstwo nie sprzedanej Orchidei Mix. Czy warto było ? Zdecydowanie tak, bo sprawiłam radość kilkunastu osobom i mam poczucie dobrze wykonanej roboty, a to w dzisiejszych czasach nie jest takie proste. A także potwierdziła się moja teoria o ludzkim niechciejstwie nawet jak mają wszystko podane na tacy ...

Wracając do wątku ja się nie czuję urażona bo organizatorem jest Tomaszewski Jakby co to będzie na nich

A swoją drogą też chylę czoła przed organizatorami takich wystaw jak Warszawa i Kraków, o zagranicznych nie wspominając.

pozdrawiam
Sandra

PS. To chyba mój najdłuższy post w historii

Data: niedziela, 4 maja 2008 21:39:29
Ja tak tylko do wypowiedzi Y,y

Po sześciu latach (współ)organizowania wystaw w całej Polsce już zostałem zapomniany....
Tragedia.... Niewdzięczność ludzka... Chyba siem zakopiem w kupiem kompostu i zejdem...

Jerzy

E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 21:48:31
czytanie ze zrozumieniem w narodzie kuleje nie od dziś, vide mój pierwszy post:

przepraszam ale to chyba u pani kuleje bo ja odniosłem sie w tych zdaniach nie do pani posta a wypowiedzi Ssb "Nie chciałbym sie wtrącać ale ssb stwierdził/a"-tak zaczyna się mój tekst.
Bo własnie w jej założeniu (I to własnie ona źle odebrała pani wypowiedź)
to wystawa nie jest kiermaszem lub na odwrót według moich dokładniejszych analiz.

"Czy nie wyraziłam się dostatecznie jasno"

tak dla mnie pani wyraziła sie dostatecznie jasno ale dla ssb nie i ja własnie odnosze sie w moim pierwszym poscie do jej wypowiedzi a nie do pani porywczej dostatecznośći i rozumienia tekstu.

A 'bebechy' to po naszymu 'wnętrzności'
Dla innych znaczą impreze ( rozumiem że pani też jest językoznawcą do spraw etymologi,pochodzenia i znaczenia wyrazów)

Tak, zdecydowanie ludzie mogą się zawieść

No niestety niektórych skądpa informacja co,kiedy,gdzie nie wystarcza
czasami trzeba opisać jakie.

Ale i tak ciesze się że pani podejmuje ten trud miłej niedzieli.

Autor: arek
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 21:53:13
cytat:

Znacznie trudniej organizować wystawy niż sprzedawać na Allegro...

a próbował Pan sprzedawać na allegro???

nie lubię jak ktoś mówi o czymś czego nie robił (jak mniemam)

- zapewniam, ze prościej wystawić na stole wystawowym 100 roslin i sprzedac od ręki, niż każda fotografować i odpisywać na dziesiątki e-maili.... też uważam że to forma propagowania tego hobby, pasji .... (też moge być patetyczny )

ale co tam jak kogoś nazwisko nie pojawi się na afiszu wystawy to już nic nie robi dla storczykomaniaków

Sandra wiesz, ze ja dla Ciebie zawsze... o każdej porze dnia i nocy - oczywiście mam na mysli to czytanie książek

E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 21:58:31
Ja tak tylko do wypowiedzi Y,y

Po sześciu latach (współ)organizowania wystaw w całej Polsce już zostałem zapomniany....
Tragedia.... Niewdzięczność ludzka... Chyba siem zakopiem w kupiem kompostu i zejdem...

Jerzy

Żeby łatwo wyjść z opresji trzeba odwrócic całą sprawe do góry nogami,zażartować,czarne wybielić,zyskać poparcie u innych zmienić całkiem tory dyskusji i wtedy pozostaje się słodkim i dobrym kociakiem a cała wina spada na
osobe która proponowała się uspokoić w samczych zapędach
"Przynajmniej nie na moim forum"

Wiem że ta wypowiedź jest na pograniczu ironi ale zawsze robie krok za panem im dalej pan się "posuwa" tym ja ide za panem i czekam na nastepny coraz to odważniejszy ruch.

Dziękuje,pozdraiwam

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl