Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  dendrobium nobile
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasia84
E-mail: kasia.kaczmarczyk@wp.pl
Data: poniedziałek, 26 maja 2008 14:22:10
witam. Chciałam zaprezentować mojego storczyka, jest on pierwszy w mojej kolekcji, ale dzięki niemu zachorowałam na te kwiaty. nie stety juz przekwitł, ale udalo mi sie jeszce go sfotografować jeszcze z kwiatami. Nowe pseudobulwy rosną jak szalone. myśle, ze uda mi się go dprowadzić do następnego kwitnienia. pozdrawiam.

Data: poniedziałek, 26 maja 2008 14:35:30
I teraz pytanie: czy teraz kiedy już przekwitł i kwiaty opadły moge wystawić go na dwór i czy trzeba wstawiać go na noc z powrotem. bo chwili obecnej tylko czasami na dwór w ciągu dnia w półcień (czy lepiej pełne słońce?) a an noc d o domu i otwarte okno. pozdro. a i jeszcze jedno, kiedy mogę się spodziewać nowych kwiatów.

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 28 maja 2008 08:30:32
Myślę, że można go wystawić jednak w miejsce ocienione na zewnątrz.Gdyby prognozy mówiły o przymrozkach - koniecznie trzeba przenieść roślinę do domu.Również w deszczowe i chłodne dni zalecałbym przeniesienie dendrobium do domu z uwagi na możliwość "złapania" infekcji grzybowej.Na podstawie zdjęcia wygląda na hybrydę chętnie zakwitającą - także życzę kolejnych kwitnień!- pozdrawiam serdecznie z Kielc!

Data: poniedziałek, 16 czerwca 2008 13:13:33
witam. tym razem chodzi o podlewanie;a mianowicie jak często i jak długo trzymać go w wodzie. do tej pory podlewałam go 1 raz na tydzień i stał w wodzie tak przez ok. 30 minut. dobrze robie czy moze coś zmienić. pozdrawiam. początkujaca.

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: poniedziałek, 16 czerwca 2008 14:56:32
Duzo informacji na temat tego dendrobium typu nobile jest na tej stornie

Pozdrawiam

Data: wtorek, 15 lipca 2008 15:00:54
witam ponownie. chciałam sie upewnić czy te coś co wyrasta z mojego dendrobium to keiki. na zdjeciach w czarnych kólkach. te zdjęcia były robione tydzień temu. wczoraj zauważyłam jednak, ze jeden wypuszcza już małe korzonki jest ich chyba z 5 ale bardzo malutkie ok 0,5cm.

kiedy będę mogła je odciać, jak długie muszą być korzonki?

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: wtorek, 15 lipca 2008 18:03:42
Witaj.U mnie bylo podobnie ale w tych miejscach pojawily sie kwiatki.Badz cierpliwa.Pozdrawiam.

Data: środa, 16 lipca 2008 08:16:22
oo kwiatki tego to się nie spodziewałam. no to zobaczymy co z tego wyrośnie.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 16 lipca 2008 10:36:32
Ja swoim storczykom zamiast 30 minut daję 3 dni na wchłonięcie wody i im to służy ale mają drenarz na dnie doniczki . Pół godziny to zbyt krótko szczególnie latem . Marta

Autor: Monika Mross
E-mail:  
Data: czwartek, 17 lipca 2008 06:42:26
Witam serdecznie.
Z tym trzydniowym moczeniem to przesada.
Pierwszy raz slysze cos takiego!
No ,ale jesli Pani roslina nadal ma sie dobrze .....to moje gratulacje.
Moja ciocia ma takie powiedzenie..." co Cie nie zabije, to Cie wzmocni"
Moze w mysl tej zasady roslina znosi takie traktowanie.....

Mam dwa D.nobile i dwie hybrydy typu nobile.
Wszystkie podlewam przez kilkukrotne przelewanie woda doniczki. Trwa to kilka minut.W bardzo duze upaly musze podlac rosliny czasem dwa razy w tygodniu,ale prosze mi wierzyc...malo kiedy tak sie dzieje. Moje rosliny rosna w korze pomieszanej z wloknem kokosowym i keramzytem. Trzymam je od maja na balkonie,latem wstawiajac do wiekszej doniczki,ktora jest wypelniona woda dla podniesienia wilgotnosci.Naturalnie woda nie siega doniczek! Od konca pazdziernika zaprzestaje podlewania a rosliny stoja nadal na balkonie az do przewidywanych przymrozkow.
Pozniej wracaja na wschodnie, zimne okno mojej sypialni.

Moim zdaniem sposob w jaki podlewam te dendrobia latem - jest wystarczajacy.

Bez urazy
Monika Mross

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: środa, 13 sierpnia 2008 15:19:51
Wydaje mi się, że te nowe przyrosty to keiki. Pąki kwiatowe są bardziej zaokrąglone na szczycie.

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: środa, 13 sierpnia 2008 15:29:22
Pani Moniko na jak długo zaprzestaje Pani podlewac?Pozdrawiam.

Autor: Monika Mross
E-mail:  
Data: środa, 13 sierpnia 2008 17:07:04
Witam serdecznie.
W swojej wczesniejszej wypowiedzi popelnilam blad piszac, ze zaprzestaje podlewania D.typu nobile i D.nobile - od konca pazdziernika.
Zaprzestaje, owszem, ale od poczatku wyzej wymienionego miesiaca.Wczesniej juz spostrzeglam ten blad,ale zainteresowania watkiem nie bylo....wiec siedzialam cicho.
Tak wiec,do rzeczy....
Caly wrzesien koncentruje sie na maksymalnym ograniczeniu podlewania tych roslin,by w pazdzierniku cale ich podloze bylo juz suche.
Do przewidywanych przymrozkow trzymam je na balkonie (co czesto trwa az do konca listopada czy poczatku grudnia ).Potem zabieram je do pokoju w ktorym temperatura wynosi od 5st.C - do max.15st.C.(czyli liczac srednio 10stC)
Czasem,kiedy juz bardzo marszcza sie bulwy,delikatnie spryskuje powierzchnie podloza.Ale naprawde delikatnie!
Wznawiam podlewanie,ale jeszcze dosc skromne,kiedy mi temperatura wzrasta w pokoju do ponad 15st.C
Najczesciej mam juz wtedy "dowody" na przyszle kwitnienie w postaci zaczatkow pakow. Srednio wiec moje rosliny obchodza sie bez wody....3-4 miesiace.
Nie uwazam sie za eksperta w dziedzinie Dendrobii (tak to powinnam napisac? ).U mnie takie postepowanie przynosi efekty,co wcale nie znaczy ze jest to dobry "przepis" na te storczyki.
Mam nadzieje,ze madrzejsi mnie ewentualnie poprawia. Nie obraze sie!
monika

Data: czwartek, 14 sierpnia 2008 08:38:12
witam idziękuje za odpowiedzi w moim watku. tak to są keiki, teraz kiedy są juz większe mają nawet listki i wypuszczają mnóstwo korzeni. nie długo będzie trzeba je odciąć tylko jak żeby nie uszkodzić korzeni. w przyszłym tygodniu zamieszcze aktualne zdjęcia. to może któś mi podpowie. pozdrawiam.

Data: poniedziałek, 18 sierpnia 2008 13:47:37
witam oto obiecane fotki, z góry przepraszam za jakość i za wygląd rośliny ale był już wieczór i nie było czasu na pielęgnacje. chciałam się zapytać czy mogę już odciąć keikę na 1 zdjeciu, jest już dosyć duża nie chciałabym przeoczyć momentu, żeby to zrobić. nie długo już okres spoczynku i nie wiem czy należy zrobić to teraz czy po??? dziękuje i pozdrawiam.
ZDJECIE 1

I ROŚLINKA W CAŁOŚCI

na mniejszej łodydze widać dwie pozostałe keiki ale narazie mają mniej korzeni

Autor: Wanda N
E-mail: wawo101@wp.pl
Data: czwartek, 21 sierpnia 2008 01:02:53
Pani Kasiu ! Podaję stronę , na której jest opisane i pokazane jak postępować z keiki /ostatnio drukowałam mężowi/
www.storczyki.org.pl/uprawa/how2/keiki-dendrobium/index.html
Praktycznych porad niestety nie mogę Pani udzielić, ale myślę, że wskazana strona pomoże . Jest też wiele innych ciekawych informacji i porad dot. storczyków.
Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: czwartek, 21 sierpnia 2008 12:17:45
dziękuje bardzo pani Wando. strona okazała się bardzo pomocna. ale widze, ze jeszcze muszę trochę poczekac z odcięciem bo korzonki są jeszcze za małe

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl