Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Zielony robal z niezapowiedzianej wizyty
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: niedziela, 1 czerwca 2008 13:18:55
Dziś spotkałam go w doniczce jednego ze storczyków
Nie mam pojęcia co to za robalek i czy zagraża on moim storczykom
Został unicestwiony, poprzez wywalenie za okno, ale obawiam się jednak ewentualnych pozostałości i skutków jego niezapowiedzianej wizyty
Czy ktoś z Państwa spotkał się już może takim zielonym jegomościem i wie co to za jeden?

Autor: Maria
E-mail: maria.k55@02.pl
Data: niedziela, 1 czerwca 2008 20:54:09
Jest to prawdopodobnie młody opuchlak,który jest niebezpieczny nie tylko w storczykach ale ogólnie w roślinach doniczkowych,obgryza liście i młode pędy.

Autor: Wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: niedziela, 1 czerwca 2008 21:56:06
Nie jestem pewien czy aby na pewno jest to opuchlak.Przeżyłem inwazję tego cholerstwa.Opuchlaki są, były na szczęście,czarne z metalicznymi kropkami.Byc może,że to jakaś inna forma.Pozbyłem się tego diabelstwa p[o dwóch miesiącach.Objadały się ze smakiem młodymi pędami,najchętniej zjadały pąki kwiatowe.Tak zachowywały się owady dorosłe,jak na Twojej fotografii.Nie mogłem znalezc zródła z którego się wylęgały.Postac dorosła żeruje nocą.Zwróc uwagę czy są poobjadane pędy zwłaszcza młode,popatrz na swoje rośliny długo po zmierzchu bo wtedy właśnie pokazują sie owady dorosłe,nieruchomieją wystraszone nały zapaleniem światła,dotknięte spadają na podłoże nieruchomiejąc wtedy.Życzę Ci,żeby to był przypadkowy jednorazowy gośc.

Autor: sylwia
E-mail:  
Data: niedziela, 1 czerwca 2008 22:24:11
o dzizas , skad sie biora takie robale w storczykach? :>

Autor: Wiktor
E-mail: kousa@wp.pl
Data: poniedziałek, 2 czerwca 2008 08:05:16
Do mnie przyszły dosłownie z ogrodu.Opuchlaki nie mają skrzydeł nie mogą latac.W ogrodach żerują głównie na cisach i rododendronach,oraz truskawkach.Rosną u Ciebie w pobliżu?

Autor: Gosia
E-mail: veroart@onet.eu
Data: poniedziałek, 2 czerwca 2008 12:19:10
No to fajnie... :] nic na szczęście nie zauważyłam {jeszcze }nadgryzionego. Gościa spotkałam w samo południe a na dodatek parapet na pierwszym pietrze starej kamienicy (ok. 1,5 - 2 piętra tradycyjnego bloku) w ogrodzie mam na dole tylko 2 krzaczki poziomek. Żadnego rododendrona czy truskawek nie posiadam :/ ale mam ogrodzie cisy ((((( Będę obserwować storczyki mając nadzieję, że te paskudniki się nie zadomowiły na stałe, a ten jeden to był tylko przelotem

Autor: marysia
E-mail:  
Data: środa, 11 września 2013 14:05:23
jak to opuchlak to zwalcz go w nocy bo wtedy żerują jak już ktoś wspomniał wyżej, ale jak znajdziesz białe larwy w kształcie fasolek to mogą to być larwy opuchlaka, wtedy trzeba szybko działać, ja używałam Larvanem (nicienie) na moich rododendronach i pozbyłam się tego dziadostwa, ale walczyłam z nimi długo i wciąż na wiosnę stosuję go zapobiegawczo.
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl