Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to za choroba?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Joanna
E-mail: joapol@tlen.pl
Data: poniedziałek, 22 września 2008 14:53:22
Witam

Zwracam się z prośbą o rozpoznanie nieprawidłowości na liściach Dendrobium Nobile. Z tego co do tej pory znalazłam nie wyglada to na wirus, grzyb bądź też na chorobę bakteryjną, bardziej na niedobór jakiegoś składnika ale o ocenę zwracam się do ekspertów

Dziękuję za pomoc

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: poniedziałek, 22 września 2008 18:27:35
Wygląda na wirusa cymbidium.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 23 września 2008 00:23:29
Wstrząsający widok . Jeśli nie wirus to może nie miał mikroelementów? Wstrząsający widok. Marta

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 23 września 2008 00:24:49
No chyba nie ma przędziorków. Trzeba sprawdzić. Marta

Data: wtorek, 23 września 2008 12:46:41
Witam
Sprawdziłam już tą ewentualność i nie jest to atak przędziorków.

Data: wtorek, 23 września 2008 13:08:45
Jeżeli zmiany występują tylko na tej jednej roślinie to najlepiej będzie ją spalić razem z doniczką, a parapet i okolice zdezynfekować Cloroxem ( lub Virkonem). Prawie wszystkie rośliny kupowane w supermarketach lub u "tanich" dostawców są porażone wirusami mozaiki cymbidium ( CyMV), mozaiki tytoniowej ( TMV) lub ostatniego "przeboju" z phalenopsisów ; Capsicum Chlorosis Virus. Zdecydowanie odradzam kupowania roślin po okazyjnej cenie ( np za 15 zł) bo pochodzą one z masowej produkcji z Azji i prawie na 100 % są porażone wirusami.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: wtorek, 23 września 2008 13:10:26
Spróbuj zerknąć na tą strone http://www.storczyki.pl/index.php?pokaz=uprawa&dzial=6
Choroby infekcyjne i fizjologiczne - bakteryjna plamistość liści; zdjecie 3 po prawej, może to to????

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: wtorek, 23 września 2008 20:58:39
Miałam to samo na dendrobium typu nobile.
Moim zdaniem jest to jakiś błąd uprawowy - choroba fizjologiczna.Podejrzewam,że przenawożenie być może azotem podczas niskiej temperatuury.Niechcący udało mi się wyeliminować ten błąd (nie jestem pewmna co to było) i liście na następnych pseudobulwach nie mają już takich przebarwień.
Jeśli byłby to wirus to chyba zaatakowałby tez kolejne pseudobulwy.
Tak sądzę, ale to tylko moje domysły.
Pozdrawiam
Marzena

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: środa, 24 września 2008 10:38:23
Tomku, czy wiesz coś więcej o Capsicum chlorosis virus?

Udało mi się znaleźć trochę informacji ogólnych, głównie o tym, że porażona jest duża liczba phalaenopsisów z Tajwanu (początki choroby sięgają 10 lat, więc rośliny mogą być już dawno porozsyłane po całym świecie).

Najwięcej interesujących informacji znalazłem tu - http://www.springerlink.com/content/8x361423432033k2/fulltext.html

A nawet zdjęcie:

Jak dla mnie, wygląda to bardzo mocno na słynną ""śmiertelną plamistość phalaenopsisa" (jak to nazwała Grażyna) grasującą też dość powszechnie w Polsce w kolekcjach wielu osób...

Bardzo mi się to nie podoba.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: środa, 24 września 2008 13:49:19
Witam

Panie Tomku roślina jest u mnie od kilku lat i nie była kupowana w markecie.
Jeśli chodzi o wirus mozaiki cymbidium oraz wirus mozaiki tytoniu to z tego co udało mi sie przeczytać na ten temat nie potwierdzają sie wszystkie objawy Starszych liści nie pokrywają brunatne, lekko zapadnięte, wodniste plamy, powodując ich szybkie zamieranie. Znalazłam tez informację że wirus jest przyczyną karłowatości roślin nie stwierdzam tego w przypadku mojej rośliny nowe przyrosty są prawidłowej wielkości.
Odnośnie wirusa mozaiki tytoniu to nie zaobserwowałam żeby liście przybierały barwę purpurową lub czerwoną z pierścieniową plamistością. Ale będę je obserować.
Dziękuję za dotychczasowe sugestie

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: środa, 24 września 2008 18:20:39
Jako uzupelnienie do ostrzezenia p. Tomka zalaczam link do artykulu, ktory usiluje sobie przetlumaczyc
http://orchidguide.com/pipermail/orchids_orchidguide.com/2008-August/009336.html

Pozdrowienia
Wanda

Data: środa, 24 września 2008 21:19:22
Witam!
Moje informacje czerpałem m.in. z ciekawego artykułu o chorobach wirusowych storczyków z ostatniego, wrześniowego numeru "Orchids". Jerzy, jeżeli nie prenumerujesz Orchids to chętnie Ci wyślę ksero.
Pani Joanno , typowe dla chorób wirusowych storczyków jest to, że się "przyczajają" na okres 2-4 lat i "objawiają" się na roślinie najczęściej w okresie pierwszego kwitnienia. Dlatego są takie groźne, bo kupując młode rośliny nie ma śladu obecności wirusa. Dopiero stres ( kwitnienie, błędy uprawowe ) powodują uaktywnienie się wirusa na liściach lub kwiatach. Oczywiście przy prawidłowej pielęgnacji kolejne liście mogą nie wykazywać objawów chorobowych, ale jest to nadal porażona roślina i wirus wysiewa się na następne storczyki .
Sam też doświadczyłem tej "dżumy", kupowałem storczyki u Tomaszewskiego, ale i z firm niemieckich przychodziły porażone rośliny. Obecnie mam porażone ok 20 roślin i sukcesywnie eliminuje je z hodowli .
Szczerze Pani życzę aby to były "niedobory mineralne" .

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Monika Prochowicz
E-mail: mprochowicz74@o2.pl
Data: czwartek, 25 września 2008 13:10:19
czy te plamy pojawiaja sie na najstarszych bulwach?

Data: czwartek, 25 września 2008 13:54:43
Witam

Pani Moniko nieprawidłowości pojawiły sie na nowych przyrostach około półrocznych, starsze są "czyste" roślina już kilkakrotnie kwitła.

Autor: Monika Prochowicz
E-mail: mprochowicz74@o2.pl
Data: czwartek, 25 września 2008 14:12:48
przepraszam, przeczytałam wszystkie wypowiedzi i uciekło mi z pamięci.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl