Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Nowe zdjęcia
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 28 lipca 2004 20:31:45
Witam ,
autor się nie chwali, ja to zrobię .
Polecam Państwu nowe zdjęcia w GALERII na tej stronie autorstwa Jerzego Dziedzica, szczególnie te dwa zrobiły na mnie wrażenie :
http://www.orchidarium.pl/Galeria/images/paphiopedilum%20maudiae%20christine%201.jpg
http://www.orchidarium.pl/Galer
ia/images/psychopsis%20versteegiana%201.jpg
Autor zapewne nabył długo poszukiwany sprzęt typu aparat cyfrowy i teraz zaskakuje nas nowymi umiejętnościami i fotografiami swoich roślin.
Moje gratulacje.
Pozdrawiam
Ewka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: środa, 28 lipca 2004 20:47:58
W trąbę......chwalą mnie

No i czego to człowiek nie osiągnie przy pomocy zabawki za kilkaset złotych

Dzięki,
Jerzy

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@cad.pl
Data: środa, 28 lipca 2004 21:01:43
Łaaaaaaadneee......
Zwłaszcza zdjęcia Psychopsis'a

A proszę jednak zdradzić trochę informacji na temat warsztatu fotograficznego, bo zauważyłem znaczną poprawę jakości zdjęć...

Pozdrawiam
W.

Data: środa, 28 lipca 2004 21:17:48
Cóż... o warsztacie to za dużo trzeba by pisać...

Na zrobienie dobrego zdjęcia w mojej opinii składa się kilka do kilkunastu czynników technicznych. Mnóstwo pisania....

Do tego każdą roślinę traktuję jako indywidualność, a fotografię jako portret pokazujący te indywidualne cechy. Kolejne mnóstwo pisania....

No i jeszcze odrobina wyczucia i nieco szczęścia do światła i urody samej rośliny. Tu już nawet pisanie nic nie da.....

A zdjęcia są lepsze, bo w aparacie cyfrowym widać, co się robi i jest znaaaaacznie łatwiej od razu poprawiać błędy....

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Piotr Piesik
E-mail: Piotr.Piesik@storczyki.org.pl
Data: środa, 28 lipca 2004 22:04:43
Witam.
Skoro wszyscy chwalą i słodzą to ja muszę kroplę goryczy...........

Zdjęcie stanhopei było OKROPNE.Następne coraz lepsze.Jerzy na każdym następnym zdjęciu coraz bardziej artystycznie pokazuje storczyki wykorzystując światło i cienie oraz zbliżenia detali kwiatów.Storczyki wyglądają dzięki temu "niesamowicie"-robią wrażenie bardzo tajemniczych........
Wydaje mi się ,że ten trend jest szczególnie czesto wykorzystywany w fotografiach albumowych-mam np. dwa albumy japończyka Takaschi Kijimy ,który podobnie fotografuje storczyki.I często używa czarnego tła które skupia oglądającego na detalach kwiatu.
Taka artystyczna fotografia ma jednak jedną wadę-czasem przejaskrawia rzeczywisty wygląd rośliny który jest inny w "normalnych warunkach".W tym momencie nasuwa mi się post z Forum o słabej barwie vandy-czasem odpowiednie oświetlenie "podrasowuje" wygląd rośliny co skrzętnie wykorzystują producenci storczyków w swoich galeriach .Też zdarzyło mi się być zawiedzionym rzeczywistym wyglądem kwiatów po wcześniejszym naoglądaniu się zdjęć z intenetu.
Ale cóż-tak już czasami jest i nic się na to poradzi.
A teraz skoro już "gorzkie"było to i ja coś posłodzę:
z dużą przyjemnością oglądałem detale bardzo ciekawych i rzadkich roślin na zdjęciach Twojego autorstwa i cieszę się ,że masz sporą kolekcję roślin co wroży jeszcze niejedną ucztę dla oka.........
Tak trzymaj.....
Pozdrawiam PP

Data: środa, 28 lipca 2004 22:21:30
Co do kolorów, to znam te sztuczki....

Natomiast sam ich nie stosuję - wręcz odwrotnie, staram się skorygować błędy koloru wynikające z oświetlenia. Na przykład przy edycji zdjęć Paphiopedilum parishii postawiłem sobie kwitnącą roślinę na biurku obok klawiatury komputera i korygowałem kolory na każdej fotografii z osobna tak długo, aż były identyczne z oryginałem....

A storczyki po prostu są tajemnicze ... tylko wśród codziennych dyskusji o nawozach, podłożach i cenach całkiem o tym zapominamy.....

Więc może właśnie trzeba je pokazywać tak, jak na to zasługują....

Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail:  
Data: środa, 28 lipca 2004 22:54:28
Ale romantycznie się zrobiło .
Ewka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl