Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  nikt nie potrafi mi pomoc
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: kasiass
E-mail: kasia_sch@wp.pl
Data: sobota, 21 marca 2009 02:13:30
zauwazylam okolo 2 mies temu, że liście storczyka są jakby zjadane od brzegu. obserwowałam go uważnie lecz nie dostrzegłam jakichkolwiek szkodnikow. przed paroma tygodniami na płatkach kwitnącego storczyka dostrzegłam maleńkie żółte plamki, pomyslalam że mogą być to jakies jaja/larwy gdyż dalej żadnych szkodnikow nie dostrzegam. Opryskałam storczyka najpierw actelliciem-bez rezultatu, następnie po tygodniu mospilanem - jedyny efekt to opadnięcie wszystkich kwiatów , a po rozwinięciu sie nowego kwiatka pojawily sie plamki rownież na nim. Ponieważ mój storczyk mocno się rozrósł rok temu przesadziłam go do wiekszej - niestety nie przezroczystej doniczki, dlatego też stan kożeni był dla mnie zagadką. dzisiaj zaczelam dokopywac sie do kozeni i zauwazylam ze sa mocno pouszkadzane-objedzone, dostrzegłam tez pojedyńcze maleńkie biale robaczki, ktore szybko jednak uciekły. bylam już 2 razy w punktach ogrodniczych, jednak nikt nie umial mi odpowiedziec co to jest, a środki zaproponowane - raczej nie przyniosly oczekiwanego rezultatu.
prosze o rade..

Data: sobota, 21 marca 2009 02:15:20

Data: sobota, 21 marca 2009 02:16:19

Data: sobota, 21 marca 2009 02:17:43

Data: sobota, 21 marca 2009 02:19:12

Data: sobota, 21 marca 2009 02:20:22

Data: sobota, 21 marca 2009 02:22:00

Data: sobota, 21 marca 2009 02:23:11
Czy ktoś spotkał się z czymś takim, lub wie jak temu zaradzić ?

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: sobota, 21 marca 2009 20:07:03
Witam!
Moim zdaniem, te małe, szybko ruszające się owady to skoczogonki. Na podanej stronie- [drugi obrazek],{pierwszy obrazek – to wciornastki na podłożu}
http://www.storczyki.pl/forum/table_view.php3?bn=storczyk_storczyki2&key=1203355066&first=1203577149&last=1202297279

Skoczogonki - małe, szybko ruszające się owady, żyjące w ściółce. Przy podlewaniu skaczą na powierzchnie wody .Są to bezskrzydłe owady, barwy szarej. [srebrzystej ] Żywią się materią organiczną. Przy masowym namnożeniu się, mogą obgryzać końcówki korzeni oraz młode tkanki roślin.. [pozostawiają – dziurki .]
Można je zwalczyć stosując jeden z preparatów: SpruzitEC, Decis EC lub Talstar 100 EC , Trigard 15 WP, Nomolt 150 SC Sumi-Alpha

Najlepszym środkiem zaradczym jest ograniczenie podlewania.
Zapobiegawczo: zapobiegawczo można stosować opryski - Citrogrepu z apteki,
lub Citroseptu- wyciąg z pestek grejfruta, bardzo gorzki.
Można zanurzyć doniczkę po brzeg w wodzie. Poczekać aż wypłyną i zlać "robale" z wodą.[Ale ta operacja nie daje trwałej poprawy.]
Na brzegach liści i na korzeniach nie widzę świeżych uszkodzeń. Może ten "obcy", który uszkadzał wcześniej storczyka , odszedł już do innego świata, po oprysku, który został zastosowany.
Może to był ślimak, opuchlak,... może coś z podanej listy:
http://www.stansat.pl/~mwojcik/kwiaty1.html
Pozdrawiam, Mery.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl