Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  cattleya
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: elka
E-mail: elkalina@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 16 listopada 2004 13:44:27
Bardzo proszę o pomoc.
Moja cattleya stoi na południowym parapecie.Doniczka jest obłożona wilgotnym torfowcem. Ma kilka nowych przyrostów. Dwa tygodnie temu wyszły dwa pączki z torebki kwiatowej. Przestałam ją doświetlać - tak się gdzieś doczytałam, że dopiero w styczniu należy dać jej więcej światła.Temp ok 19-20 st. wczoraj zauważyłam że jeden pączek zżółkł?. Co robię źle ?. Bardzo się cieszyłam że zakwitnie, bo jeszcze u mnie nie kwitła. Nawet nie wiem jaki ma kwiaty.
elka

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: wtorek, 16 listopada 2004 20:55:11
Nie wszystkie gatunki katlei wymagają krótkiego dnia. Za to prawie wszystkie w momencie wybijania pąków kwiatowych wymagają do pełnego otworzenia kwiatów stabilnych warunków uprawowych. Więc może właśnie to zaprzestanie doświetlania spowodowało odrzucenie pąków.
Jeśli pąki dopiero wychodzą z kieszonek to proszę ich w tym momencie nie dopieszczać tylko prowadzić jak dotychczas i na stanowisku na którym rosły bo to właśnie te parametry spowodowały to że katleja zechciała zakwitnąć.
pozdrawiam
beata

Data: środa, 17 listopada 2004 09:57:18
Serdeczne dzięki

Data: środa, 8 grudnia 2004 12:50:36
Witam.
Ja znów wracam do mojej Cattleyi.Już zakwitła. Ma bardzo ciekawy kolor. Na moim zdjęciu nie jest on wiernie oddany. I znowu mam problem. Po przeczytaniu informacji w kalendarium i postów na forum już nie wiem jak z nią postępować. A bardzo mi na niej zależy. Czy jest możliwe, abym doczekała się jeszcz nowych pączków na tym pędzie kwiatowym. Czy ją podlewać normalnie czy skąpo, czy doświetlać czy nie(teraz pali się nad nią od 5.00 do 21.00 z przerwą w południe żarówka energooszczędna) .
Bardzo proszę o pomoc i wyrozumiałość dla mojej niewiedzy.
Pozdrawiam elka

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl