Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Microsorum steerei pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: marzena
E-mail: m-sowka@tlen.pl
Data: niedziela, 11 kwietnia 2010 10:58:01
liście mojej ślicznej paprotki tracą kolor, blakną Czyżby za dużo światła? Co się może z nią dziać?

pozdrawiam
Marzena

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 12 kwietnia 2010 21:05:00
Skoro nikt nie odpowiedział to ja spróbuję. Przepiękna paproć. Miałam na nią ochotę ale się opamiętałam. Być może niepotrzebnie, ale lepiej napisać, że jej prawidłowa nazwa brzmi Microsorium steeri, może w nagłówku jest błąd maszynowy. Na Google wklepać i potem ewentualnie zapytać terrarystów. Może ta ślicznotka ma zbyt suche powietrze? Zazdraszczam . Marta

Autor: Dagmara Kaczorowska
E-mail: da_ga@o2.pl
Data: poniedziałek, 12 kwietnia 2010 21:20:33
witam, od roku mam tą piękną paprotkę, gdy stała na południowo-zach. oknie rosła, ale fakt- liście były bledsze, niektóre nawet całkiem żółkły i opadały; zrobiłam eksperyment i na czas jakiś ustawiłam ją w łazience na parapecie okna północnego i już tam została; nabrała pięknego głębokiego koloru szmaragdowego, wypuszcza młode listki; z moich obserwacji wynika,że nie potrzebuje zbyt dużo bezpośredniego światła, natomiast wilgotnośc powinna byc wyższa niż na tradycyjnym parapecie podlewam ją co tydzien poprzez zanurzenie w wodzie filtrowanej, co jakiś czas dodaje parę kropel nawozu do paproci, posadziłam w przepuszczalnym podłożu, pozdrawiam, mam nadzieję,że troszkę pomogłam

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: poniedziałek, 12 kwietnia 2010 21:23:46
No nie, protestuję przeciw wprowadzaniu w dwa błędy

Pytałem kiedyś R.Kosinę, skąd to "Microsorium"...
Cytuję odpowiedź: "Microsorum jest nazwą wprowadzoną przez Bosmana (1833), zaś
Microsorium pisownią złej wymowy podaną przez Linka (1841). Zatem Microsorum
jest poprawne. Niestety obie nazwy się przyjęły, ta druga wynikła z błędu."

I oczywiście żadne tam "steeri", a steerei!

Co do rośliny, to ja mam z dwa lata. Trzymam w bezobsługowym paludarium 60-litrowym ze 100%-wą wilgotnością. Jedna roślina, trzymana na dnie, w "błocie" nie wytrzymała. Młode liście są zielone, ale z wiekiem pięknie błękitnieją
Pzdr Jurek

Data: wtorek, 13 kwietnia 2010 11:48:15
Tak to właśnie u mnie wygląda, listki ślicznotki (nie wszystkie) tracą swoją cudowną kobaltową barwę jeden (młodszy ale w miarę duży) jest już żółty.. Na logikę biorąc przestawiłam ją w ciemniejsze miejsce z dala od okna.. Ma cały czas wilgoć i w podłożu i jest minimum 2 razy dziennie zamgławiana. Buduję orchidarium niestety jeszcze nie jest gotowe i przynajmniej przez miesiąc nie będzie Robię je sama, ale to nie problem, problem jak zwykle z kosztami dość wysokimi, żeby zrealizować swoją wizję.. Także wilgotność przynajmniej przez miesiąc jeszcze tylko ok 60% w porywach do 70% Paprotka nie stała bezpośrednio na perapecie tylko metr półtorej od niego, fakt faktem, że w pobliżu okien południowo zachodnich, a ostatnio było trochę więcej "czystego" słońca.. Choć kiedy słońce jest bez chmur zakładam na okna od zewnątrz panele z podwójnie matowionej pleksi. Wygląda jak w szpitalu trochę ale zdaje egzamin i parapetowe storczyki mają się dobrze..
Dziękuję za odpowiedzi, już myślałam, nikt nie odpisze.. Myślicie, że to jaśnienie liści to rzeczywiście słońce? Czy źle zdiagnozowałam problem i błędem było przeniesienie jej w głąb pokoju?

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi
Marzena

Data: wtorek, 20 kwietnia 2010 03:24:15
chciałam tylko donieść, że przenosiny w ciemniejsze miejsce odniosło pozytywny skutek Oskarżone i bezsprzecznie winne było słoneczko - no dobra nie słoneczko tylko ja we własnej osobie
Moja przecudna paprotka w każdym razie ma się już dobrze..
Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi
pozdrawiam
marzena

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl