Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Mój phalaenopsis gubi liście od dołu problem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: milo 98
E-mail:  
Data: czwartek, 19 sierpnia 2010 11:32:53
Witam mam dorodnego 4 letniego phal który ,bardzo intensywnie kwitnie co roku. niestety ostatnio zaczął gubić liście od spodu liście po prostu tracą turgor więdną i zaczynają żółknąć od środka robia śię całe żółte i opadają. Na storczyku obecnie znajduje się połowa kwiatów ok 60. Zdecydowałem się na oderwanie wszystkich kwiatów. Pomyślałem że to obciąża roślię która, kwitnie już od stycznia. System korzeniowy nie jest w najlepszym stanie tzn usunąłem troche martwych korzeni ale zdrowe z 6 7 też ma. Pomyślałem że może to wszystko się dzieje z powodów wody. Ostatnio zaczęli mocno chlorować a podlewam przegotowaną. Postanowiłem wymienić podłoże na nowe nie dopatrzyłem się żadnych grzybów, pleśni. Przemyłem storczyka i podłoże obficie wodą destylowana. I zastosowałem szczepionke mikoryzowatą. Storczyk teraz stoi w przewiewnym pomieszczeniu przeco koro przesycha w 5-6 dni ale trzymam go jeszcze przesuszonego z 1,5 dni potem. Obecnie storczyk ma 5 twarde liści o odpowiednim turgorze. Udało mi się zahamować więdnicie jednak znowu mi jeden lekko marnieje. Czy polecacie inne sposoby pielęgnica. A może zrobiem coś nie tak

Autor: mania
E-mail:  
Data: czwartek, 19 sierpnia 2010 15:19:14
falki podobno mogą mieć 8 liści max.Mój tak miał dopuki nie pojawił się trzeci pęd.Myślę że roślinka nie miała siły już tego trzeciego rozwinąć do końca bo stanął w miejscu (ok.40 cm)i tak sobie stoi już dośc długo a za to liście więdną i żółkną (chyba ze 3 na raz).jednak nie dzieje się to gwałtownie.najpierw liście tracą turgor potem równomiernie powoli żółkną i odpadają.Więc myslę że to naturalna kolej rzeczy,roślina potrzebuje dużej ilości składników aby te 3 pędy utrzymać.
żółknięcie liści od środka wydaje się dość niepokojące.

Autor: milo 98
E-mail:  
Data: czwartek, 19 sierpnia 2010 18:05:44
Ze 120 kwiatami na trzech mocno rozgałęzionych pędach i z 10 liści albo i więcej nie pamiętam żeby mój storczyk miał problem. Ost. zaczęło się to dziać jak połowa kwiatów spadła ponieważ storczyk kwitnący wszedł znowu w fazę intensywnego wzrostu i pędy zaczęły się przedłużać wiec w całej okazałości był może z 1,5 miesiąca. Fakt faktem że od czerwca stoi w zupełnie innym mieszkaniu. Inne storczyki na mniejszą ilość światła zareagowały zrzuceniem kwiatów ale przyznam, że w tamtym mieszkaniu było naprawdę słonecznie aż kwiaty bardzo mocno wyblakły i miały na sobie sporo kurzu. Chociaż na storczykach utrzymywały się z 5 miesięcy albo dłużej. Ale się rozpisałem ale wracając do problemu. U mnie pędy kwiatowe zatrzymują się kiedy jest za mało słońca pochmurne 2,3 tygodnie zwłaszcza zimą zdarza się ale rzadko a co do liśćiiiiiiiiiiiiii to mam storczyka z 14 liści i nadal wypuszcza nowe bez nadmiernego nawożenia i żadnej mikoryzy wieć to żadna reguła a gdzie Pani przeczytała że storczyki phal mogą miec max 8 liści

Autor: Krasnal
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: czwartek, 19 sierpnia 2010 18:22:22
Może wstawisz zdjęcia tego phalaenopsisa to łatwiej nam będzie ocenić co sie dzieje

Pozdrawiam
Krasnal

Autor: mania
E-mail:  
Data: sobota, 21 sierpnia 2010 11:47:40
już nie pamiętam ale w opisach jest to zwykle 3-5 liści.zresztą to nie ważne przecież są wyjątki.mój jeden falek ma 3 i tylko 3 a drugi 5 w porywach do 8.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl