Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Robaki w orchidarium
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agata Rapacz
E-mail: agata.rapacz@gmx.at
Data: niedziela, 19 czerwca 2011 18:12:36
Witam.Poniewaz jestem zielona jesli chodzi o wszelkiego typu robactwo (jakos na szczescie mnie to szczesliwie omijalo), chcialam zasiegnac Waszej rady.Po moim orchidarium spaceruja chmarnie niewielkie srebrne robaczki.Czy wiecie moze co to za cho....two? Probowalam zrobic zdjecie, ale toto nie dosc, ze szybkie, to jeszcze tyciutenkie.Wiec za jakosc zdjec przepraszam.Pozdrawiam Agata

Data: niedziela, 19 czerwca 2011 18:13:38
Nie wiem czemu nie zamiescilo sie drugie zdjecie:

Autor: Mery
E-mail: j.m.majchrzak@wp.pl
Data: niedziela, 19 czerwca 2011 22:40:03
Rozpoznaję je jako skoczogonki . Sposoby walki są podane w naszej Bibliotece, na stronie:
http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=17&t=533
A podobizna lepsza jest na stronie:
http://chwastowisko.wordpress.com/2010/01/11/skoczogonek9/
Życzę powodzenia w walce.Maria.

Data: poniedziałek, 20 czerwca 2011 06:08:39
Dziekuje Pani Mario.Akurat podane tam preparaty sa dla mnie bezuzyteczne ze wzgledu na miejsce zamieszkania.Ale dziekuje za diagnoze.

Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: wtorek, 21 czerwca 2011 07:22:34
Agata u mnie raz się pojawiają raz znikają - ale żeby jakoś szczególnie szkodziły storczykom nie zauważyłam. U mnie doskonale działa na nie ignorowanie

Autor: Robert Kubacki
E-mail:  
Data: wtorek, 21 czerwca 2011 10:12:32
Witam.
A ja, mając niemiłe wspomnienia, starałbym się je 'zlikwidować' :-)
Wikipedia m.in. podaje cyt. "Występują licznie w różnych wilgotnych środowiskach, we wszystkich typach gleb, ściółce leśnej, mchu, a nawet na śniegu. Odżywiają się martwą materią organiczną lub roślinami, przyczyniając się do rozwoju mikroflory glebowej. Wiele gatunków jest szkodnikami upraw szklarniowych."
A za pozycją "Ochrona roślin ozdobnych w szklarniach" PWRiL Warszawa 1991, w rozdz. dot. storczyków st.270 cyt. "Rośliny słabo rosną lub zamierają na skutek uszkodzenia kiełków, młodych korzonków, a niekiedy i liści. Sprawcami są liczne, drobne, bezskrzydłe, białawe, szarawe lub brązowawe owady, szybko poruszające się lub skaczące. Zasiedlają one zwykle stanowiska zacienione, wilgotne. W ciągu roku mogą dawać kilka pokoleń."
Może uda się Pani dostać jeden ze środków podanych na stronie --> http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/5_szkodniki.html
Osobiście stosowałem z bardzo dobrym skutkiem Basudin i Orthene, niestety nie wiem czy są one jeszcze dostępne w handlu.
Pozdrawiam, r.

Data: wtorek, 21 czerwca 2011 13:12:48
Malgosiu, zignorowac sie ich nie da; zbyt duzo sie tego namnozylo.
Panie Robercie sprobuje poszukac tych dwoch srodkow, moze mi sie uda.Dziekuje za podpowiedz i pozdrawiam.

E-mail:  
Data: wtorek, 21 czerwca 2011 13:45:22
Pani Agato, każdy środek na bazie diazynonu [Diazinon, Basudin, Diazol] będzie skuteczny. Można zastosować też Methomex [subst.aktywna-metomyl], ale ten jest II klasy toksyczności, za to działa układowo.
Proszę u siebie szukać preparatu raczej po składzie, bo nazwy mogą być inne.
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań, r.

Data: wtorek, 21 czerwca 2011 15:07:55
Bardzo dobra podpowiedz.Dziekuje raz jeszcze.Niby wszedzie pisza, ze nie wyrzadzaja szkody, ja jednak mam wrazenie, ze upodobaly sobie korzenie niektorych storczykow .Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Agata.

Autor: Beata Zdrzalik
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: wtorek, 21 czerwca 2011 17:20:19
Witam Pani Agato
Niestety preparatu Diazinon nie ma już w sprzedaży, został wycofany (fantastyczna była postać granulatu) Dostępny jest preparat z tą samą substancją czynną pod nazwą Bi 58, niestety mam jednak wrażenie, że działanie ma słabsze. Całkiem niezłe działanie ma preparat firmy Substral o nazwie " Środek owadobójczy długo działający doglebowy " Oba preparaty dostępne są w sklepach internetowych.
Pozdrawiam
Beata

E-mail:  
Data: wtorek, 21 czerwca 2011 18:25:33
Pani Beato subst. aktywną w BI 58 jest dimetoat, a w Diazinonie [Basudinie, Diazolu] diazynon. To nie są te same związki, mimo że zbudowane są z tych samych pierwiastków i posiadają w swej budowie podobne 'mostki' fosforowe. Ich wzory strukturalne bardzo się jednak różnią. Z tego też powodu oba środki, mając podobne działanie owadobójcze, mogą mieć inną skuteczność.
Czy pisząc o Substralu [doglebowym, długodziałającym] miała Pani na myśli Kohinor 200SL? Kohinor to nic innego jak Confidor, ta sama subst. aktywna, to samo stężenie. Zapewne inny producent i inna cena ;-) Działają długo, bo są systemiczne.
Swoją drogą szkoda, że diazynon został wycofany, a może i dobrze, skoro długo się utrzymuje jego niekorzystne działanie na inne organizmy.
Pozdrawiam, r.

Autor: Beata Zdrzalik
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: środa, 22 czerwca 2011 11:08:07
Witam
Panie Robercie: "mea culpa" Usprawiedliwiając się nieśmiało, dodam, że cytowałam sprzedawcę, u którego zakupiłam preparat.
Diazinonu ogromnie żałuję, szczególnie postaci granulatu, rozwiązywał mnóstwo problemów.
Preparat firmy Substral, o którym pisałam, to rzeczywiście Kohinor, moim zdaniem skuteczność ma zadowalającą.
Pozdrawiam
Beata

E-mail:  
Data: środa, 22 czerwca 2011 12:22:42
O tak, Kohinor [Confidor] to bardzo dobry środek, o wysokiej skuteczności i szerokim spektrum działania [m.in. zwalcza mszyce, wciornastki, wełnowce, mączliki], a przy tym słabo toksyczny [IV klasa] i działający układowo. Polecam.
Co do sprzedawców... no cóż skoro niektórzy twierdzą, że storczyki i orchidee to zupełnie inne rośliny, to nie spodziewajmy się, aby poświęcali czas na wgłębianie się w ulotki i studiowanie wzorów chem.
Diazinonu faktycznie szkoda [Basudin też podobno został wycofany].
A swoją drogą ciekawy jestem czy nadal jest używany do zwalczania pcheł u zwierząt
Pozdrawiam, r.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl