Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zygophetalum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Krystyna
E-mail: klinke@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 15 listopada 2005 22:38:36
Witam!
Proszę o pomoc.Co dolega mojemu storczykowi? Rośnie zdrowo i ma przyrosty ale wygląd liści świadczy o jakichś nieprawidłowościach w pielęgnacji.Stoi na kuwecie z keramzytem w pomieszczeniu jasnym , słonecznym ale w odległości od okna. Okno jest uchylone w dzień i w nocy więc temperatura zmienna. Podobne kropki na liściach pojawiają się też na innych storczykach. Cymbidium ma ciemne plamy na końcach lisci.( stało całe lato w ogrodzie pod drzewem) Rośliny są zraszane rano więc nie ma problemu z zastojem wody na liściach a jednak coś jest nie tak.W książkach jak zwykle opisane są różne sytuacje ale nie takie jakich się poszukuje.Kilka razy znalazłam podobne patania dotyczące cymbidium ale nikt nie odpowiedział.Może teraz ktoś odpowie.
Jestem nowym forowiczem bo od niedawna mam komputer wiec jeszcze nieporadnie się posługuję tym sposobem komunikawania się.
Pozdrawiam

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: wtorek, 15 listopada 2005 22:53:42
Witam.

Na temat Cymbidium sie nie wypowiadam bo swoje "zalatwilam" latem.
Jesli chodzi o Zygopetalum to podobno nie lubi zraszania- moze to jest powodem?
Ja swoja rosline mam od ponad roku -nie zraszam i nie robie nic specjalnego,nawet sobie stala w kacie bo nie chciala zakwitnac..
Juz lubie Zygopetalum( bo wreszcie doczekalam sie kwiatow )

Powodzenia,M.

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: wtorek, 15 listopada 2005 22:59:44
Pani Krystyno-prosze moze poszukac tez informacji tutaj: www.storczyki.org.pl

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 00:29:53
Suche końce liści mogą być spowodowane i zbyt suchym powietrzem ale też nadmiarem wilgoci. Może być storczyk za bardzo nawożony lub woda może być zbyt wapienna. Trzeba przeanalizować, pozdrawiam, Andrzej.

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 11:32:27
Od roku mam zygopetalum. Było malutkie - jedna stara pseudobulwa i młody przyrost, który od razu zakwitł dwoma malutkimi kwiatuszkami.No więc dałam mu jeść, rósł sobie - następny przyrost i dwa kwiatostany, dalej dawałam jedzonko i następny przyrost i trzy kwiatostany . Od września prawie nie nawożę. Wogóle nie zraszam liści, bo wilgotność na poziomie 80%. Teraz wypuszcza trzy przyrosty i na części starych liści ma takie właśnie czarno-brązowe plamy i zaschnięte końce. Myślę, że u mnie powodem tych zbrązowień było (chyba ) lekkie przenawożenie, niewielkie ale jednak. Poza tym stan taki dotyczy najstarszych liści, z których część zżółkła i odpadła lub będzie odpadać.Ja się tym nie przejmuję, bo młode liście są ładne i zielone.
Dodam, że stosowałam 1/2 dawki nawozu Pokon dla storczyków przy każdym podlewaniu deszczówką, a co miesiąc przepłukiwałam podłoże.
Pozdrawiam życząc pachnących, zygopetalowych kwitnień .
Anna

Autor: Lidia Aniśkowicz
E-mail: lidia@aniskowicz.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 12:22:25
Witam,
Bardzo podobne objawy mam na storczyku Ancistrochilus rothschildianus. Kupiłam go w styczniu z liśćmi w takich plamach, ale ponieważ jest to roślina, która i tak traci liście na starszych pseudobulwach, liczyłam na to, że te nowe będą już bez plam. Storczyk dostał nową doniczkę i podłoże, wypuścił nowe pseudobulwy, a na nich liście niestety tak samo poplamione . Do tych objawów najbardziej pasuje mi opisana w książce K. Oszkinis czarna plamistość niepasożytnicza, której przyczyną jest ponoć "zarówno brak wapnia, jak i nadmierne nawożenie skorelowane z innymi niekorzystnymi warunkami uprawy." Do nadmiernego nawożenia się nie przyznaję, więc może to jednak brak wapnia, na który zarówno Zygopetalum jaki i Ancistrochilus są jakoś szczególnie wrażliwe . Żadna inna moja roślina takich objawów nie ma. Ancistrochilus nie czuje się u mnie jakoś przesadnie kiepsko, bo właśnie wypuścił 3 pędy kwiatowe, tylko te liście takie paskudne .
Pozdrawiam,
Lidia Aniśkowicz

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 16 listopada 2005 13:46:36
Może też być czarna zgnilizna bakteryjna spowodowana nadmierną wilgocią lub niewłaściwym podłożem.

Autor: Krystyna
E-mail: klinke@poczta.onet.pl
Data: piątek, 18 listopada 2005 17:02:52
Bardzo dziękuję za odzew. Przestanę zraszać moje storczyki( bo na cambriach też takie kropki) i zobaczymy. z tym brakiem wapna to dziwne , bo raczej jest dendencja do jego nadmiaru bo wodę stosuję tylko przegotowaną. Sprawdzę w książce pani Olszkinic.
Jeszcze raz dziękuję.
Krystyne

Autor: Iwona
E-mail: petronella362@poczta.onet.pl
Data: piątek, 18 listopada 2005 17:24:58
Witam
Ja się spotkałam z takimi plamami na cymbidium.
Wypuściło nowego przyrosta którego liście też po pewnym czasie miały takie plamy.Wszystko wyglądało dość paskudnie, kupiłam kiedyś preparat przeciwko tego typu plamą i to pomogło. Teraz listki są zielone i nie pojawiają się te plamy.Dodam że nie wiem co je powodowało gdyż szczepke cymbidium dostałam już zakażoną, a że kwiaty bardzo mi się podobały więc ja zostawiłam.Preparat nazywa się TOPSIN M 500 SC.
Pozdrawiam Iwona

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl