Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Phalaenopsis appendiculata
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: sobota, 21 listopada 2009 22:32:30
Właśnie zakwitł Phalaenopsis appendiculata,zakupiony w wakacje, dzięki uprzejmości naszej nieocenionej Grażyny Siemińskiej.
Warunki uprawy tego najmniejszego z Pahalaenopsisów są opisane w dziale do A do Z.
Mam go dosyć krótko dla tego kwitnienie to pewnie nie moja zasługa. Jednak cieszy bardzo, ponieważ kiedy do mnie dotarł miał cechy wyraźnego odwodnienia i groziło mu padnięcie. Okazał się małym twardzielem Szybko się zregenerował w orchidarium - wypuścił nowy listek i masę korzeni i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu 2 pędy kwiatowe Natomiast 2 tygodnie temu otworzył się pierwszy pączek na jednym z pędów, kolejne są w drodze Zapowiada się długie kwitnienie

Specjalnie dla Grażyny zdjęcia robiłam bez flesza

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 21 listopada 2009 22:44:36

Gosiu, gratuluję umiejętności "ożywienia" tego malucha , choć rzeczywiście miałam obawy.
Zdjęcia też przednie...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Beata Z
E-mail: b.zdrzalik@op.pl
Data: środa, 25 listopada 2009 20:37:46
Gratuluję, jest śliczny Niestety moja roślina ogłosiła strajk , zgubiła wszystkie pąki i zasuszyła pęd kwiatowy. Na kwitnienie muszę jeszcze poczekać Pozdrawiam
Beata

Data: środa, 25 listopada 2009 22:55:07
Dziękuję obu Paniom za miłe miłe słowa Pani Beato może roślinka za młoda albo nie ma dostatecznej wilgotności powietrza? Z pewnością za jakiś czas powtórzy kwitnienie.

Autor: Beata Z
Data: czwartek, 26 listopada 2009 19:40:07
Dzięki za słowa pocieszenia Poczekamy, zobaczymy Myślę, że wilgotność spadła zbytnio; nie dopilnowałam Obecnie postanowił wypuścić nowy listek, a ja wiernie mu kibicuję Pani roślinka kwitnie prześlicznie, jeszcze raz gratuluję Pozdrawiam
Beata

Autor: Beata
Data: wtorek, 20 lipca 2010 22:54:15
Witam
Ten maluszek to naprawdę wielki twardziel Pani Małgosiu Ma się całkiem dobrze, przybył nowy listek i rośnie nowy pęd kwiatowy

Pozdrawiam
Beata

Data: wtorek, 3 sierpnia 2010 13:08:39
Pani Beato bardzo się cieszę, że się zaaklimatyzował. (I tęsknię troszkę za nim ) Jak się rozkręci już z tym wypuszczaniem nowych pędów to końca pewnie nie będzie :-)
pozdrawiam wakacyjnie
Małgosia

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl