Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cattleya forbesii
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@ciekawe-rosliny.pl
Data: środa, 12 września 2007 11:06:54
Pani Wando, dziękuję za zdjęcia. No cóż. Sądząc po zdjęciach, to moja wygląda zbyt dobrze. Jak to mówią..." trza ująć chlebka", to może zakwitnie? .

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 12 września 2007 21:43:40
I ja dziękuję obu Paniom za udział w prezentacji i umieszczone zdjęcia.
A co do C. warscewiczii to mamy w Polsce zapóźnienia do nadrobienia... Serdecznie pozdrawiam, Andrzej.

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: środa, 12 września 2007 21:47:10
Pani Mario,
czar warscewiczii chyba polega tez i na trudnosciach w doprowadzeniu jej do kwitnienia. Wlochow to ona tez nie rozpieszcza . Jak wspomnialam wczesniej, jest to pierwsza prezentacja na wloskim forum, a na innych stronach czesto tez jej nie widac . Moze maja tez w prywatnych kolekcjach wiecej egzemplarzy niz w Polsce; widac ja w katalogach, ale czy oferty sa aktualne? Na wiosne pojawila sie w jednej firmie, nie wiem ile bylo egzemplarzy, ale po dwoch tygodniach od wprowadzenia do sprzedazy zniknela z katalogu (akurat ten sumiennie aktualizowany). Nie ukrywam, ze przy takim popycie na nasza w koncu katleje, zrobilo mi sie cieplo na sercu.
Z zyczeniami kwitnien dla posiadaczy warscewiczii
Wanda

Data: środa, 12 września 2007 21:49:18
Panie Andrzeju,
jak na razie jest 1:1. Pan i tak byl pierwszy . Zobaczymy co dalej
Wanda

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: środa, 12 września 2007 22:33:37
Pani Wando, wielkie dzięki za miły komplement.

Te rozmaite kwiaty to pozostałości po utraconym raju - symbol naszej tęsknoty za pięknem i szczęściem.

Także i ja życzę i Pani i Pani Marii i wszystkim "storczykomaniakom" wiele radości z kwitnień
i tej wspaniałej Cattley'i warscewiczii i innych pięknych storczyków
,

Andrzej.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 30 września 2007 19:30:20
Witam !
"Odkurzam" temat Cattleya forbesi, chociaż trudno jest cokolwiek pokazać po tak wspaniałej warscewiczii. Kolejny raz zakwitła Cattleya forbesi forma alba. Niby "alba", a jest w tonacji cytrynowo - żółto - zielonej. Słabiutki zapach, kwiaty średniej wielkości ( jak na katleje) , ale pełna uroku. Bardzo je lubię . Obie ( typowa i alba) stoją w pełnym słońcu, w najcieplejszym miejscu w szklarence. Nie wymagają specjalnych zabiegów, ważne aby ich nie zalewać przy podlewaniu. Obie rosną w koszyczkach wypełnionych sphagnum z niewielką ilością kory. Nawożone sporadycznie i małymi dawkami.
Oto ona - Cattleya forbesii forma alba:

Data: poniedziałek, 1 października 2007 18:53:57
Wszyscy mamy chyba wielki sentyment do warscewiczii i trudno nam sie dziwic, bo jest ona najzywsza pamiatka po Warszewiczu. Nieznajacy naszego jezyka i idacy na latwizne przechrzcili ja na "gigas" . Przegladalam niedawno na stronie Orchidarium oferte firmy z Ekwadoru i przykro mi sie zrobilo, ze nasza warscewiczii nawet w Polsce sprzedawana jest pod nazwa "gigas" .

Panie Tomku, forbesii tez ladna, a ze warscewiczii zadna nie dorownuje to chyba dobrze
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 sierpnia 2009 08:17:07
Witam,
Powracam do wątku o C.forbesii. Ta, to odmiana 'Hochzeit x Goldlip'.
Wszystko, co napisał Pan Andrzej na temat cattleyi forbesii potwierdzam, poza tym, że moja roślina była kupiona dorosła. Jest super i ma tę cechę, że rośnie i ...kwitnie .
Pachnie rano bardzo przyjemnie.
Pozdrawiam
Ania

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl