Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Schoenorchis fragrans
  Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 21:03:23

Witam,

dokopałam się do tego dwuipółletniego wątku, bo ta roślinka zakwitła i u mnie, choć mam ją dopiero kilka miesięcy.
Przy okazji trochę więcej informacji

Schoenorchis to stosunkowo nieliczny rodzaj z pleniemia Vandeae, podplemię Aeridinae. To na ogół miniaturowe, epifityczne storczyki występujące w południowo-wschodniej Azji, od Himalajów po Nową Gwineę.

Schoenorchis fragrans (Parish & Rchb. f.) Seidenf. & Smitin. 1963 jest prawdziwym klejnocikiem wśród storczyków. Na nic zdadzą się narzekania na brak miejsca . Roślina mierzy najwyżej kilka cm, długość jej liści nie przekracza 2 cm, niewiele dłuższy niż 1 cm kwiatostan wyrasta - jak to u vandowatych bywa – z kątów liściowych. Kwiatów, raczej 2-3 mm mikrokwiatków, może być nawet ok. 20, otwierają się sukcesywnie i pachną.
Obszar występowania tego gatunku to stan Assam w Indiach, Myanmar, Tajlandia i Prowincja Yunnan w Chinach.

Ta ciepłolubna roślinka wymaga bardzo jasnego stanowiska, ale trzeba uważać, aby nie nastąpiło odwodnienie. Zimą można nieco obniżyć temperaturę (do 20 stopni C), zwłaszcza jeżeli nie ma wystarczająco jasnego stanowiska.

Synonimy: Gastrochilus fragrans (C.S.P.Parish & Rchb.f.) Kuntze 1891; *Saccolabium fragrans Parish & Rchb. f. 1874

Oprócz samych uroczych kwiatów, ciekawe są balonikowate ostrogi .

I jeszcze zdjęcie z "dyżurną 1-groszówką

Polecam i pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Patrycja
E-mail: patrycja.rasiak@tlen.pl
Data: czwartek, 18 grudnia 2008 18:35:14
Witam,

a u mnie Schoenorchis fragrans kwitnie też już od 2 tygodni :

Pozdrawiam, Patrycja

Autor: Gosia
E-mail: m.wegner@op.pl
Data: czwartek, 18 grudnia 2008 18:51:20
Fajnie, że ktoś przypomniał o tym maluchu - śliczne to to jest jak nie wiem Wrzucam na listę do zdobycia

Strona:    Poprzednia    1  2  [3] 

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl