Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Paphiopedilum thaianum - z dedykacją dla Halinki Roszkowskiej
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 15 marca 2007 20:18:28

Witam,

to prezentacja z niemiłą historią... , wczoraj kiedy była gotowa i chciałam ją sprawdzić, nastąpiły jakieś problemy z serwerem i wszystko fiuuuuuuuu.... poleciało w wirtualną przestrzeń . Dziś próbuję od nowa

To nie będzie prezentacja mojej rośliny, ale rośliny p.Tadeusza Kusibaba, którą miałam możliwość obserwować i fotografować w ciągu ostatniego miesiąca . W szklarni p.Tadeusza rośnie w umiarkowanej, bardzo jasnej szklarni.

Nie jestem także specjalistką od tego rodzaju , ale mam nadzieję, że Halinka poprawi ew. błędy i doda co wie więcej ...

Paphiopedilum thaianum to roślinka niedawno odkryta, a opisana przez Iamwiriyakul’a w Orchid Review w zeszłym roku. Występuje we wschodniej Tajlandii, stąd nazwa, nie ma także jeszcze pewności, czy to osobny gatunek czy odmiana Paphiopedilum niveum.

Rośnie na wysokości 350-450m, pod krzewami, na na skierowanych na północ wapiennych zboczach, na 2 cm warstwie humusu, w wilgotnym, tropikalnym lesie deszczowym. Średnia temperatura w naturalnym siedlisku to 22-25oC, lekkie zacienienie. Opady latem dość obfite, od grudnia do marca niewielkie. Najobfitsze kwitnienie to kwiecień-maj. W pobliżu spotyka się Paphiopedilum godefroye var. leucochilum, Paph.exul.

Kiedy miesiąc temu zobaczyłam pąk, postanowiłam „udokumentować” jego rozwój. Tu przepraszam za jakość tła na zdjęciach, ale nie wypada „szarogęsić” się w czyjejś szklarni i ustawiać ulubione tło ...

Nie jest to wielka roślina. Wysokość rozety to 5-8 cm, liście mają 4-10 cm długości, są z wierzchu marmurkowe, a od spodu mają purpurowe plamki, kwiatostan miewa 6-17 cm. Biały kwiat ma 3-5 cm, a staminode ma zielony lub żółto-zielony środek.

Dosyć lekcji... teraz zdjęcia

2 dni temu kwiat już zupełnie rozwinięty.... po porannej kąpieli

I na koniec cała roślina...

Wydaje się być bezproblemowa w uprawie, pozostaje jej szukać

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 15 marca 2007 20:46:30
Nooo jakie rarytaski nam tu podrzucasz, fiu fiu ! W ostatnim Orchid Digest jest wzmianka na ten temat :

Newly discovered Paphiopedilum thaianum

The discovery of a new slipper orchid species is always noteworthy. Prapanth 'Pan' Lamwiriyakul has recently described Paphiopedilum thaianum, a brachypetalum from low elevations west of Phuket, Thailand. The new species is similar to P.niveum but with a much smaller flower, a thin-walled pouch painted with purple dots on its inner surface, and differently shaped staminode. Conservation efforts are now underway to ensure the survival of this rare plant.

gratuluję i pozdrawiam
Sandra

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: czwartek, 15 marca 2007 21:03:24
Grażynko, dziękuję za dedykację, czuję się po prostu zawstydzona . Specjalistką stanę się może za jakiś czas, na razie po prostu zbieram i porządkuję informacje i uczę się...

A paph. thaianum jest prześliczne i ten dzwonkowy pączek - bardzo sympatyczny!
Oczywiście skwapliwie skorzystam z Twojej zgody i thaianum pojawi się i u mnie.
Co do informacji - o takiej nowości niewiele więcej uda się znaleźć.

Pozdrawiam
Halina

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: czwartek, 15 marca 2007 21:23:42
Witam

Prześlicznej urody paphiopedilum. Piękny pączek dzwoneczek

Pozdawiam
Agnieszka

Autor: Andrzej Bucior
E-mail: andrzej.m.b@wp.pl
Data: piątek, 16 marca 2007 17:34:26

Mam sentyment do Paphiopedil'ów, bo od storczyka tego rodzaju zacząłem "hodowlę" storczyków. Nowy gatunek jest piękny i ciekawy pod względem kompaktowych wymiarów. Idealnie nadaje sie do naszych niedużych mieszkań. Niezła reklama - teraz tylko rzeczywiście pozostaje szukać. Ciekawe czy będzie nas stać...?
A.B.

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 16:07:44
Zakwitło i u mnie, zaiste bezproblemowa roślina o właściwym rozmiarze i przesłodkich kwiatch, dosłownie nie mogę się napatrzeć . Kwitnie już od conajmniej trzech tygodni co dobrze o niej świadczy .

To co mi się bardzo podoba to kropeczki ukryte w środku warżki:

i w całości:

Po prostu BOMBA !

pozdrawiam
Sandra

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: czwartek, 6 maja 2010 21:02:32

Witam,

a to kwitnienie mojego Paphiopedilum thaianum , po porannej kąpieli

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: jpilch
E-mail: jpilchster@gmail.com
Data: sobota, 8 maja 2010 22:47:42
Te krople jeszcze spotęgowały jego urodę, ekstra zdjęcie, Pani Grażyno!

Powrót do grupy

© Copyright 2024 Orchidarium.pl