Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Asc Banghuntien Gold
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: sobota, 14 kwietnia 2007 21:01:26
Pierwszy okaz, który u mnie zakwitł. Zawitała do mnie jesienią zeszłego roku. Zaskoczyło mnie jej kwitnienie bo na wstępie dokonałam ostrej "operacji". Wydobyłam ją z dwóch glinianych doniczek (jedna w drugiej) bo mi się w takim układzie nie podobała. Przy okazji dosyć solidnie pouszkadzałam korzenie, bo wiadomo jak vandowate przywierają korzeniami do porowatych powierzchni, a taką mają gliniane doniczki. Usadziłam do plastikowej doniczki, umocowałam krosówką, bo jej krzywizna powodowała ciągłe wywrotki, na dno trochę grysu, chipsów i sphagnum. Myślałam, że pogniewa sie na mnie i każe czekać. Pod koniec lutego okazało się, że chce zakwitnąć.
Druga sprawa to utrzymanie pąków na pędzie - ich kolorystyka tuż przed otwieraniem się napawała mnie obawą bo wyglądały jakby chciały opaść - ale nie.
Zimą stała przy świetlówce, moczona 1 x na tydzień, w tygodniu okazjonalne zraszanie korzeni.

tak wygląda "mocowanie" mojej roboty:

A na zakończenie jeszcze dendr. farmerii - sukces jak na moje umiejętności.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 15 kwietnia 2007 10:57:10
Przepiękne ! Wielkie gratulacje . Ja vandowatych nie uprawiam i zawsze podziwiam koleżanki i kolegów mających sukcesy w ich uprawie. Dendrobium też urocze , ale przy vandzie trochę "blednie".
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: niedziela, 15 kwietnia 2007 21:40:51
Pierwsza roślina urzekła mnie kolorem kwiatów i ich ilością, a druga należy do moich ulubionych!

Gratuluję i pozdrawiam,
Mariola

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 00:16:47
Gratuluję pierwszego Vandowatego kwinienia - to zawsze robi wrażenie

pozdrawiam
Sandra

Autor: Marzena RK
E-mail: marzenkakozlowska@op.pl
Data: poniedziałek, 16 kwietnia 2007 21:17:20
To musi być miłe uczucie jak zakwitnie pierwsza vandowata. Jeszcze tego nie doświadczyłam, ale mam nadzieję, że kiedyś...
Gratuluję Małgosiu kwitnienia i pięknych zdjęć.
Marzena

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: wtorek, 17 kwietnia 2007 16:08:54
Witam!

Moja vada puszcza mase korzeni nawet wyzej niz polowa rosliny(nie wiem czy wszystko ok ze tak wyskoko wychodza korzenie?) Ale na kwitnienie sie nie zanosi, a ostatni ped byl dosc nisko i ponad tym pedem wyszlo 8 lisci. Gratuluje pieknego kwitnienia.

Mariola

Autor: Aga
E-mail: a_ga_s@wp.pl
Data: czwartek, 19 kwietnia 2007 08:39:25
Witam Małgosiu,
A jak się czuje niebieska vanda po zeszłorocznej wysyłce? Nie chwaląc, moja kolejny raz ma pęd kwiatowy, rośnie w wielkim słoju z odrobiną wody na dnie. Pozdrawiam,
Agnieszka z Grodziska

Autor: Małgorzata Lempert
E-mail: golem19@o2.pl
Data: czwartek, 19 kwietnia 2007 16:50:51
Dziękuję wszystkim za miłe słowa, to druga w kolejności przyjemność w tej dziedzinie poza kwitnieniami.
Witaj Agnieszko!
Ascocenda ma sie dobrze, rozwija kolejne liście i zaczęła korzenie po kolejnym "przemeblowaniu". Kwitnienia jeszcze nie miałam widocznie nie jest tak pobłażliwa jak ta powyżej. Mam nadzieję, że kiedyś mnie zaszczyci swymi wdziękami, a ja ze swej strony gratuluję Ci kolejnego kwitnienia tych księżniczek, chętnie pooglądałabym to cudo!
Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl