Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Laeliocatonia French Night Offenbach
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: niedziela, 30 września 2007 20:05:02
Witam!
Kwiat o tyle piękny co trudny do sfotografowania . W każdym oświetleniu ten biskupi kolor jest trochę inny . Próbowałem na różne sposoby fotografować , ale mój aparat nie jest w stanie oddać intensywności tego koloru. Wobec tego proponuję pohodować tego storczyka , bo jest tego wart. Mam go od 2 lat i jest to jego pierwsze kwitnięcie, ( więc może następne będzie jeszcze ładniejsze ? ). Zimą stoi na południowym parapecie , a latem w pełnym słońcu w ciepłym miejscu. Ostrożnie z podlewaniem - wrażliwy na zalewanie ( zagniwają przyrosty).
A teraz ciekawostka : w jego składzie rodzicielskim występuje Sophronitis , Cattleya i Broughtonia , ale nie ma Laeli ! Więc dlaczego laeliocatonia ? Trudno zgadnąć . Wg wykazu nazw intergenerycznych hybryd cattleyi z 1988 roku krzyżówka cattleja + broughtonia + sophronitis - to B I S H O P A R A . Nawet gdyby jakimś cudem dostały się tam geny laeli to krzyżówka cattleya + broughtonia + sophronitis + laelia nazywa się ..... H A W K I N S A R A ! I jak tu wierzyć sprzedawcom ?.
A oto cała "Ona" :

Pozdrowienia - Tomek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: niedziela, 30 września 2007 21:00:17
Witaj,
nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale moje źródło podaje tak;

Laeliocatonia French Night (Cattleytonia Keith Roth x Laeliocattleya Susan Holguin)

Lealia tam jest i to nawet dwie; pumila i purpurata. Ta Twoja roślina niby młoda bo rejestrowana 1991 roku ale jeżeli chodzi o drzewo genealogiczne to jest bardzo długie.

Gratuluję kwitnienia, jest śliczna.

Pozdrawiam
ewka

Data: niedziela, 30 września 2007 22:13:51
W spisie RHS nie istnieje Laeliocattleya Susan Holguin , a jedynie Sophrocattleya Susan Holguin ,której "rodzicami" są Sophrocattleya Jose Dias Castro ( wszędzie pisana jako Laeliocattleya Jose Dias Castro ) i Cattleya J.A. Carbone. A Sophrocattleya Jose Dias Castro to Cattleya labiata x kolejna sophrocattleja ...i tak dalej.
Pozdrowienia - Tomek

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 1 października 2007 17:32:39
To bardzo interesujące, ja znalazłam;

Laeliocattleya Susan Holguin (Laeliocattleya José Dias Castro x Cattleya J. A. Carbone)
Rejestrowana przez Armacost&Royston w 1981 roku (Armacost & Royston Inc. 3376 Foothill Road, P.O.Box 385, Carpimeria, California, CA 93013, U.S.A.)
Ona jest rejestrowana w AOS i jest wiele publikacji na jej temat, najbliższa to AOS Orchids - October 2002, strona 902.

Laeliocattleya José Dias Castro (Cattleya labiata x Laeliocattleya Sam W. Soysa)
Rejestrowana przez Altenburg (Rolf Altenburg, Caixa Postal 631, 24000 Niteroi, Rio de Janeiro, Brazil.) w RHS jako 49 w 1966 roku.

Laeliocattleya Sam W. Soysa (Laeliocattleya Gerontius x Laeliocattleya Hyperion) itd…

A jeżeli chodzi o Sophrocattleya Susan Holguin to nie znalazłam takiej, jedyna Suzanne to ta,
Sophrocattleya Suzanne (Cattleya Suzanne Hye x Sophronitis coccinea)

Pozdrawiam
ewka

Data: poniedziałek, 1 października 2007 19:04:26
Witam!
Jedynym wytłumaczeniem jakie przychodzi mi do głowy jest to, że w RHS stosują się do faktu , że znaczna część rodzaju Laelia została umieszczona w rodzaju Sophronitis, i teraz nawet Laelia purpurata to Sophronitis purpurata itd. Dlatego w rejestrach RHS nie znalazłem nic o laelii .
Pozdrowienia - Tomek

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl