Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Amesiella philippinensis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 20 lutego 2008 19:27:17
Witam,

niestety, nie u mnie kwitnie.
Taka mała prośba do pani Tamary Florczak.
Obejrzałam zdjęcia w Galerii Orchidarium pani autorstwa i dlatego mała prośba.
Amesiella philippinensis mało że ma piękne zdjęcia to jeszcze kwitnie u pani. Gratuluję. Ja mam też tę roślinę od trzech lat, z prawie "suszki" jest dzisiaj zdrową rośliną, ale nie chce zakwitnąć. Jakaś podpowiedź, wskazanie z pani strony co do uprawy tej piękności.

Pozdrawiam
ewka

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: niedziela, 24 lutego 2008 01:42:34
Witam

a ja zastanawiam sie czy na zdjęciach Tamary nie jest monticola. Philippinensis powinna mieć bardzo wyraźnie żółtą plamkę na warżce, ta jest piękna biała, choć na jednym zdjęciu widać "coś".
Nie wiem też czy pilipinensis nie ma bardziej zaokrąglonych płatków. To jednak obserwacje tylko ze zdjęć.
Ja kupiłam też a. philip. i okazała się monticolą. Po raz drugi nabyłam więc philip. ale jescze nie kwitła, więc nie mam możliwości porównania. Widzę jednak, że u mnie rośliny zdecydowanie różnią się wielkością liści. Jeśli philip. jest większa to tym razem mam szanse na poprawne oznakowanie roślin

pozdrawiam
A Tamarze gratuluję pięknych kwitnień i jak zwykle baardzo udanych zdjęć

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: poniedziałek, 25 lutego 2008 20:24:38
Witam,

Z nadzieją podglądnięcia, jak inni radzą sobie z uprawą Amesiella philippinensis otwieram temat, a tu niespodzianka!
Dziękuję Paniom za miłe słowa , ale póki co, niewiele będę mogła powiedzieć o tym storczyku.
Mam go zaledwie od listopada ubiegłego roku i nabyłam go już w stanie wskazującym na potencjalny sukces

Jedyną moją zasługa jest to, że roślinka żyje.

Rośnie w orchidarium: wilgotność 75-90%; temperatura 18-29*C;
w odległości ok. 30 cm od świetlówek Philips 36W/840 i 830.
Podlewanie sprowadzam do delikatnego spryskania podłoża raz w tygodniu.
I jak na razie opisane warunki storczykowi służą.

Co do prawidłowości oznaczenia, muszę przyznać, Agnieszko, że zasiałaś ziarno niepewności...
Oczywiście na przywieszce było philippinensis, ale też z całą pewnością mój kwiatek różni się od zaprezentowanego w opisie
http://www.orchidarium.pl/AdoZ/html/Amesiella philippinensis.htm

Jak się jednak okazuje philippinensis, philippinensis-owi nie równe
http://www.orchidweb.com/OrchidOfWeek.aspx?id=630 , a monticola też ładna, więc niech to moje będzie co chce

I jaki by on nie był, na pewno jest to storczyk godny polecenia, chociażby ze względu proporcje kwiatu do wielkości rośliny

Całość (z doniczką) ma 19 cm wysokości, tymczasem kwiatek mierzy 6,5 x 5 cm plus "ogon" ok. 7 cm
Aaa, dodam jeszcze parę zdjęcia samego kwiatka

Na koniec wspomnę, że oprócz atrakcyjnego wyglądu kwiat wydziela przyjemny, delikatny zapach

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: storczykarnia@zamek-lancut.pl
Data: poniedziałek, 26 stycznia 2009 14:48:24
Witam,

Wznawiam wątek o Amesielli. Kupiłyśmy z Agnieszką w tym samym czasie te rośliny i prawie trzy lata czekałam na odpowiedź, czy aby to jest philippinensis? Doczekałam się Trzy kwiatki, jeden za każdy rok czekania.

Zdjęcia nie są dobrej jakości
Roślina jest urocza. Zapachu nie wyczuwam.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: poniedziałek, 26 stycznia 2009 16:56:09
Czekanie jak widac poplaca ;-)

Bardzo ladna, a te zolte plamki ladnie sie komponuja z kwitnacymi w tle Psygmorchis pusilla

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl