Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium amboinense
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 9 maja 2008 13:52:27
Dzięki uprzejmości i sercu paru osób jestem w stanie coś napisać a nie tylko pokazać zdjęcia o tym dendrobium - niestety w necie o nim oprócz paru zdjęć nic nie ma, nie ma go również u Pfahla w encyklopedii ani pod nazwą ani pod sysnonimem - więc jak widzicie tylko dzięki takim zapaleńcom jak Jerzy który sciągną (za własną kasę) informacje od Bekera możemy coś wiedzieć
Pozwolę sobie wkleić lużne tłumaczenie z karty:

Dendrobium amboinense Hooker f.

Synonim: Callista amboinensis O. Kuntze

Środowisko naturalne. Występuje na wyspie Ambon i Molukach. Wysokość naturalnego występowania jest niedostępna, więc następujące dane odnośnie temperatury powinny być brane pod uwagę z ostrożnością.
Zalecenia uprawowe.

Światło: 2500-3500 fc.
Temperatury: Średnia temperatura letnich dni to 31˚C, zaś letnich nocy to 24˚C, z dobową różnicą temperatury około12˚C.
Wilgotność: 80-85% przez cały rok.
Podlewanie: W naturze deszcze są umiarkowane do obfitych. Nieco suchsze warunki panują późną wiosną do lata. Uprawiane rośliny powinny być trzymane jednakowo wilgotno przez cały rok, z niewielkim tylko przesuszeniem pomiędzy podlewaniami.
Nawożenie: ¼ - ½ zalecanego stężenia. Nawóz o zrównoważonym składzie powinien być podawany co tydzień lub co dwa tygodnie przez cały rok.
Okres spoczynku: Warunki uprawy powinny być utrzymywane cały rok (pewnie chodzi o to, że roślina rośnie w ciągu całego roku). Temperatury są nieco niższe (chłodniejsze). Średnia temp. zimowych dni to 27-28 ˚C, a zimowych nocy 23˚C, z dobową różnicą temperatur rzędu 7-8˚C. Krótki, półsuchy okres późną wiosną może być korzystny.
Zmniejszenie ilości wody jest potrzebne w czasie ciemnych, krótko-dniowych warunków jakie występują na umiarkowanych szerokościach geograficznych. Jednak uprawiane rośliny nigdy nie powinny być doprowadzone do całkowitego, dłuższego wysuszenia.
Podłoże: Rośliny mogą być posadzone w każdym przepuszczalnym, zatrzymującym wilgoć, podłożu. Jeśli roślina jest zamontowana na podkładce, wysoka wilgotność i codzienne podlewanie są konieczne, szczególnie podczas gorącej, suchej pogody. Przesadzać można w każdej chwili, gdy tylko rosną nowe korzenie.
Różnorodne notatki: Rośliny wytwarzają kwiaty utrzymujące się jeden dzień. Kwitną zazwyczaj kilkakrotnie w ciągu roku. Kwiaty pojawiają się zwykle w ciągu 7-14 dni po nagłym 5˚C spadku dziennych temperatur.

Informacje dotyczące rośliny i kwiatów.

Wielkość i typ rośliny: Storczyk rosnący sypmodialnie, o wysokości 35cm.
Pseudobulwy: Łodygi mają 20cm długości. W wyższych partiach 4-6 kątne.
Liście: 2-3 na wierzchołku każdego przyrostu. Twarde liście mające około 15cm długości, są owalnie lancetowate i ostro zakończone.
Kwiatostan: Krótki. Kwiatostany pojawiają się w szczytowej części łodygi.
Kwiaty: 2-4 w kwiatostanie. Rozwijające się kwiaty mają około 7,6cm długości, lecz mogą dojść do średnicy 18cm.Sepale i petale mogą być białe lub kremowe, z czerwonym lub pomarańczowo-czerwonym żyłkowaniem i czerwonym brzegiem. Żółtawa warżka jest także obrzeżona linią czerwoną lub ciemno-purpurową. Ze środkiem poznaczonym ciemno-pomarańczowymi kropkami. Kwitnienia są krótkotrwałe, trwają jeden dzień.

a teraz parę zdjęć

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: piątek, 9 maja 2008 14:13:53
Beatko,
super, że zamieściłaś tę prezentację! Chwaliłam prywatnie, pochwalę teraz publicznie
Kwiaty są niezwykle eleganckie i przecież takie duże. Nic to, że jednodniowe! Będą następne kwitnienia
Baaardzo mi się podoba to dendrobium. Gratuluję kwitnienia Bardzo ładne zdjęcia!
Pozdrawiam,
Anna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 9 maja 2008 14:34:28
Gratulujé - jest przepiékne, Kamila Irie ma tá roslinké i napisala, ze pachnie olejem silnikowym no i ten jeden dzien kwitnienia - ech czasem jednak uroda musi wystarczyc bez zbédnych dodatków

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: piątek, 9 maja 2008 15:32:22
mi ten zapach przypomina spaleniznę lub rozgrzane żelazko - a kwiaty rzeczywiście duże.
Kamilo gratuluję nabytku - i sądzę, że ani Ona ani ja, nie pozbędziemy się tego dendrobium

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: sobota, 10 maja 2008 07:44:15
Witam,
No, no, no, a 'ktoś' mi chyba niedawno mówił, że 'kończy' ze storczykami .
Dendrobium piękne, zdjęcia również . Dobrze, że kwitnie jeden dzień, bo przy tym zapachu .... .

Pozdrawiam serdecznie
Ania

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: sobota, 10 maja 2008 13:03:13

Gratulacje Beatko!!!

Teraz czekam, aby moje kiedyś tak zakwitło

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 14 maja 2008 19:21:25

Ja swoje pierwsze kwitnienie przegapilam, bo bylam w pracy. Nie mialam zielonego pojecia, ze to jednodniowiec. Wyobrazcie sobie moja mine, kiedy zdejmuje buty po powrocie do domu, biore aparat do reki, a tu d...! Jedynie sflaczale kwiatki, ktore rano byly tylko na wpol otwarte, grrrrrrr
Na szczescie jednodniowce kwitna krotko, ale za to czesto i po poltora miesiaca byl juz kolejny pak. Paki jak juz rusza z miejsca, to rosna bardzo szybko i w ciagu tygodnia sa gotowe do otwarcia, mierzac cale 11cm!

Przy drugim kwitnieniu bylam zmuszona wziasc storczyka ze soba do pracy, by znowu nie przegapic kwitnienia . Najpiekniejszy kolor i forma kwiatu utrzymywala sie w godz 12.00 - 16.00. Kwiat mial wtedy 14 cm rozpietosci. Zapach wydawal sie dziwny, kojarzyl mi sie z tym, jaki jest po wejsciu do warsztatu samochodowego. Jedynym samcem w poblirzu byl straznik ochrony w galerii handlowej - poprosilam wiec o ekspertyze. Wystarczyly tylko 3 sekundy, by uslyszec od niego - ... toz "to" jedzie olejem silnikowym...
Dzis, znowu po niecalych dwoch miesiacach, juz kolejne paki

Autor: Beata Sobieszczańska
E-mail: beata.sobieszczanska@autograf.pl
Data: środa, 14 maja 2008 21:23:08

Dziewczyny piękne kwitnienie, gratulacje.
Moje ma pąki ale jakoś nie mogą wyrosnąć,już tak z miesiąc wegetują i ani w jedną stronę ani w drugą.

Pozdrawiam, beata

Autor: Kamila Irie
E-mail:  
Data: środa, 14 maja 2008 23:48:00
Beata chyba wszystko jest jak nalezy, nie martw sie. Ja kojarze, ze najpierw wylazi taki "migdalek" (paki) i potrafi wlasnie w miejscu stac kolo miesiaca, albo i dluzej - ale potem jak ruszy, to bedzie ci sie wydawalo, ze jak mrugnelas, to on urosl 0,5 cm

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 19 maja 2008 20:52:17
Hmmm no cudo na kiju po prostu, słyszałam już o zabieraniu storczyków nad morze albo na ryby ale zabieranie do pracy to nowość Ale przynajmniej potrafi umilić szary dzień no i skutecznie odrywa od roboty jak człowiek co 5 min sprawdza czy to JUŻ .
U mojego na razie nic, ale nie tracę nadziei.

pozdrawiam
Sandra

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl