Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bulbophyllum lasiochilum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: rafal szewczyk
E-mail: rafals323@wp.pl
Data: czwartek, 4 września 2008 07:21:03
witam.zakwitł kolejny storczyk.kupiony na aukcji jako Bulbophyllum lasiochilum.kolor kwiatu odbiega od tych znalezionych w sieci.ogólnie łatwa w uprawie.wilgotnosc 40-99%,tem.15-27 stopni C,raczej w cieniu.nie pachnie.

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: czwartek, 4 września 2008 11:52:00
Dla mnie super kwiat!

Z kolorem jest wszystko w porzádku - istniejá dwie glówne formy taka, oraz ciemniejsza z niamal bordowymi górnymi trzema platkami, a ostatnio widzialem nawet klon ktory ma zamiast ciapek paski i tez jest lasiochilum - cala anatomia sié zgadza.

Zastanawia mnie tylko zapach - proszé sié wwáchac o róznych porach - wszelkie zródla donoszá ze pachnie truskawkami a niektórzy dodajá, ze ze smietana .

A moze tylko te ciemniejsze pachna

Moja roslina od niedawana i jeszcze nie kwitla

Pozdrawiam

Autor: B.Kalinowska
E-mail: barbarakalinowsk@gmail.com
Data: środa, 10 września 2008 22:02:47
Och,Panie Rafale
ależ prześliczna Bulbophyllum!!!!Gratuluję.Czy :"ogólnie łatwa w uprawie" oznacza,że wschodni parapet byłby O.K.?
Pozdrawiam serdecznie z Krakowa
-nieustająco zachwycona-
Basia

Data: czwartek, 11 września 2008 07:26:42
witam.u mnie rosnie na podkładce w orchidarium.nie sprawia problemów.mam dwie rosliny z podziału.jedna jak widac zakwitła a druga nie.rosną w tych samych warunkach.pozdrawiam.rafał.

E-mail:  
Data: poniedziałek, 15 września 2008 23:22:36
Dopiszę się, bo zakwitła u mnie hybryda z tytułowym rodzicem. Była jak to się często zdarza źle oznaczona (Cirrhopetalum_Emlys_Angel - które ma białawą parasolkę no i na bylejakim foto jakie znalazłem nie wyglądało za ciekawie) - i tu Sandra nu nu! by było, ale zamiast tego jest wielkie DZIĘKUJĘ!!!

Nie jestem pewien co mam, pączek wskazywał, że najprawdopodobniej Bulbophyllum Emly Siegerist - Bulb. Elizabeth Ann x Bulb rothschildianum, ale kwiat wygląda jakby na krótszy i coś mi się wydaje, że jednak jest to Cirrhophyllum Meen Buddy - Bulb. lasiochilum x Cirrhopetalum lepidum...

Kwiat jest naprawdę świetny wzdłuż około 4.5 cm, i bardzo ładnie pachnie, mi to truskawek nie przypomina ale jakiś delikatny odcień frezji i ulotnej słodyczy w tym jest

Oto to:

Pąki, a w tle nizmordowanie wydający kwiaty macranthum już się pogubiłem ale to około 10ty kwiat w tym roku

Ach ta ciekawość

Trochę zieleni w tle co by nie było, że wszystkie czarne robie

A jak zdrowie dopiszę to widzę kolejne trzy pędy się wybijają

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Data: wtorek, 16 września 2008 07:00:24
bardzo ładna roslina.chyba wpiszę na swoją listę.pozdrawiam.rafał.

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 16 września 2008 09:52:10
Witam i gratuluję obu Panom :-). Mnie akurat bardziej podoba się ta jasna wersja kwiatu , ale to nie ma tu znaczenia.
Przy okazji pytanie do lubujących się w tym rodzaju. Które Bulbophyllum mają ładny zapach i w marę duże kwiaty? Niektóre mi się nawet podobają, ale mam zakodowane, że obcowanie z tym rodzajem może nie być zbyt miłe .

Z pozdrowieniami, Maria M.

E-mail:  
Data: piątek, 28 listopada 2008 12:30:48
Witam ponownie!

Mala aktualizacja wátku. Moje Bulb.lasiochilum tez zakitlo i mam ten ciemniejszy klon.

Hybrydé którá pokazywalem x lasiochilum, pozostanie chyba jednak bez nazwy. Po skontaktowaniu sié z Panem, z gospodarstwa storczykowego Meen, dostalem odpowiedz, ze to nie jest Meen Buddy, mimo ze nie bylo jakiegos sensownego wytlumaczenia, poza prywatnym odczuciem wspomnianem osoby, i przychylal sié do tego, ze jest to Cirhph. Emly Siegerist, czym napewno nie jest co zaraz pokaze, bo wlasnie i ta krzyzówka mi zakwitla

No to od poczátku: najpierw bylo Bulb. lasiochilum

Tu juz w trio z mojá pierszá, nienazwaná hybrydá:

A tak wygláda Cirrhophyllum Emly Siegerist, które jest krzyzówká Bulb. Elizabeth Ann x lasiochilum :

Na ostaniej fotce swiezo otwarte Cirrhophyllum Emly Siegerist, z w ostatniej chwili kwitnienia zlapaná moja hybryda. NIBY PODOBNE, ALE ROZMIAR JEST ZUPELNIE INNY. Ewentualnie mogloby sié okazac, ze nie mam Meen Buddy, tylko Emly Siegerist kolejny raz skrzyzowane z lasiochilum... no ale to juz takie moje niczym niepodparte przemyslenia...

Tak czy inaczej, samo lasiochilum jest urocze, a wszelkie jego krzyzówki np z Bulb echinolabium sá naprawdé ciekawe i godne polecenia.

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Przemek Bożek
E-mail: bigbozoster@gmail.com
Data: wtorek, 17 lipca 2012 22:36:08
U mnie również zakwitł ten maluch na dwóch egzemplarzach niedawno i szykuje kolejne pąki.
Uprawiany w szklarni, stale wilgotny, stanowisko raczej jasne.

Dziwi mnie, że każde z prezentowanych jest inne

E-mail:  
Data: środa, 18 lipca 2012 21:52:56
Gratulacje moje mają za ciemno i za zimno zimą pewnie... więc na razie nie chcą kwitnąć. A form kolorystycznych jest o wiele więcej i to chyba jest fajne w tym gatunku ;-)

pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl