Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
czwartek, 2 października 2008 19:38:24 |
Witam,
Na naszej ostatniej wystawie znalazł się Paradisanthus micranthus (Barb. Rodr.) Schltr. 1918 (Podrodzina Epidendroideae, Plemię Maxillarieae, Podplemię Zygopetalinae). Nic nie wiedziałam o tym rodzaju i gatunku, to zanim go kupiłam , trochę poszperałam, a oto wyniki tego szperania...
Paradisanthus micranthus jest, jak to nazwa wskazuje, kwiatem z raju . Ten rzadki gatunek występuje w południowych i południowo-wschodnich, nadbrzeżnych rejonach Brazylii, często wzdłuż małych strumyków. Trudno go wypatrzyć wśród tamtejszej roślinności jeżeli nie kwitnie. Rośnie w gruncie, w warstwie rozkładającej się materii organicznej.
Roślina jest niewielka, psb są małe, ale ma stosunkowo szerokie, plisowane liście. Jej gładkie korzenie wyglądają raczej jak korzenie epifitów i podobnie chyba można ją uprawiać.
Podobno jest trudna w uprawie , ale spróbuję . Wiem już, że nie można spryskiwać jej liści, bo są bardzo wrażliwe na wodę (jak to bywa z Zygopetalinae) i mogą pokryć się plamkami.
Do 10 kwiatów o średnicy ok. 2 cm pojawia się na wysokim kwiatostanie. Podobno długo kwitnie, ale nie pachnie.
A teraz już zdjęcia
Cała roślina w 9 cm doniczce (na razie jest w sphagnum):

i kwiaty...

Mam nadzieję, że jej nie "zamorduję"
Pozdrawiam,
Grażyna |
|
|