Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Doritis pulcherima i Ph. pulchra Red Beard
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aleksander Fiiwek
E-mail: a_fiwek@toya.net.pl
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 17:00:17
Ponieważ akurat kwitną u mnie też inne storczyki chcę zaprezentować dość rzadki w kolekcjach Doritis pulcherima. Został on znaleziony po raz pierwszy przez Lindley'a w 1832 roku. Występuje w naturze na półwyspie Indochińskim i Sumatrze.
Jest to nieduża roślinka, o wymaganiach podobnych do Phalaenopsis lecz potrzebująca większej ilości światła. Wielokrotnie używana w hybrydyzacji ze stroczykami wymienionego powyżej rodzaju = Doritaenopsis.('')

Liście długości 10-15 cm. W doniczce umieszczone są trzy rośliny. Dwie aktualnie kwitną, trzecia dopiero wypuszcza kwiatostan.

Kwiaty wielkości 3x4 cm.

Przy okazji zdjęcie też dość rzadko spotykanego i niechętnie kwitnącego Phalaenopsisa pulchra 'Red Beard'.('')

Storczyk ten kwitnie na krótkich łodygach kwiatostanowych dając po jednym kwiatku. Prezentowana roślina ma dwa kwiaty (drugi niewidoczny). Po kwitnieniu kwiatostany nie usychają lecz ponownie dają kwiaty w następnym roku, tak jak ma to miejsce u botanicznych Phalaenopsis występujących na Filipinach. Co roku oczywiście kwiatostanów przybywa.('')

Autor: Mariola Rolczyńska
E-mail: rolnik37@op.pl
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 20:10:29
Gratuluję "klejnotów" wśród storczyków!!!!!

Pozdrawiam z Koluszek,
Mariola Rolczyńska

Autor: Anna Kamińska
E-mail: ankamin1@wp.pl
Data: poniedziałek, 25 lipca 2005 20:35:14
Witam Panie Aleksandrze !
Gratuluję D. pulcherrima. Mam te roślinę w swojej kolekcji, ale nie tak wspaniałą, jak Pana okaz.
Natomiast Phalaenopsis pulchra Red Beard kwitnie u mnie dość chętnie, właśnie w tym okresie. Nie jest tak ,widowiskowym' storczykiem, jak D. pulcherrima, ale bardzo go lubię i cieszą mnie jego kwiaty.
Serdecznie pozdrawiam. Ania

Data: środa, 22 sierpnia 2007 16:35:22
Witam,
wznawiam wątek, zakwitła z keiki Ph. pulchra. Jest u mnie od zeszłego lata, mieszka w orchidarium. Roślina jest zamontowana na podkładce.

Pozdrawiam,
Mariola

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 17:04:32
Gratuluję tym bardziej, że wygląda na małą roślinkę, a tak z ciekawości jakiej wielkości mają u Pani liście?

Pozdrawiam

Data: czwartek, 23 sierpnia 2007 21:57:06
Dziękuję Panie Piotrze,

roślinka rzeczywiście jest mała i ma tylko dwa liście{7cm i 4cm}.Dodam jeszcze, że w tym roku przybyło tylko kilka korzeni i pęd kwiatowy.Tak sobie myślę, że z dobrego źródła pochodzi .Przy okazji pozdrowienia dla Pana Darka z Łodzi .

Mariola

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: czwartek, 27 września 2007 15:37:51
Nie mogę pozostawić tego doniesienia bez komenarza, gdyż zawiera on aż trzy (!) błędne informacje.
1/ Zamieszczone fotografie nie przedstawiają Doritis pulcherrima, lecz dość często spotykaną w kolekcjach polskich hobbystów hybrydę (prawdopodobnie Doritaenopsis Bonita). Roślina ta trafiła do Polski z Niemiec, gdzie jej rodowód też nie jest bliżej znany i gdzie jest równie niepoprawnie kwalifikowana (np. jako Doritis buyssoniana, Doritis pulcherrima var. buyssoniana lub Phalaenopsis x veitchiana).
2/ Doritis pulcherrima nie została znaleziona przez Lindley'a w 1832 r. Lindley ustanowił rodzaj Doritis w 1833 r. i dokonał opisu gatunku Doritis pulcherrima na bazie suchych fragmentów rośliny otrzymanej w tymże roku od Finlayson'a. Współcześnie Doritis pulcherrima jest kwalifikowana jako Phalaenopsis pulcherrima (po raz pierwszy przetransponował ją do rodzaju Phalaenopsis J.J. Smith w 1933 r.), z czym - po zapoznaniu się z wynikami badań z zakresu genetyki - zgadza się coraz większe grono autorytetów w dziedzinie systematyki roślin z rodziny Orchidaceae [zob. Govaerts, R. (2003). World Checklist of Monocotyledons Database in ACCESS: 1- 71827. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew.].
3/ Nie sądzę też, aby Phalaenopsis pulcherrima (Doritis pulcherrima należy traktować jako jeden z wielu jej synonimów) była rośliną rzadko spotykaną w kolekcjach. Sam "wypuściłem w Polskę" setki egzemplarzy tej Phalaenopsis.

Autor: Wanda
E-mail:  
Data: czwartek, 27 września 2007 18:38:59
A w ktorym roku wypuscil je Pan w Polske?
Pozdrowienia
Wanda

Autor: Jerzy A. Kopias
E-mail: jakop@imp.lodz.pl
Data: piątek, 28 września 2007 13:06:29
Pani Wando,
to było około pięciu lat temu. Posiadałem wówczas ogromną nadwyżkę siewek (w szkle), jakie uzyskałem ze skrzyżowania Phalaenopsis pulcherrima (syn. Doritis pulcherrima)z Phalaenopsis pulcherrima f. coerulea. Rośliny te (teraz już dorosłe)ciągle są w kolekcjach znanych mi hobbystów. Fotografię kwiatostanu Phal. pulcherrima z tej właśnie populacji zamieścił w 2006 r. w galerii zdjęć (na stronie www. storczyki.pl)Pan Andrzej Bucior. Fotografia ta ciągle tam figuruje.

Pozdrawiam

Jerzy A. Kopias

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: piątek, 28 września 2007 14:35:35
Witam,

zamieszczam fotkę wspomnianej Phal. pulcherrima, jednego z "setki wypuszczonych w Polskę egzemplarzy tej Phalaenopsis".

Roślina otwiera kolejne z kilkudziesięciu kwiatów nieprzerwanie od lipca tego roku. Teraz otwierają się także na drugim pędzie!!!

pozdrawiam,
Piotr

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl