Autor: |
Jurek Błaszczyk |
E-mail: |
jurekbe@poczta.fm |
Data: |
niedziela, 27 listopada 2005 21:52:44 |
Witam uprzejmie,
według bazy RBG, Kew rodzaj Gastrochilus to 55 gatunków. Występują oczywiście w SE Azji od Himalajów po Japonię i Malezję.
Gastrochilus dasypogon występuje od Indii do Wietnamu na wysokościach do 1000 m., wymaga więc ciepłej uprawy.
Moją roślinę mam od grudnia 2003 roku, rośnie w doniczce na dnie witryny. Ta doniczka to nie jest najlepszy pomysł, gdyż w maju 2004 roku kwitnąca roślina wyglądała tak:

Jak widać, pęd kwiatostanowy zatrzymał się na doniczce i większość kwiatów wrosło w podłoże
Oczywiście postanowiłem przesadzić roślinę na podkładkę... i przesadziłem dużo innych, Gastrochilusa nie 
W paździrniku 2005 "coś" zauważyłem w doniczce... i przypomniałem sobie, że miałem go przesadzić. Wypadało tylko czekać, jak sobie poradzi z tym "murem", tym razem z dwoma pędami 

Połowicznie: jeden pęd wyrósł ponad doniczkę i zakwitł siedmioma kwiatami, drugi się na niej oparł i zakwitł trzema nad i trzema pod podłożem.
Kwiaty są niewielkie - trochę ponad centymetrowe, ale baaardzo kolorowe:

A tu (marne) makro:

Polecam tę kwitnącą koło miesiąca roślinę, oczywiście nie w doniczce Swoją też przesadzę na podkładkę, zresztą pozostałe pięć gatunków moich Gastrochilusów rośnie na podkładkach
Pzdr Jurek
Właśnie zauważyłem, że Gastrochilus obliquus ma dość zaawansowany pęd kwiatostanowy, to może za jakiś miesiąc go przedstawię
|
|
|