Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Bifrenaria harrisoniae
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Tamara Florczak
E-mail: tamaflo@gazeta.pl
Data: sobota, 22 kwietnia 2006 21:48:50
Witam,

Pozostając wierną orchideom, których wdzięki można podziwiać bez super makro dzisiaj zaprezentuję storczyka, jak w tytule

Literatura podaje, że jest to roślina łatwa w uprawie.
No cóż, nie mam z nią zbyt bogatego doświadczenia, bo jest u mnie zaledwie od stycznia ubiegłego roku, ale biorąc pod uwagę fakt, że rośnie i zakwitła, jestem skłonna potwierdzić tę opinię
Na marginesie dodam, że moja radość z tego, że bifrenaria kwitnie jest podwójna, ponieważ zakwitła po raz pierwszy , a przede wszystkim, że w ogóle zakwitła . Szukając bowiem informacji o tym storczyku doczytałam się, iż niektóre egzemplarze pomimo tego, że hodowane w optymalnych warunkach mogą nie zakwitnąć . Dlatego, żeby oszczędzić sobie stresu, dobrze jest nabyć roślinę z kwiatami

W związku z tym, że bifrenaria nie lubi zbyt częstego przesadzania (właściwie to nie ona jedyna ) z premedytacją nowozakupioną roślinkę wysadziłam do doniczki za dużej o kilka numerów w podłoże składające się głównie z keramzytu i kory sosnowej (po ok. 30% mieszanki) oraz chipsów kokosowych, perlitu i mchu torfowca, a na dno doniczki (ok. 1/4 wysokości) dałam drenaż ze styropianu.

Wyznacznikiem do doboru warunków uprawy był obrazek miejsca, w jakim rośnie w naturze: http://www.orchidspecies.com/orphotdir/biffreharrisoniae.jpg oraz informacja, że spotykana jest ona na skalnych ścianach skierowanych na wschód.
Dlatego też moja bifrenaria "okupuje" północno wschodnią cześć mieszkania.
W miesiącach zimowych stała na nieogrzewanym parapecie tuż przy szybie – to dla zapewnienia działania silnych wiatrów i pełnego, wschodniego słońca . Od czerwca do połowy sierpnia spędziła na balkonie przy murku, wystawiona na działanie promieni słonecznych od wschodu do godziny 10 (prawie jak na skalnym klifie w okolicy Rio De Janeiro )

Jak wcześniej wspomniałam bifrenarię wysadziłam do dużej doniczki, więc z obawy przed jej zalaniem (podłoże wolniej przesycha) bardzo oszczędnie ją podlewam.
W lecie, gdy stała na balkonie właściwie ograniczyłam się tylko do porannego opryskiwania liści i wierzchniej warstwy podłoża. Do wody dodawałam odrobinę nawozu.
A w mieszkaniu podlewam średnio co miesiąc, ale już nie opryskuję liści.

Jeśli chodzi o pęd kwiatowy, to napisano, iż wyrasta on "z podstawy najmłodszej pseudobulwy"

Hmmm, że "z podstawy", to zgoda, ale o tej "najmłodszej" miałam trochę inne pojęcie...
W ubiegłym roku roślina wypuściła 3 p-bulwy, jednak pędy kwiatowe pojawiły się przy tej, która była "najmłodsza", ale w chwili zakupu.

Pędy powoli powiększały się i pęczniały:

aż w końcu, po prawie 2 miesiącach od chwili ich pojawienia się, przyszedł czas na oglądanie kwiatów .
Na początku tak nieśmiało:

A od wczoraj w pełnej krasie :

Ale to jeszcze nie koniec wrażeń, bo w kolejce do kwitnienia czeka drugi pączek

Jak widać kwiaty mają ciekawa budowę , są okazałe (rozpiętość płatków w pionie ok. 7 cm), chociaż uwzględniając rozmiary całej rośliny nie wygląda to tak imponująco.
Dodatkowo wydzielają trwały (całodobowy ) zapach, ale jak dla mnie ta wielce pożądana cecha u storczyków w tym przypadku jest wadą .
Pomimo tego (nikt nie jest doskonały, niestety ) uważam, że warto mieć tę roślinę w swojej kolekcji i na pewno będę się rozglądać za osobnikiem kwitnącym na żółto - bordowo .

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail: agachm@op.pl
Data: sobota, 22 kwietnia 2006 22:07:05
...wspaniałe kwitnienie
czekałam na wątek i teraz nie mogę się napatrzeć
cudowna kudłata warżka
Faktycznie nie tylko małe jest piękne

pozdrawiam
Agnieszka

Autor: Anna
E-mail: annateresa@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 16:46:52
Witam
i od razu śpieszę gratulować
Rewelacyjny kwiat i zjawiskowo piękne zdjęcia futrzastej warżki , no naprawdę jest co podziwiać!
Kupiłam bifrenarię niekwitnącą i teraz się zastanawiam, czy w ogóle zakwitnie. Ale zimę spędziła w oranżerii, gdzie było jej zdecydowanie za ciepło . Następnym razem mocniej ją przechłodzę i może też mi tak pięknie zakwitnie.
Pani Tamaro, ja wyczytałam, że bifrenarie kwitną na dwuletnich pseudobulwach, co by się chyba zgadzało i mogą mieć 1 - 2 kwiatów na jednej łodyżce.
Życzę zatem aby następny pączek był podwójny !
Jeszczeraz gratuluję, pozdrawiam
Anna

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: niedziela, 23 kwietnia 2006 17:09:55
Witam !

Również przyłączam się do gratulacji ! Kwiat niesamowity .
Jak długo się utrzymuje na roślinie ?

Pozdrawiam Iwona

E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 kwietnia 2006 20:10:27
Dziękuję bardzo za tak sympatyczne gratulacje i życzenia

Pani Aniu, patrząc na storczyki prezentowane przez Panią jestem przekonana, że nawet gdyby to był potencjalny bifrenaria – samiec , też u Pani zakwitnie
A o tych "najmłodszych" znalazłam chociażby tu: http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html .
Teraz też już wiem, że dojrzałość do kwitnienia osiągają dwuletnie p-bulwy.

Pani Iwono, wyczytałam, że kwiaty utrzymują się 3-4 tygodnie. Empirycznie tego jeszcze nie doświadczyłam.
Z drugiej strony literatura (B. Goede) podaje też, że B. harrisoniae pachnie podobnie do konwalii. Cóż, wygląda na to, że mój storczyk tej pozycji jeszcze nie przeczytał....

Pozdrawiam,
Tamara

Autor: Iwona Dorochowicz
E-mail: iwodor@poczta.neostrada.pl
Data: poniedziałek, 24 kwietnia 2006 21:05:54
Dziękuję !, cztery tygodnie to już coś.

Książkę mówiącą o zapachu proszę Bifrenaria harrisoniae podsunąć, taki piękny kwiat powinien pachnieć, a zapach konwalii należy do moich ulubionych.

Pozdrawiam Iwona

E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: czwartek, 5 kwietnia 2007 18:01:24
Witam!
Odświerzam wątek sprzed roku
Muszę się pochwalić, że udało mi się i moja bifrenaria zakwitła. Na jesieni przesuszyłam, przechłodziłam i pomimo wcześniejszego dzielenia, storczyk zakwitł.
Wyrósł tylko jeden pęd kwiatowy, ale z dwoma pąkami

Rosnące i rozwijające się pąki wykonują prawdziwy taniec, gdy ustawiają się do wschodniego światła. Codziennie rano przybierały inną pozycję. Tak wyglądało to dzisiaj

Kwiaty są od trzech dni otwarte, jeszcze są zielone, ale już mocno pachną.
Nie jest to jednak zapach konwaliowy; mnie przypomina trochę zapach pieczonych jabłek, z jakąś słodką, korzenną nutą.

Włochata warżka jest wprost niesamowita

Z przyjemnością patrzę na te piękne kwiaty - dostałam wspaniały prezent na Wielkanoc
Pani Tamaro, ciekawa jestem czy u Pani bifrenaria zakwitła (zakwitnie?) w tym roku?
Światecznie pozdrawiam,
Anna

E-mail:  
Data: piątek, 6 kwietnia 2007 08:40:12
Witam

I GRATULUJĘ kwitnienia, Pani Aniu!
Jak na roślinę po podziale, Pani podopieczna "radzi" sobie całkiem nieźle!

Odpowiadając na pytanie z radością muszę się pochwalić, że nie zdołałam jeszcze "umordować" mojego storczyka i o 10 dni wcześniej niż w ubiegłym roku, bo od 31. marca mnie również obdarowuje on widokiem swych niebanalnych kwiatów o oryginalnym, ale zdecydowanie NIEKONWALIOWYM zapachu.

Nie potrafię zdefiniować woni tych kwiatów. Hmm, jabłek mi to nie przypomina , jakieś korzenne nuty tam są..., ale ogólnie baza jest tak ostra, że nawet najdrobniejsza próba "zaciągnięcia się" paraliżuje mi organ powonienia!
Pomijając ten mankament – zaznaczam jednak, że jest to subiektywne odczucie! - cieszę się, że mam tego storczyka w kolekcji, bo jest bezproblemowy w uprawie i chętnie kwitnie, co widać na zdjęciu:

Dodam jeszcze, że w ubiegłym roku kwiaty utrzymały się na roślinie 22 dni (trochę zabrakło do podawanych w literaturze 4 tygodni ).
Gdyby ta żywotność powtórzyła się i w bieżącym sezonie, to uwzględniając fakt, iż pędy nie rozwijają się w jednym czasie, całkowity okres kwitnienia będzie na pewno dłuższy.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkim obfitych kwitnień nie tylko bifrenarii oraz Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Tamara

E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: piątek, 6 kwietnia 2007 11:51:11
Dziękuję Pani Tamaro!
Pozytywnie pozazdrościłam w zeszłym roku i moja też zakwitła
Ja wzajemnie gratuluję wspaniałego kwitnienia na tylu pędach
Zapach jest faktycznie duszący... komu dam do wąchania, to inaczej go określa
Ale ważne, że kwiaty śliczne!
Pozdrawiam, Anna

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: pierre2@interia.pl
Data: piątek, 6 kwietnia 2007 19:39:07
Przepiękne rośliny Obu Paniom gratuluję kwitnień!

U Pani Tamary 3 pędy kwiatowe fiu fiu to robi wrażenie!

Wciąż u mnie na liście 'zachcianek', może kiedyś...

Serdecznie pozdrawiam.

Piotr M

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl