Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Cochleantes discolor x amazonica
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: środa, 21 czerwca 2006 20:21:36
Witam !

A oto prezentacja specjalna dla Anki Z. która mnie ostatnio pytała czy ten cochleantes to taki fajny i łatwy jest .
Nie wiem czy łatwy, ale fajny na pewno. Wrażliwy na niską wilgotność powietrza - reaguje silnym marszczeniem. Rozety liściowe są bardzo ścisłe więc ryzyko zagnicia jest dość spore. Poza tym całkiem przyjazny. Kwitnie 2-3 razy do roku, zwykle 2-3 kwiaty pod rząd. Nie pachnie. Kwiaty dość spore.

Całość bardzo elegancka i robiąca wrażenie.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Monika
E-mail: szprottka@hotmail.com
Data: środa, 21 czerwca 2006 21:00:06
Sliczna roslia, pani Sandro a do tego widac chetna do kwitnienia, 2-3 razy do roku... piekny wynik.
Kwiaty sa cudownej urody... chyba bede musiala ja sobie zapisac na moja liste "chciejstw"

pozdrawiam
Monika

Autor: Ania
E-mail: annazawodniak@wp.pl
Data: czwartek, 22 czerwca 2006 06:56:46
Witaj!
Dziękuję Ci za pamięć.
Od naszej rozmowy w Krakowie, mój Cochleanthes discolor też zakwitł.Pewnie dlatego, że chciałam go już oddać koleżance, która ma oranżerię . I 'też' ma trzy kwiaty. No i oczywiście 'też', ma pomarszczone liście.
Utrzymanie wysokiej wilgotności w warunkach parapetowych, jest dosyć kłopotliwe, więc doniczka stoi w dużo większej osłonce, na keramzycie i odwróconym spodeczku. Chyba trochę 'działa', bo następne liście są już bez 'harmonijek'.

Tak wyglądały liście:

a tak - jeden z kwiatków:

Mój pachnie - słowo!
Ale i tak go oddam!!!.
Pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl