Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Prezentacje

Temat:  Dendrobium thyrsiflorum - ponownie
  Strona:    [1] 2  3    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 13:08:30

Witam,

co prawda Dendrobium thyrsiflorum było już tu prezentowane, ale ja chciałabym dodać kilka uwag dotyczących jego uprawy, dlatego zakładam nowy wątek

Występuje w południowo-wschodniej Azji, od Himalajów poprzez Chiny i Tajlandię po Myanmar, na wysokościach 1200 - 2000 m npm., w wilgotnych lasach, na obszarach o wyraźnie rozróżnialnych porach roku.

Może rosnąć jako epifit, na skałach, a nawet w gruncie. Lubi umiarkowane temperatury, dużo światła i duży ruch powietrza, w okresie wegetacyjnym sporo wody i rozcienczony nawóz. Zimą przechodzi okres praktycznie suchego spoczynku, należy go tylko od czasu do czasu spryskiwać. Normalne podlewanie i nawożenie wznawia się wiosną, gdy pojawiają się nowe przyrosty. Kwiaty w gronach po kilkadziesiąt otwierają się równocześnie, leciutko pachną, ale trwają tylko ok. 1 tygodnia - no zobaczymy jak to będzie u mnie

Moje przybyło do mnie we wrześniu ubiegłego roku z importem z Kultany jako kilkupędowa roślina, z liśćmi, ale zupełnie bez korzeni . Włożyłam je do niewielkiej doniczki wypełnionej tylko dużymi kawałkami kory. I tak sobie stało i nic się nie działo aż do mniej więcej końca lipca. Wtedy to zobaczyłam "szyszeczkę" wyrastającego kwiatostanu:

Jakieś 3-4 dni temu to już tak wyglądało:

Wczoraj wieczorem pąki zaczęły pękać - upalna pogoda (30 stopni w Krakowie) - chyba proces przyspieszyła. A dziś już są rozwinięte

W rzeczywistości kolor warżki jest żółty, a nie taki pomarańczowy jak wyszedł na zdjęciach...

Ale jest coś, co mnie nawet bardziej niż te kwiaty cieszy . Nowy przyrost!!!

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 13:39:05
Gratulacje Grażynko w związku z tym wspaniałym kwitnieniem ! , mam też tą roślinę w domu i nie mogę się doczekać kwitnienia. Niektórzy określają dendr.thyrsiflorum - jako "gwiazdę" wśród naszych kolekcji domowych - pozdr. ciepło z Kielc!

Autor: monika w.
E-mail: monika@kompet.net
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 14:08:01
Gratulacje, przecudne kwitnienie a do tego to moje wymarzone dendrobium, może za jakiś czas sobie je sprawię

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 15:21:39
Witam,
Grażyno gratuluję kwitnienia tego niezwykłego dendrobium.
Pozwoliłam sobie skopiować Twoje zdjęcia i mam pytanie;

Zaznaczyłam kropkami zmiany na liściach, różnice w czasie. Mam bardzo podobne jak i żółte plamy pod słońce, wiesz co to jest?

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 18 sierpnia 2006 15:54:26

Witam,

Ewka, nie mam pojęcia, ale się tym nie przejmuję .

Chyba po zimie one się pojawiły, roślina była bez korzeni, w chłodzie, a na pewno coś wody jej kapnęło na liście. Jest po oprysku Bioseptem i to się nie powiększa. Może też w czasie naszego "afrykańskiego" lata - mimo rolet - niekóre to mini-oparzenia słoneczne. To zresztą jest tylko na kilku liściach, więc może jednak sprawa kierunku światła? Ale skoro wydaje nowy przyrost i zakwitła, to chyba nie jest tak źle... Stoi z brzegu i będę to jednak obserwować

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: piątek, 18 sierpnia 2006 16:05:32
Witaj,

piszesz że różnica w czasie to cztery dni, między pąkiem a pełnym kwiatem. To mało i zacznij się przejmować. Tfu, na psa urok.

Pozdrawiam
ewka

Data: piątek, 18 sierpnia 2006 16:19:03

No nie strasz!

Nie latam z linijką, żeby toto mierzyć i liczyć codziennie...
Jak przekwitnie za kilka dni to następny oprysk będzie, bo mi teraz trochę szkoda kwiatów...

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: KRASNAL
E-mail: kkrasnal@op.pl
Data: piątek, 30 lipca 2010 08:06:01
Prezentacja Grażynki jak zawsze zawiera wszystkie informacje, więc ja dołożę tylko zdjęcia swojego Dendrobium z dedykacją dla Sandry, bo to roślina zakupiona w jej sklepie
Do dzieła.

Zdjęcia nie tak wysokiej jakości jak Grażyny, ale ważne że są.

Pozdrawiam
Krasnal

Autor: mania
E-mail:  
Data: poniedziałek, 2 sierpnia 2010 11:42:49
mam pytanie czy to dendrobium nadaje się do uprawy w domu i czy dostępne jest w kwiaciarniach lub centrach ogrodniczych? Już dawno na nie zachorowałam .

Data: sobota, 9 kwietnia 2011 19:05:12

Witam,

może ktoś zdoła policzyć pąki?

i rozkwita...

Pozdrawiam,
Grażyna

Strona:    [1] 2  3    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl