Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  BARDZO PROSZE O RADĘ
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: A
E-mail:  
Data: środa, 4 lutego 2009 12:30:13
Witam. Jak w temacie, bardzo prosze o pomoc w zasadzie. Dzis juz wyrzuciłam drugiego storczyka,a powod? ten sam w obu przypadkach- gnicie. perfidne obrzydliwe gnicie. Ja juz nie wiem co mam robic z nimi.. Czy przyczyną może być zbyt niska temperatuta w mieszkaniu ? Bo za wysoka to ona nie jest.. Żeby nie było, nie podlewam ich za często..zdarza się że nawet co 3 tygodnie, a nie mogę chyba żadziej bo cześto juz po tych 3 tygodniach niektorym storczykom wiotczeją liście, więc boję się że pojdą w drugą stronę- uschną. NIe mam już pomysłu jak tu dlalej działac..gniją mi najzdrowsze okazy, aż szkoda bo mam ok 20 storczykow i nie chciałabym ich stracic.. w zasadzie to każdy jeden mi marnieje tu u mnie..czy mam czekac do całkowitgo przeschnięcia podłoża, nie zwracając uwagi że liscie robią się wiotkie, tylko przeczekać nawet miesiąc aby bryła korzeniowa całkowicie w 100% przeschła ?
Ach przepraszam za nieskładne zdania, ale pisze to pod wpływem chwili..bo własnie wyrzuciłam tego jednego.. juz nie mam pomysłu jak tu zrobić żeby szybciej podłoże przesychało.. (już i doniczki dziurkuje)na prawdę jestem załamana.. jakby nie patrzeć to zawsze jakiś pieniądz i czas w to włożony jest, a to wszystko powoli szlag trafia..

Autor: Kasia
E-mail:  
Data: środa, 4 lutego 2009 13:09:57
moze trzeba zmienic podloze, na takie ktore szybciej przesycha

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: środa, 4 lutego 2009 13:14:35
Jeśli podłoże przesycha ponad dwa tygodnie, to oznacza, że problemem jest samo podłoże. Czyli, że nadmiernie się rozłożyło i zbryliło, tworząc nasiąkliwą gąbkę. Zimne warunki z pewnością też nie pomagają, bo chłód wydłuża okres parowania wody, a i sprzyja procesom gnilnym. Dodatkowo zapewne nazbierało też sporo osadzających się w podłożu minerałów potencjalnie szkodzących korzeniom.

Trzeba wymienić podłoże, ale to najlepiej wiosną.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: ewka@hejstorczyki.pl
Data: środa, 4 lutego 2009 13:24:59
Jeżeli jest to jakaś choroba(?) która rozwinęła się w jednej z roślin a pani podlewa swoje rośliny przez moczenie w tej samej wodzie, to proszę z tego zrezygnować. Razem z wodą są przenoszone wszystkie szkodliwe infekcje wirusowe, grzybowe...

pozdrawiam
ewka

Autor: A
E-mail:  
Data: środa, 4 lutego 2009 14:08:03
Bardzo dziekuje za odp. !!
Zgadza sie, podlewam rosliny poprzez moczenie w misce, i jak wiadomo hurtowo wszytkie storczyki nie wymieniając wody.
Podłoże rowniez, zauważyłam ze ma w sobie martwe szczatki korzeni i często jest mokre, nie zdąża tam przesychać na koncu rozetki(?) (miejska skąd wyrastają korzenie) i także stąd zaczyna się gnicie moich storczykow.
A więc wymienie podłoże pewnie na jakies grubsze, bo drobne zauważyłam że mi wolniej przesycha.
A warunki wiem że mam nie zaciekawe bo od roku od wielkiej biedy zakwitł mi pierwszy storczyk, ale bardzo bardzo skąpo..
Jeszcze raz dziękuę !

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl