Autor: |
Grażyna Siemińska |
E-mail: |
g.sieminska@chello.pl |
Data: |
poniedziałek, 12 grudnia 2005 14:19:38 |
Witam,
u mnie jeszcze jesień , zakwitło właśnie Dendrochilum glumaceum
Kiedy jesienią i zimą zeszłego roku odwiedzałam szklarnię storczykową w naszym Ogrodzie Botanicznym, wypełniał ją piękny zapach kilkunastu pędów kwiatowych na Dendrochilum glumaceum. Wiosną, po przekwitnięciu, udało się dokonać wymiany i od marca jest i u mnie. W tym czasie wypuściło 2 nowe przyrosty, a prawie 3 tygodnie temu zauważyłam wyłaniający się pęd kwiatowy

Pęd spokojnie sobie rósł , a dzisiaj niespodzianie zobaczyłam, że otwierają się pierwsze kwiaty .
I choć pogoda jest "pod psem" , to jednak zdjęcia trzeba było zrobić. Tak wygląda cała roślina:

A tak pierwsze kwiaty:

Dendrochila to spora grupa roślin (ok. 150 gatunków) występujących od Birmy po Filipiny. Na ogół są to epifity, ale bywają i rosnące na skałach.
Dendrochilum glumaceum rośnie na Filipinach, jako epifit. Wysokości występowania to duży zakres, od 700 do 2300 m npm, czyli jest to roślina, którą można przystosować do warunków takich, jakie potrafimy jej zapewnić. Nie wymaga za dużo światła. Kwitnie zwykle wiosną i jesienią. Kwiaty są ułożone w 2 rzędach na kwiatostanie i choć niewielkie (ok. 1,2 cm) to bardzo mocno i pięknie pachną.
Teraz już tylko trzeba czekać na rozwinięcie się wszystkich i lepszą pogodę na zdjęcia
Polecam i pozdrawiam,
Grażyna
|
|
|