Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Reanimacja Phalaenopsisa- lekcja poglądowa
  Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jaś
E-mail:  
Data: niedziela, 16 lipca 2006 18:53:15
Witam,
tak zakwiłt phalaenopsis reanimowany metodą Pani Iwony. Dla mnie było olbrzymią niespodzianką jak szybko się pozbierał i jak ładnie zakwitł. Jeszcze raz dziękuję.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszkamargas@wp.pl
Data: piątek, 8 września 2006 21:07:50
Witam.
Podejrzewam że mój storczyk ma przegniłe korzenie, ale w 100% pewna nie jestem gdyż mimo iż doniczka jest przezroczysta to niestety większą jej część zajmuje zwyczajna ziemia. Korci mnie kupno keramzytu i przesadzenie według podanych tu wskazówek ale moja roślina kwitnie, więc nie wiem czy poczekać aż przekwitnie czy zrobić to od razu. Bardzo prosze o podpowiedź.
Acha liście wyglądają na lekko zwiędnięte no i przy samej roślinie widzę przegiłe korzenie.
Pozdrawiam Agnieszka.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszkamargas@wp.pl
Data: piątek, 8 września 2006 23:06:01
Bardzo przepraszam za zamieszanie, ale nie poprzestałam na czekaniu na odpowiedź tylko czytałam dalej. Przy prezentacjach falenopsisów pani Marzeny przeczytałam, że pani Iwona przesadzała kwitnące rosliny, więc odważę się na to. Mam zamiar to samo zrobić z dendrobium, bo on też ma przewagę zwykłej ziemi, choć nie widzę u niego żadnych złych obiawów, nawet korzenie ma ładne, bo trochę widać przez doniczkę, a może jednak z nim zaczekać?
Bardzo proszę o sugestię.
Agnieszka.

Autor: edyta
E-mail:  
Data: środa, 31 stycznia 2007 21:23:22
Wygrzebałam ten temat z zakamarków orchidarium...
Myślę że kto nie czytał-ten nadrobi to teraz-świetna lekcja pokazowa przydatna-nawet bardzo, myślę każdemu z nas...
Mam małe pytanko
Czy przed przeniesieniem phalaenopsis do keramzytu można go (lub ją) najpierw opryskać asahi???
Czy to coś pomoże???przyśpieszy reanimację???
Bardzo proszę o rady i sugestie.Może ktoś z Państwa próbował?
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
pozdrawiam
edyta

Autor: BeataP
E-mail:  
Data: czwartek, 1 lutego 2007 18:35:41
Witam, ja przy okazji reanimacji storczyka mam pytanie, czy jeżeli phalaenopsis
ma suche korzenie to takie również powinno się wyciąc czy jeżeli reszta jest
dobra to lepiej nie ruszac i czy ktoś wie po jakim czasie taki storczyk powinien
zakwitnąc?
Pozdrawiam.

Autor: Anka Wawrzyniak
E-mail: ankape@op.pl
Data: piątek, 2 lutego 2007 12:15:15
Z ASAHI nie probowalam, ale zawsze mozna przeciez opryskac rosline juz posadzona w keramzycie
Co do korzeni... jesli sa suche, to obciac, bo i tak zaczna gnic pod wplywem wilgoci z keramzytu. To, co jest zdrowe, mozna zostawic, ale calkiem mozliwe, ze one tez po jakism czasie zaschna lub zgnija. Przynajmniej u mnie tak sie dzialo w poczatkowej fazie reanimacji ta metoda. Po jakims czasie jednak roslina wypuszcza calkiem nowe korzonki. Kiedy maja ok. 1 cm, ja przesadzam rosline - na dno dosc gruba warstwa keramzytu jako drenaz, ale wyzej juz normalne podloze dla falkow, czyli gruba kora, czipsy kokosowe - dzieki temu nowe korzenie przystosowuja sie od razu do wlasciwego podloza i rozwijaja wlasciwe sobie funkcje, z czym bywa problem, kiedy do podloza przenosi sie korzenie wyrosniete w keramzycie i przystosowane do niego.
A kwitnienie... no coz, to sprawa bardzo indywidualna dla roslin, jedne zakwitaja szybciej, inne pozniej. u mnie zakwitaja teraz dwa reanimowane falki, po okresie ok. roku. Potrzebna jest cierpliwosc

Autor: BeataP
E-mail:  
Data: piątek, 2 lutego 2007 16:21:03
Witam i bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź P.Ani.
Pozdrawiam

Autor: Sylwia
E-mail:  
Data: czwartek, 8 lutego 2007 16:32:00
Mam pytanie.
Czy dodając od siebie (do metody Pani Iwony)
foliowy namiocik z dziurkami w "dachu" nie przedobrze mojej phalaenopsis warunków, dodam że stoi on na oknie zachodnim nad kaloryferem i przy mało szczelnym oknie.
Zawsze rano otwieram ten namiocik żeby dodatkowo wymieniło się powietrze.
Od czytania wszystkich informacji na temat reanimowania korzeni już nie wiem czy dobrze zrobiłam.

Przyznam że zauważyłam malutki zaczątek nowego liścia i w miejscu korzeni wybija się jakieś "coś" jest trójkątne, lekko spłaszczone i wygląda jakby miało łuski w niczym nie przypomina to korzeni zamieszczonych na zdjęciach, czy może to być nowa roślinka?
Wiec moja obawa jest taka, czy ten nowy rosnący listek i to "coś" zniesie te warunki jakie zapewniam?

Pozdrawiam i czekam na sugestie czy dobrze czy raczej źle.

Sylwia

Autor: Sarah
E-mail: sarah@hoga.pl
Data: środa, 11 kwietnia 2007 13:35:45
Właśnie dziś przystępuję do reanimacji moich 3 falków. Nie są jeszcze w najgorszym stanie, wypuszczają nawet nowe listki, ale niepokoi mnie stan ich korzeni - ewidentnie zepsute, żółte, niektóre suche, inne podgiłe. To widać na wierzchu, a nie wiem co się dzieje w środku doniczek.
Mam pytanie o nawożenie roślin w keramzycie - czy wystarczy, żeby woda krórą nalewamy do podstawek zawierała nawóz? czy trzeba robić to jakoś inaczej?

Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: czwartek, 12 kwietnia 2007 21:43:32
Witam!

Ja bym polecala pani reanimacje w mchu torfowcu, trzymam w nim falki i maja sie znakomicie(byly reanimowane, a teraz maja ladne korzenie) Do keramzytu nie jestem przekonana

Pozdrawiam Mariola

Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 13 kwietnia 2007 01:26:58
Mam zabiedzoną katleję w wyniku zastosowania zbyt wysokiego stężenia środków przędziorkobójczych. Nawet uzyskałam nowy przyrost ale pseudobulwa jest b. mała i od ok. pół roku przestała przyrastać. Ma ok 2cm i stanęła. Poprzednia wielkość wynosiła ~10 cm. Może przesadzić to biedactwo w keramzyt? A może w mieszankę keramzytu z sphagnum? Teraz rośnie w typowej mieszance dla storcz. Bardziej wprawnych proszę o radę bo to była odmiana o pięknym i silnym zapachu. Dziękuję M. U.

Autor: Hana
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 czerwca 2007 19:46:01
Witam!
Mam cattleye w kiepskim stanie. Czy może mi Pani coś podpowiedzieć??
Pozdrawiam
Hana

Autor: Sarah
E-mail:  
Data: czwartek, 7 czerwca 2007 19:50:03
Minęły 2 miesiące. Trzy reanimowane falki wypuszczają po jednym nowym listku i po kilka malutkich korzonków. Ciekawe co dalej? ;-)

Autor: Paulina
E-mail: aktinidia@hotmail.com
Data: wtorek, 12 czerwca 2007 18:13:24
Hana - miałam w identycznym stanie Dendrobium phalaenopsis zabrane z klatki schodowej, gdzie sobie umierało. Wszystkie korzenie były zgniłe i zaschnięte. Obcięłam je, a roślinę umieściłam w podłożu z kory sosnowej. Teraz (po ok 3 miesiącach) jest już nowa, okazała pseudobulwa, która wypuszcza korzenie. Stare pseudobulwy korzeni nie wypuściły; nie gniją jednak ani nie zasychają.
Inne moje Dendrobium miało jedną pseudobulwę nadgniłą u podstawy. Odcięłam ją całkowicie, a ponieważ były na niej trzy malutkie keiki, to podjęłam próbę ratowania ich. Odcięłam dolną, zgniłą część pseudobulwy a resztę umieściłam w wilgotnym mchu torfowcu i staram się utrzymać to podłoże stale wilgotne. Pseudobulwa nie puszcza korzeni ale i nie gnije, zaś keiki na niej powoli rosną. Gdy będą dość duże, to je oddzielę i posadzę do doniczek.

Autor: Ewela
E-mail:  
Data: środa, 13 czerwca 2007 19:47:24
Witam was wszystkich! Ja reanimuje falka od połowy kwietnia, próby z keramzytem okazały się porażką Więc sięgnęłam po chipsy kokosowe a keramzyt poszedł w podstawkę i udało sie są kożonki i zaczątek liścia (bo z siedmiu zostały tylko trzy). Chciała bym się was poradzić czy zostawić moje biedactwo w tych chipsach czy pomieszać je z korą?? Nie chce mu zaszkodzić .Pozdrawiam i proszę o jakąś wskazówkę

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: środa, 13 czerwca 2007 21:20:06
Witam,
Chipsy kokosowe to całkiem dobre podłoże dla Phalaenopsis, więc jeśli zaczął rosnąć to nie ma sensu go przesadzać. Fakt, że na tym etapie (wypuszcza korzonki) nawet przesadzenie do mieszanki dla storczyków nie powinno mu zaszkodzić. Tylko po co skoro taka mieszanka to głównie chipsy kokosowe?

Pozdrawiam
D.

Autor: Ewela
E-mail:  
Data: środa, 13 czerwca 2007 21:41:07
Dziękuje Pani Dario za pomoc

Autor: Hana
E-mail:  
Data: czwartek, 14 czerwca 2007 18:11:53
Paulina -dziękuję za słowa otuchy
Pozdrawiam
Hana

Autor: Kacha
E-mail: szczod.ka@interia.pl
Data: poniedziałek, 13 sierpnia 2007 20:44:23
Witam!!

Mam pytanie odnośnie falka, którego zabrałam z pracy. Biedny pływał w wodzie chyba bardzo długo bo wszystkie korzonki mu zgnily. W ogóle to niewiele z niego zostało.
Obciełam wszystko co zgniło i wsadziłam na dowej ziemi ale zaczął żółknąć mu liść.
Powiedzcie czy powinnam obciąć to co zostało po korzonkach- tą czarną część na zdjęciach? Ona nie gnije - jest twarda. I co spowodował zżółknięcie liścia? Myślicie że kermazyt w tym przypadku może pomóc?

Autor: Kacha
E-mail: szczod.ka@interia.pl
Data: poniedziałek, 13 sierpnia 2007 20:45:21
Witam!!

Mam pytanie odnośnie falka, którego zabrałam z pracy. Biedny pływał w wodzie chyba bardzo długo bo wszystkie korzonki mu zgnily. W ogóle to niewiele z niego zostało.
Obciełam wszystko co zgniło i wsadziłam na dowej ziemi ale zaczął żółknąć mu liść.
Powiedzcie czy powinnam obciąć to co zostało po korzonkach- tą czarną część na zdjęciach? Ona nie gnije - jest twarda. I co spowodował zżółknięcie liścia? Myślicie że kermazyt w tym przypadku może pomóc?

Z góry dziękuję za informacje.

Strona:    Poprzednia    1  [2] 3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl