Autor: |
Danuta Pańczyk |
E-mail: |
danutapanczyk@wp.pl |
Data: |
poniedziałek, 5 grudnia 2011 22:13:37 |
Witam,
Przesyłam aktualne kwitnienia.
Ogólne widoki

Masdevallie - tym podarowanym przez Joasię Kinę powinnam poświęcić cały post. Są cudne, niestety nie potrafię zrobić aparatem dobrych zdjęć

Masdevallia Ted Khoe w rzeczywistości jest bardziej wściekła (w kolorze oczywiście)

Tej podarowanej przez Barbarę Jończyk-Włosiak udało się zrobić fotkę i tak wygląda teraz wygląda Masdevallia welischii x hirtzii x aurea

Masdevallia sanctae-inesae - bardzo obficie kwitnąca miniaturka

Kefersteinia aurorae od Przemka Szostoka. Pachnie bajkowo- owocowo, brzoskwiniowo. Dla mnie ogromna niespodzianka.

Ada glumacea też od Przemka Szostoka

Dendrobium wattii, te żółte przebarwienia na liściach to nie choroba. Tak zareagowała roślina na dolomit

Phalaenopsis amboinensis- to pierwsze kwitnienie tej rośliny i nawet mnie zaskoczyło Do tego ładnie pachnie.

Phalaeopsis amabilis 'Art Leaf'

Jeszcze trochę katleji
Piękna hybryda o mocnym, korzennym zapachu

Cattleya 'Gertrude Hausermann'

Blc. Memoria Boon Klong

Zawsze mnie śmieszy ta roślina, 
bo sami zobaczcie co ma być w doniczce

W rzeczywistości ta katleja nie daje tak po oczach

Cattleya Riffe x Sophrolaelia

A ta katleja hybr. została podarowana Storczykarni przez rodzinę śp. Pana Tomaszewskiego

A to też katleja ze starej kolekcji p. Tomaszewskiego. Dostaliśmy ją od Agi i Marka Siwików. Pokazywałam ją w ubiegłym roku, wtedy miała jeden kwiat z oklapniętym płatkiem. Dziś jak widać ma cztery, duże, pachnące kwiaty. Była i jest obfilmowana i obfotografowana przez wizytujących nasze szklarnie. Nawet za gwiazdę w telewizji robiła
Jest absolutnie pięknością i cieszę się, że dobrze się ma w Łańcucie. Tu nasuwa mi się refleksja, co stanie się z naszymi kolekcjami kiedy nas już nie będzie ?
Ale póki co, to mam pomysł; wiem, że wiele katleji z kolekcji śp. Tomaszewskiego było sprzedawane za niewielkie pieniądze i rozjechały się po całym kraju i w związku z tym mam pytanie, prośbę; może macie w swych kolekcjach też te rośliny? Może warto je zgromadzić? Pytam tak delikatnie...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Danka |
|
|